ماجرای زعفر جنی در واقعه کربلا و دسته اجنه + سند

حضور زعفر جنی در واقعه کربلا ؛ سندیت و واقعیت ماجرای زعفر جنی در واقعه کربلا برای کمک به امام حسین علیه السلام تا ماجرای دسته عزاداری اجنه در ادامه مطلب موضوعی است که به آن می پردازیم

زعفر جنی در واقعه کربلا و دسته اجنه ؛ سندیت و واقعیت ماجرا

همه ساله در ماه محرم دسته اجنه معروف به دسته زعفر جنی در برخی شهرهای ایران به شبیه خوانی و عزاداری می پردازند و برخی کاربران به دنبال زعفر جنی کیست در واقعه کربلا و واقعیت ماجرا هستند. در توضیح آمده: یکی از مراسمات خاص محرم با عنوان دسته عزاداری اجنه به لشکر جن‌ها در حادثه کربلا است که در مورد داستان حضور «زعفر جنی» در کربلا میباشد

ماجرای زعفر جنی در واقعه کربلا و دسته اجنه + سند

زعفر جنی کیست در واقعه کربلا

داستان زعفر جنی و حضور او در کربلا از مطالب چالش‌برانگیز تاریخ عاشورا است که در منابع معتبر شیعی اثری از آن یافت نمی‌شود. ملاحسین واعظ کاشفی در کتاب روضة الشهدا داستانی مفصل درباره او نقل می‌کند و در مقابل، مرتضی مطهری آن را از تحریفات عاشورا دانسته و ناشی از داستان‌پردازی کاشفی می‌داند

ماجرای دسته عزاداری اجنه

براساس روایت‌های مطرح شده زعفر جنی در روز تاسوعا و عاشورا برای خود مراسم عروسی برپا کرده بود که متوجه قیام عاشورا و رویارویی لشکر امام حسین با یزیدیان می‌شود.
او پس از اینکه متوجه این ماجرا می‌شود، مراسم عروسی را رها کرده با طوایف مختلف جن برای کمک به امام به سوی کربلا حرکت می‌کند.

برای اجرای این مراسم، نوجوانان صورت‌ها و بدن‌های خود را سیاه و قرمز می‌کنند تا بتوانند نقش لشکر جن‌ها را بازی کنند. این مراسم در مورد داستان حضور «زعفر جنی» در کربلا است.

زعفر جنی کیست

تاریخچه و بیوگرافی

زَعْفَر یا جعفر جِنّی در بعضی باورها رییس گروه جنیان در زمان واقعه عاشورا بوده است. بنابر بعضی نقل‌ها وی به امام حسین(ع) پیشنهاد کمک داده ولی امام قبول نکرده است.
در فرهنگ عامیانه برخی مناطق ایران، از زعفر جنی یاد می‎‌شود و در مراسم‌هایی چون تعزیه،‎ به تصویر کشیده می‌شود. از حضور زعفر در کربلا تصاویری نیز نقاشی شده که یکی از آن‎ها کاشی‌کاری تکیه معاون الملک کرمانشاه است

دسته اجنه یا دسته زعفر جنی

مراسم تعزیه زعفر جنی در ماه محرم در برخی شهرهای ایران برگزار میشود.

تعزیه زعفر جنی معمولا در ظهر عاشورا و به عنوان بخشی از تعزیه شهادت امام حسین(ع) اجرا می‌شود. غالبا در این تعزیه با وزش باد گروه جنّیان نزد امام حسین(ع) آمده وآمادگی خود را مبنی بر کمک به امام حسین(ع) اعلام می‌دارند؛ ولی امام حسین(ع) پیشنهاد آن‌ها را قبول نمی‌کند.
در بعضی مناطق مازندران، عده‌ای در شب‌ عاشورا خود را شبیه جن‌ها می‌کنند و سر و روی خود را با پارچه‌های سیاه می‌پوشانند. بعد وارد تکیه‌ها و حسینیه‌ها‌ شده و به‌گونه خاصی ذکر «حسین» می‌گویند.

در منابع شیعی

کاشفی نقل کرده است: «امام می‌خواست که حمله کند که ناگه، گردی و غباری پدید آمد، چنانچه هیچ کس را نمی‌دید مقارن این حال شخصی مهیب با شکل عجیب بر مرکبی غریب نشسته، که سر و دستش به سر و تن اسب میمانست و پایش به مثابه شیر بود… گفت: یا بن رسول من مهتر پریانم و مولای سید آخر الزّمانم و چاکر شاه مردانم. مرا زعفر زاهد می‌گویند، و لشکر من در این بیابان است.» کاشفی، روضة الشهداء، ۱۳۸۲ش، ص۴۳۱.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، یکی از شهرهایی که عزاداری برای امام حسین‌(ع) به صورتی گسترده در آن برگزار می‌شود شهر نوش‌آباد از توابع آران و بیدگل در کاشان است. در این شهر مراسم‌های عزاداری سنتی شامل سقاخوانی، کتل، تعزیه‌خوانی، مراسم خیل عرب و خیمه‌سوزی، سقایی و چاووش‌خوانی و کشته‌برداری همراه با آئین خاصی برگزار می‌شود.

یکی از اتفاقاتی که در تعزیه‌های این شهرستان رخ می‌دهد، حضور نقش‌آفرینانی، در نقش جنی‌هاست. در مورد داستان حضور زعفر جنی در کربلا نقل می‌کنند که او برای خود مجلس عروسی برپا کرده بود و بزرگان طوایف جن را دعوت و خود بر تخت شادی و عیش نشسته بود.

در همین حال ناگهان متوجه شد که از زیر تختش صدای گریه و زاری می‌آید. زعفرجنی پرسید کیست که در وقت شادی، گریه می‌کند؟! در این هنگام دو نفر از جنیان حاضر شدند و گفتند: ای امیر! وقتی که ما را به فلان شهر فرستادی، گذرمان به رود فرات افتاد که عرب‌ها به آن نواحی نینوا می‌گویند. ما دیدیم که در آن جا لشکریان زیادی از انسان‌ها جمع شده و در حال جنگ هستند. وقتی که نزدیک آنان شدیم، مشاهده کردیم که حضرت حسین بن علی علیه‌السلام، پسر همان آقای بزرگواری که ما را مسلمان کرده است، یکه و تنها بر نیزه بی‌کسی تکیه داده و به چپ و راست خود نگاه می‌کرد و می‌فرمود آیا یاری‌دهنده‌ای هست تا ما را یاری دهد؟! و نیز شنیدم که اهل و عیال آن بزرگوار، فریاد العطش العطش بلند کرده بودند. وقتی که این واقعه ناگوار را مشاهده کردیم فی‌الفور خود را رساندیم تا شما را خبر نماییم که اکنون پسر رسول خدا (ص) را به شهادت می‌رسانند.

زعفر جنی به محض این که این‌ها را شنید، تاج شاهی را از سر خود برداشت و لباس‌های دامادی را از تن خارج و طوایف مختلف جن را با سلاح‌های آتشین آماده کرد و همگی با عجله به سوی کربلا حرکت کردند.

اما زمانی که به نزد امام حسین رسیدند، او فرمود: ای زعفر زحمت کشیدی! خدا و رسولش از تو راضی باشند. خدمت تو مورد قبول درگاه حق باشد اما لازم نیست که زحمت بکشید، شما برگردید. خداوند چنین نخواسته است و باید به لقای حضرت دوست برسم. اگر من در جای خود بمانم خداوند به وسیله چه کسی این مردم نگونبخت را مورد امتحان قرار دهد؟ و چگونه از کردار زشت خود آگاه خواهند شد؟

source

توسط salamathyper.ir