بی شک زمانی که به دندانپزشکی مراجعه کرده اید حداقل یک بار هم که شد وسایل دندانپزشکی توجه شما را به خود جلب کرده است. شاید متوجه شده باشید گاهی دندانپزشک از برخی وسایل به طور مکرر استفاده می کند و به عنوان ابزار اصلی شغل خود می داند. این ابزارها بیش از ۵۰ درصد تجهیزات پزشکی را شامل می شود. به دلیل تنوع در تعداد تجهیزات در بیشتر مواقع دندانپزشک برای خود یک دستیار استخدام می کند. به دلیل حساس بودن این حرفه، تکنسین باید همیشه آماده باشد. او باید آموزش های لازم در استریل کردن وسایل دندانپزشکی و اسامی آن ها را در بر داشته باشد. در صورت تمایل میتوانید لوازم دندانپزشکی به انگلیسی را نیز مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری بدست آورید. شما چه تعداد از ابزار و ادوات دندانپزشکی را میشناسید؟ امروزه کلینیک ویژه دندانپزشکی برای انجام کارهای درمانی دهان و دندان با بهترین و جدیدترین تجهیزات دندانپزشکی وجود دارند که در آن جا مجرب ترین و بهترین دندانپزشک کودکان ، بهترین متخصص ایمپلنت و بهترین پزشکان جراحی به مردم ارائه خدمات می کنند. در این مقاله میخواهیم با تعدادی از طیف وسیع وسایل پرکاربرد دندان پزشکی آشنا شویم.
فهرست مطالب
درباره وسایل دندانپزشکی
در سال های اخیر علم و دانش جوامع بشری پیشرفت چشم گیری داشته است که تکامل وسایل دندانپزشکی و تجهیزات دندانپزشکی نیز یکی از آنها است. در سایه این پیشرفت های علمی، کیفیت لوازم دندانپزشکی مورد استفاده ارتقاء یافته و با روند پیشرفت تکنولوژی هماهنگ شده است.
دندانپزشکان برای انجام امور دندانپزشکی، از انواع ست های دندانپزشکی استفاده می کنند که حتما در مطب دندانپزشکی، آنها را دیده اید. این وسایل باید با توجه به نوع تخصص و نیاز دندانپزشک انتخاب شوند. چیزی بالغ بر ۱۰۰ درصد این وسایل و تجهیزات، ساخت خارج از کشور می باشد و اکثر آنها وارداتی است. ممکن است برخی از تجهیزات بسیار ساده در داخل کشور تولید شود.
آشنایی با انواع وسایل دندان پزشکی برای دستیار
دندانپزشکان برای انجام امور دندانپزشکی، از مجموعههای متنوعی از انواع وسایل دندان پزشکی استفاده مینمایند که اطمیناناً در مطبهای دندانپزشکی نیز آنها را مشاهده کردهاید. انتخاب انواع وسایل دندان پزشکی باید بهطور دقیق با توجه به نوع تخصص و نیازهای هر دندانپزشک انجام شود. (سندبلاست دندانپزشکی)
یک دستیار دندانپزشک وظایف متنوعی دارد، اما بدون شک یکی از مهمترین و اساسیترین وظایف او، آمادهسازی و تجهیز تمام وسایل، ابزارها و مواد مورد نیاز برای هر درمان به صورت یک مجموعه است. این کار قبل از شروع کار دندانپزشک انجام میشود و مواد مورد نیاز در طی اجرای درمان به او تحویل داده میشود. بنابراین، دستیار دندانپزشک باید تمامی ابزارها و تجهیزات استفاده شده در دندانپزشکی را به طور دقیق شناسایی کند و با کاربردهای آنها آشنا باشد.
یک دستیار دندانپزشک برای انجام این وظیفه با مهارت کامل نیاز به 4 مهارت دارد:
- شناخت دقیق ابزارها و وسایل دندانپزشکی: باید توانایی شناسایی تک تک ابزارها و وسایل استفاده شده در دندانپزشکی را داشته باشد.
- آشنایی با کاربردهای ابزارها و وسایل: باید بداند هر ابزار در کدام مرحله از درمان مورد نیاز است و چگونه باید از آن استفاده کند.
- آشنایی با مراحل درمان: باید به طور کلی با مراحل هر درمان و ترتیب اجرای آن مطلع باشد تا بتواند پیش بینی کند کدام مرحله بعدی است و چه وسایلی برای آن مرحله نیاز است.
- آشنایی با مواد دندانپزشکی: باید اطلاعات کافی در مورد انواع مواد دندانپزشکی داشته باشد و بتواند مواد را به درستی مخلوط کرده و آماده سازی کند.
تنها با داشتن این مهارتها، یک دستیار دندانپزشک میتواند وظیفه مهم و حیاتی خود را به بهترین شکل انجام دهد و به دندانپزشک در ارائه خدمات درمانی به بیماران کمک کند.
وظایف دستیار دندانپزشک در مطب دندانپزشکی:
- آماده کردن یونیت دندانپزشکی و نشاندن بیمار قبل از ورود دندانپزشک
- آماده کردن پرونده های بیمار و بررسی عدم فشار خون و حساسیت دارویی و …
- انجام موارد مزبوط به کنترل عفونت و ضدعفونی قبل و بعد از اتمام کار
- قرار دادن وسایل و ست های دندانپزشکی متناسب با درمان بیمار
- آماده سازی و تهیه مواد دندانپزشکی از قبیل آمالگام و …
- دادن توصیه های لازم مربوط به مراقبت های پس از درمان به بیمار
- در نظر گرفتن موجودی مواد مربوط به دندانپزشکی و سفارش دادن خرید آن قبل از به اتمام رسیدن موجودی
- چک کردن تجهیزات مطب و هماهنگی با سرویسکار در صورت نیاز
- پذیرش و تشکیل پرونده بیماران و پاسخگویی به تلفن مطب
- تنظیم وقت بیماران
- محاسبه و دریافت هزینه های درمانی
- حفظ و نگهداری اطلاعات شخصی مربوط به بیمار
ابزار دندانپزشکی چیست؟
ابزار دندانپزشکی ابزاری از جنس استیل هستند که در دندانپزشکی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و کاربرد فراوانی دارند و هر کدام از آنها در شرایط مختلف استفاده میشود. این ابزارها دارای جنسی محکم و مقاوم در برابر شکستن، خمیدگی و قابل استریل در اتوکلاو با دمای بالا هستند.
معرفی انواع ابزار دندان پزشکی
ابزار دندانپزشکی انواع مختلفی دارد که در شرایطهای مختلف کاربردهای متفاوتی دارند، از جمله این ستها میتوان به ست معاینه و انواع فورسپس و الواتورها که برای کشیدن دندان استفاده میشوند، اشاره کرد که در ادامه در مورد انواع ابزار دندانپزشکی و کاربرد آنها گفته میشود. از شناخته شدهترین برند در ابزار دندانپزشکی میتوان به فالکن Falcon اشاره کرد.
ابزار ست معاینه دندانپزشکی چیست و چه کاربردی دارد؟
ست معاینه در ابزار دندانپزشکی شامل یک عدد آینه، یک پنس و یک سوند میشود. آینه از میلهای استوانهای که سر آن آینه کوچک دایرهای پیچ شونده نصب میشود به دندانپزشک کمک میکند تا پشت دندانها و جاهایی از دندان که به راحتی در معرض دید نیستند را ببیند و دید غیر مستقیم به پزشک میدهد این آینه کاو یا مقعر است که باعث میشود تصویر بزرگتری از واقعیت نشان دهد.
پنس ابزاریست که دندانپزشک برای برداشتن مواد دندانپزشکی از جمله رول پنبه، گوتا، پیپر(کن کاغذی) از آن استفاده میکند با پنس برداشتن مواد راحتتر و سریعتر است. سوند میلهای استوانهای که دو سر آن نوکی تیز دارد، یکسر خمیده و یکسر صاف است و برای تشخیص و عمق پوسیدگی دندان و بررسی کانتکت از آن استفاده میشود.
انواع فورسپس ابزار دندانپزشکی و کاربرد آنها
در جواب به سوال ابزار دندانپزشکی چیست، میتوان به انواع فورسپس اشاره کرد که بیشتر برای دندان کشیدن مورد استفاده قرار میگیرد. فورسپسهای دندانپزشکی انبرهایی هستند که برای کشیدن دندان بوده و انواع مختلفی دارند که برای هر دندان فورسپس مختص به خودش استفاده میشود.
فورسپس(به انگلیسی: Forceps) یا انبر ابزاری دستی بوده و برای گرفتن و نگه داشتن اشیاء بکار میرود. زمانی از فورسپس استفاده میشود که به علت عمیق بودن ناحیه عمل، ناچار به وسیلهای با دسته بلند و جا انگشتی برای فیکس کردن انگشتان میباشیم که فورسپس همین ویژگیها را دارا میباشد. در خارج از رده پزشکی و نزد عوام (انگلیسی زبان) معمولاً از فورسپس به عنوان موچین، انبرک، انبردستها، کلیپ یا گیره اشاره میشود. فورسپس پزشکی از جنس فولاد کربنی بوده و قابلیت استریل شدن در دمای بالای اتوکلاو را دارد. در دندانپزشکی نیز به گیره مخصوص کشیدن دندان، فورسپس گفته میشود.
امروزه نوع یکبارمصرف و از جنس پلاستیک نیز مورد استفاده دارد. نوع دیگری از فورسپس در مامایی استفاده میشود و فورسپس مامایی نام دارد که توسط خانوادهٔ چمبرلین اختراع شد؛ کار آنها قابلگی بود. فورسپسها به دو دسته بالا و پایین تقسیم میشوند که فورسپسهای فک بالا بدنه صاف و مستقیم دارند اما سر فورسپسهای فک پایین زاویه ۹۰ درجه دارند.
- فورسپس سانترال بالا و پایین برای کشیدن دندانهای قدامی و جلویی است، فورسپسهای مولر و پرمولر چپ و راست که برای کشیدن دندانهای آسیاب مورد استفاده قرار میگیرد نوک پهنتری نسبت به بقیه فورسپسها دارند.
- فورسپسهایی با نوک تیز زمانیکه تاج دندان شکسته باشد و فقط ریشه در بافت جا مانده استفاده میشود به آنها فورسپس ریشه کش میگویند.
- فورسپسهای عقل برای کشیدن دندان عقل میباشد که شکل آنها با توجه به اینکه دسترسی به دندان عقل در انتهای دهان سخت است، انحنای خاصی دارد.
در مجموع فورسپسها برای هر دندان شکل مخصوص به آن دندان را دارد که عمل کشیدن راحتتر انجام شود.چون اغلب نوزادان با سر بدنیا می آمدند، برای همین فورسپس مامایی که توسط آنها طراحی شد، دارای دو تیغهٔ مسطح با اندکی قوس بود و سر نوزاد را به طور کامل دربر میگرفت. با یک کشش بسیار ملایم سر نوزاد بیرون میآمده و بقیه بدن به راحتی خارج میشد. (روکش دندان کودکان)
انواع الواتور ها در دندانپزشکی و کاربرد آنها
الواتور در ابزار دندانپزشکی چیست و کاربرد انها به چه شکل است؟ الواتور ابزاری در دندانپزشکی است که در کشیدن دندان استفاده میشود با کمک الواتور پزشک بافت نرم (لثه) را از دندان جدا میکند و باعث لق شدن دندان میشود و عمل کشیدن راحتتر انجام میشود، الواتورها انواع مختلفی دارند که با توجه به موقعیت دندان استفاده میگردد، از پرکاربردترین انواع الواتور میتوان به الواتور مستقیم، الواتور پاشنهای، الواتور نوک مثلثی چپ و راست، الواتور سوزنی چپ و راست اشاره کرد.
قلمهای دندانپزشکی
نقش قلمها در ابزار دندانپزشکی چیست؟ قلمهای دندانپزشکی انواع و اشکال مختلفی دارند، قلمهای کامپوزیت برای ترمیم کامپوزیت هستند ست ترمیم آمالگام از جمله برنیشر، کندانسور، کارور، برنیشر T شکل و تخم مرغی که فرم دهی و فشرده سازی آمالگام در دندان به کمک این ابزارها انجام میشود. اسپاتول دهانی و اسپاتول همزن برای ادغام مواد دندانپزشکی کاربرد دارد.
قلمهای جراحی انواع مختلفی دارند که هنگام کشیدن دندان و جراحیها برای برداشتن کیستهای دندانی استفاده میشوند. ست جراحی دندانپزشکی یکی دیگر از ستهای پرکاربرد میباشد که میتوان به دسته بیستوری، الواتور پریوست، و کورت قاشقی اشاره کرد.
اینجکشن تزریق در دندانپزشکی چیست و کاربرد انها
اینجکشن در دندانپزشکی بسیار حائز اهمیت است که با کمک آن مخزن شیشهای از ماده بیحسی با سرسوزن به بیمار تزریق میشود و بیمار را برای انجام کار دندانپزشکی آماده میکند اینجکشن تزریق در دو نوع ثابت و کمرشکن در بازار وجود دارد.
اینجکشن تزریق یکی از ابزار دندانپزشکی برای عصبکشی میباشد.
آشنایی با وسایل دندون پزشکی + عکس وسایل دندانپزشکی همراه با اسم
تجهیزات دندانپزشکی طیف وسیعی از رشته مهندسی پزشکی را دربر میگیرد. ما تصمیم داریم تا با یاری خداوند متعال شما را با تجهیزات دندانپزشکی آشنا کنیم:
روپوش:
پوشیدن لباس محافظ و یا همان روپوش محافظ برای جلوگیری از پراکندگی مایعات دهان و نیز مخاط بینی و دهان بیمار به سمت سینه و ساعد پزشک و کارکنان دندانپزشکی جلوگیری می کند. این روپوش محافظ که به آن گان نیز گفته می شود برای انجام اعمال جراحی دندانپزشکی باید استریل شده باشد. گان در دو نوع یکبار مصرف و قابل شستشو موجود است که توصیه می شود از نوع یکبار مصرف استفاده گردد. برای پوشش کامل بهتر است روپوش انتخابی دارای آستین های بلند و یقه باشد.
شیلد، ماسک، عینک محافظ:
شیلد، ماسک و عینک محافظ جزو ابزار دندانپزشکی هستند که می توانند از پزشک در مقابل مواردی از قبیل پاشیدن خون و یا مواد شیمیایی دیگر در حین اعمال دندانپزشکی محافظت کنند. این موضوع با جلوگیری از انتقال بیماری ها می تواند سلامت پزشکان را تامین نماید. استفاده از ماسک می تواند بیمار را از غشای مخاط دهان و بینی کادر دندانپزشکی در امان نگه دارد. درست است که قدرت حفاظت ماسک در مقابل آئروسل کمتر است ولی در عوض می تواند به عنوان محافظی در مقابل ذرات درشت پراکنده عمل کند.
استفاده از عینک برای کادر دندانپزشکی نیز می تواند از مواردی مانند پراکنده شدن مایعات دهان، احتمال بروز صدمه و آسیب به چشم و یا ایجاد سوختگی ناشی از پاشیدن مواد شیمیایی جلوگیری نماید. البته باید عینک انتخابی از شرایط خاصی برخوردار باشد. به عنوان مثال ضد بخار بوده و از قابلیت اتوکلاو نیز برخوردار باشد. عیتک انتخابی باید به گونه ای باشد که بتواند از جلو و طرفین چشم ها را محافظت نماید.
دستکش:
معاینه سطح مرطوب دهان، لازم است با دستکش انجام بگیرد. به عبارتی استفاده از دستکش در مواردی از قبیل معاینه پوست بیمار، تماس با ترشحات مخاطی و در حالت کلی تماس دست با هر سطحی که به مایعات دهان آغشته باشد، لازم و ضروری است.
با پوشیدن دستکش می توان از انتقال عفونت بین پرسنل دندانپزشکی و بیمار، تماس با میکرو ارگانیسم های دهان و سطوح آلوده، تماس دست با مواد شیمیایی و نیز از صدمات و آسیب های دیگر جلوگیری کرد. (بلیچ دندان)
آینه دندانپزشکی، چشم سوم دندانپزشکان:
آینه دندانپزشکی یا آینه دهانی از ابزارهای بکار رفته در وسایل دندانپزشکی است. سر این آینه معمولاً گرد است و بیشتر از شماره ۴ و ۵ این آینه استفاده میکنند. شماره ۲ معمولاً وقتی استفاده میشود که از اندازهای کوچک تر بخواهیم استفاده کنیم بخصوص در مواقعی که در حال کار روی دندانهای عقب باشیم و سد دندانی در دهان باشد. دامنه استفاده این آینه وسیع است. مهمترین مزیتهایش: دادن دید غیر مستقیم به دندانپزشک، تاباندن نور به سطوح مورد نیاز و استغفار بافتهای نرم است.
دید غیر مستقیم در جاهایی از دهان که دیده نمیشوند یا به سختی قابل دیدن هستند، مورد نیاز است. سطوح خلفی (زبانی) دندانهای ماگزیلاری، محلهای مهمی هستند که از آینه دندانپزشکی استفاده میشود. بقیه مناطق دهان را به آسانی با استفاده از این آینه میتوان مشاهده کرد. اگرچه حتی بدون آینه دندانپزشکی هم این سطوح قابل دیدن هستند، مشروط بر اینکه دندانپزشک در وضعیت نامناسب جسمانی خود را قرار دهد. بدون آینه دندانپزشکی، وضیعتهای نامناسب جسمی برای دندانپزشک هر روز ایجاد میشد و باعث بروز دردهای مزمن در ناحیه گردن و کمر میگردید.
مکانهای دیگری نیز در دندان قرار دارد که حتی با وجود نور بالای سر بیمار، باز هم روشن نمیشوند. در این مواقع، از آینه دندانپزشکی برای منعکس کردن نور به این سطوح استفاده میشود. این آینه همچنین بسیار مفید واقع میشود اگر بهطور همزمان نور را منعکس کند و سطوح غیرقابل دیدن را نیز نمایان سازد. همچنین از این آینه برای عقب کشیدن بافت مثل گونه و زبان استفاده میشود تا دید بهتری از دندانها بدست آید. مهندسها هم از آینهٔ دندانپزشکی برای دیدن فضاهای باریک و گوشه کنارها استفاده میکنند. همچنین در آزمایشگاههای لیزر و بینایی هم بصورت مدارم از این آینه استفاده میشود.
با استفاده از این آینه پیدا کردن پوسیدگی دندان و مشکلات احتمالی دیگر دهان راحتتر است که در صورت استفاده نکردن از این ابزار قابل شناسایی نیستند. ثانیاً این ابزار به دندانپزشک کمک میکند که بدون استفاده از دست، زبان شما را جابهجا کرده یا آن را به سمت داخل گونههای شما هدایت کند.
یونیت دندان پزشکی، یک پیشرفت کارا در ادوات دندانپزشکی:
یونیت دندان پزشکی یک صندلی همراه با وسایل دندانپزشکی است که به آن وصل است و به تنهایی یک مطب دندان پزشکی است. یونیت دندانپزشکی دارای ورودی آب ، هوا و خروجی فاضلاب میباشد که برای ساکشن ها،شیر آب لیوان ، پوآر ، اینسترومنت ها کاویترون و کراشور استفاده میشود. قطعات اصلی یونیت دندانپزشکی شامل چراغ، ساکشن، کاسه کراشور، میز پزشک (تابلت ) تابور ها و کمپرسور میباشد. صندلی دندانپزشکی از تکنولوژی سیستم الکتریکی و پنوماتیکی بهره مند میباشد. جهت تسلط پزشک برای جا به جایی و عدم تکان و لرزش بیمار و محکم بودن آن طراحی شده است.
این صندلی شامل شاسی، زیر سری، زیر دستی، تشک و پشتی صندلی میباشد. تشک صندلی عموما از جنس چرم میباشد. پشتی صندلی توسط موتور تغییر زاویه ، جا به جایی را انجام میدهد و نوع جنس آن از پارچه قابل شستشو است. با بدن انسان متناسب میباشد. زیر سری دارای حالات مختلفی از جمله تغییر زاویه سر ، تغییر ارتفاع و تغییر زاویه زیر گردن میباشد. نکته مهم در زیر سری این است که در حین درمان توسط دندانپزشک نباید لرزشی صورت بگیرد.
تابوره:
صندلی تابوره صندلیهای چرخدار بدون تکیه هستند که در بارها و همچنین در آزمایشگاه از آن استفاده میشود. تابوره جهت نشستن جراح، کمک جراح، متخصصین بیهوشی در هنگام عمل جراحی در اتاق عمل مورد استفاده قرار میگیرد و در اندازههای مختلف قابل دسترس است.
این صندلی قابلیت تنظیم ارتفاع نیز دارد. این صندلی باید بعد از هر عمل جراحی باید استریل مجدد شود. (هزینه جراحی لثه)
مکنده بزاق یا ساکشن:
ساکشن یکی از دستگاههایی است که کاربرد عمومیتری نسبت به سایر وسایل دندانپزشکی دارد، در حقیقت کارکرد این دستگاه شبیه جاروبرقی است و آب و مایعات داخل دهان بیمار را در زمان معاینه و انجام خدمات دندانپزشکی تخلیه میکند. این دستگاهها دارای قدرت مکش متفاوتی است برای مثال در عملهای جراحی مربوط به لثه و یا جراحی دندان عقل معمولا از ساکشنهای قویتری برای تخلیه کامل خون از دهان بیمار استفاده میشود.
برخلاف ابزارهای دیگر دندانپزشکی، مکنده بزاق یکی از لوازم دندانپزشکی است که کنار آمدن با آن راحتتر است. حتی در بسیاری از مواقع نیز باعث خنده میشود. زمانی که دندانپزشک در حال معاینه دهان شما است غالباً به یک فضای خشک نیاز دارد. تجهیزات دندانپزشکی ساکشن یک لوله بلند است که به یک دستگاه مکنده متصل بوده و بزاق را از دهان شما خارج میکند.
شما ممکن است صدای دستگاه ساکشن را بشنوید و سر دستگاه را داخل گونههای یا روی زبان خود احساس کنید اما این چیزی نیست که باعث ترس شما شود. در هنگام انجام فرایندهای دندانپزشکی ممکن است نیاز باشد که دندانپزشک از آب در دهان شما استفاده کند .در این موارد شما باید مکرراً دهان خود را ببندید تا دستگاه بتواند آب جمع شده در دهان شما را از آن خارج کند.
لایت کیور:
دستگاه لایت کیور یکی از بهترین و آشناترین دستگاهها و ابزارهای دندانپزشکی در حوزهی ترمیم و زیبایی دندان های پوسیده است. البته این نوع دستگاه میتواند به کمک نور بنفش مواد ترمیمی دندان را نیز سفت کند. اگر کمی دقیقتر به دستگاه لایت کیور بنگریم آن را میتوان رقیبی برای امالگاماتور به شمار آورد. مواد درون دستگاه لایت کیور بطورمعمول حاوی آلفا دی کتون هستند.
لازم به ذکر است که این ماده به عنوان آغازکننده عمل میکند. در لایت کیور نوری با شدت کافی و دامنهی خاص آلفا دی کتون را به وضعیت تحریک شده میرساند و به این ترتیب سخت شدن ماده ترمیمی شروع میشود. هنگام استفاده از لایت کیور پزشکان باید دقت بسیار زیادی به خرج دهند تا مشکلی در کار پیش نباید. یکی از بزرگترین این مشکلات تغییر رنگ دندانها است. فراموش نکنید که نور لایت کیور طیف خاص و مشخصی دارد و در کامپوزیت بیشتر از یک لایه اثر نمیگذارد.
زمانی که دندانپزشک تشخیص دهد که دندان ترمیمی را باید با مواد کامپوزیتی پر کرد باید از دستگاه لایت کیور استفاده کرد. برای محکم کردن مواد کامپوزیتی از لایت کیور که با نور ماوراء بنفش باعث فشردگی سریع کامپوزیت میشود استفاده میکنند دستگاه لایت کیور دارای لامپ LED یا هالوژنی میباشد و همانطور که مطلع هستید مزیت لامپ های LED مانند هالوژنی گرما تولید نمی کند و به همین دلیل کاربرد بیشتری دارد.
نور بنفش این دستگاه با طول موج و انرژی بسیار بالای خود در کوتاهترین زمان ممکن موجب سفت شدن انواع کامپوزیت دندانپزشکی یا مواد ترمیمی میشود. البته همانطور که میدانید تجهیزات دندانپزشکی طیف بسیار گستردهای دارند و لایت کیور تنها یکی از دستگاههای مورد استفاده در سفت کردن دندانها است. هنگام تجهیز مطب دندانپزشکی، خرید دستگاه لایت کیور یکی از اصلیترین و مهمترین گامها است.
تابش نور لایت کیور سه نوع میباشد:
- تابش پالس که شدت نور کم و زیاد میشود
- تابش RAMP که شدت نور از کم شروع میشود و با گذشت زمان شدت نور افزایش می یابد.
- تابش ثابت هم بدین صورت است که نور با شدت ثابت تابیده میشود.
اجزاء داخلی دستگاه لایت کیور:
- برد الکترونیکی کنترل جریان نور
- ترانس تبدیل ولتاژ
- لامپ هالوژنیک
- کابل یا شیلنگ هدایت نور
- هندپیس
- رفکلتور
- کلیدهای خاموش و روشن دستگاه
- سوئیچ های سیگنال
قالب ها، از پرکاربردترین ابزار دندانپزشکی:
در بسیاری از درمان های دندانپزشکی، قالبگیری از محیط دهان و دندان امری ضروری است. قالبگیری در دندانپزشکی به منظور ایجاد یک مدل برای تشخیص شرایط دهان بیمار، ساختن یک تری اختصاصی، کراون موقت و یا برای تکنسین های لابراتوار به منظور ساختن یک کست از فک بیمار گرفته می شود. امروزه مواد قالبگیری مختلفی با خصوصیات متنوعی در بازار موجود می باشند. دستیار دندانپزشک مسئول دانستن انواع مختلف مواد قالبگیری مورد استفاده در مطب، راه اندازی و ست آپ ماده قالبگیری و روش کار، مخلوط کردن مواد قالبگیری است. اگر شما نیاز به روکشهای دندانی یا محافظ دهانی دارید، دندانپزشک ممکن است از قالب برای دندانهای شما استفاده کند.
این قالبها ترسناک نیستند ولی به هر حال، فریمهایی هستند که با مواد نرم پر شده و در دهان بیمار قرار داده میشوند. زمانی که شما دهان خود را بسته و دندانها را روی هم قرار میدهید، قالب شکل دندان شما را به خود میگیرد. مواد قالبگ گیری مزه و طعم خوبی ندارند اما پس از گذشت چند ثانیه قابل تحمل میشوند. حتی برخی از دندانپزشکان از اسانسها یا خوشبوکنندههای متنوعی برای کودکان استفاده میکنند. قالبها در زمره تجهیزات دندانپزشکی یکبار مصرف هستند. (وارنیش دندان کودکان)
انبر دندانپزشکی:
ابزاری دستی است که برای گرفتن و نگه داشتن اشیاء بکار میرود و در دندانپزشکی برای گرفتن و کشیدن دندان از نمونه های مخصوص آن استفاده میشود زمانی که به علت عمیق بودن ناحیه عمل ، ناچار به استفاده از وسیلهای با دسته بلند و جا انگشتی برای فیکس کردن انگشتان میباشید که این وسیله تمام این ویژگیها را دارا میباشد.
دندانپزشک معمولا انواع مختلف آن را در دسترس خواهد داشت، که هر کدام طرحی دارند که برای هدف مشخصی ساخته شده اند و کاربرد متفاوتی دارند. انبر دندانپزشکی از جنس فولاد کربنی بوده و قابلیت استریل شدن در دمای بالای درستگاه اتوکلاو (دستگاهی برای استرلیزه کردن ابزارهای دندانپزشکی) را دارد.
بسته به عملکرد، می توان انواع فورسپس های دندانپزشکی را به دو گروه اصلی طبقه بندی کرد:
- انبر دندانپزشکی غیر یکبار مصرف
این نوع از انبر ها باید در برابر انواع مختلف فشارات و ضربه های جسمی و شیمیایی مایعات بدن ، ترشحات ، مواد تمیز کننده و روش های استریلیزه مقاومت کنند.
- انبر دندانپزشکی یکبار مصرف
این نوع از انبر ها از مواد ها و یا پلاستیک هایی با کیفیت پایین تر ساخته شده و بعد از یکبار استفاده دیگر به کار نرفته و غیر قابل استفاده خواهند شد.
به طور کلی دو نوع اصلی از انبر دندانپزشکی وجود دارد:
• قفل شونده
• غیرقابل قفل
کاربرد فورسپس یا انبر دندانپزشکی چیست؟
دندانپزشک با استفاده از فورسپس دندان را میگیرد و سپس کاملا سنجیده تا جای ممکن آن را عقب و جلو تکان می دهد. از آنجا که استخوان اطراف دندان قابل فشرده شدن می باشد. حفره ی دندان به تدریج بزرگ می شود. با این روند، دامنه ی حرکات دست دندانپزشک به اطراف افزایش می یابد. علاوه بر تکان دادن دندان، دندانپزشک دندان را به عقب و جلو خواهد چرخاند. این عمل چرخشی به کندن دندان کمک خواهد کرد. در اصل دندانپزشک با استفاده از این ابزار نیرویی دقیقا روی ریشه وارد می کند . و در نهایت دندان به حدی لق می شود که دندانپزشک قادر خواهد بود آن را بیرون بکشد.
اسامی انبر دندانپزشکی
فورسپس ها با توجه به دندان هایی که قادر به کشیدن آن ها هستند طراحی و نام گذاری میشوند. برخی از انواع پرکاربرد و مشهور انبر دندانپزشکی به شرح زیر هستند:
- سانترال بالا
- پرمولر بالا
- پرمولر پایین
- مولر بالا
- مولر پایین
- ریشه کش بالا
- ریشه کش پایین
- کاهورن
- فنر دار مولر
- فورسپس عقل
در ابتدای کشیدن دندان لازم است حرکت دست به عقب و جلو باشد و هر چه عمق حفره ی دندان بیشتر شد دامنه ی حرکت افزایش پیدا کرده و دندان به تدریج جدا میشود. در صورت انتخاب فورسپس مناسب و تناسب وسیله با آناتومی دست پزشک، این فرایند می تواند با سرعت و به راحتی صورت بگیرد.
آنگل:
آنگل دندانپزشکی یکی دیگر از انواع وسایل دندانپزشکی است که می تواند کاربردهای مختلفی داشته باشد. برداشتن پوسیدگی ها از روی دندان، انجام بروساژ، پروفیلاکسی در جرم گیری، پرداخت، ترمیم دندان ها، پالیش دندان ها و … از جمله کاربردهای مختلف آنگل های دندانپزشکی محسوب می شوند.
آنگل دندانپزشکی مانند توربین های دندانپزشکی، یک ابزار چرخنده است. در واقع، آنگل دندانپزشکی مانند هندپیس می تواند روی توربین دندانپزشکی نصب شوند و پس از متصل شدن به شیلنگ مخصوص در یونیت، مورد استفاده قرار گیرد.
لیزر دندانپزشکی:
لیزر در دندانپزشکی یک فناوری است که از نور لیزر برای انجام مجموعهای از فرآیندهای درمانی در حوزه دندانپزشکی استفاده میکند. لیزرها از تابش نوری با خواص خاصی برخوردارند که میتواند در ترمیم، جراحی، ایمپلنت، پرکردن دندان، درمان لثه و بسیاری از فرآیندهای دیگر دندانپزشکی مورد استفاده قرار بگیرد.
قیمت لیزر دندانپزشکی از بهترین برندهای موجود در بازار از 250 میلیون تومان شروع می شود و با توجه به مسائل ناپایدار اقتصادی ممکن است این هزینه تغییر کند.
Saliva Ejectir:
این وسیله همانند جاروبرقی، بزاق دهان را می مکد. اما بزاق کش از قدرت مکش بسیار ناچیزی برخوردار است به نحوی که قادر به مکش مایعات غلیظی مانند خون نیست. برای استفاده از این وسیله وجود هوا یا آب برای آن کافی است.
ساکشن مرکزی:
از الزامات پیاده کردن یک مطب دندانپزشکی وجود یک دستگاه ساکش مرکزی است. چراکه در کار دندانپزشکی و ارتودنسی نامرئی وجود بزاق و مایعات بکار رفته در حین کار، کار را سخت می کند. در نهایت پاک کردن این مایعات پردردسر توسط ساکش مرکزی انجام می شود.
کاسه کراشوار:
ظرف تعبیه شده در قسمت چپ یونیت مراجعه کننده را کاسه کراشوار می گویند. این ظرف برای بیمار قرارداد شده است که بتواند آب دهان خود را تخلیه کند.
این وسیله از مواد با کیفیت تولید شده است و تقریباً رنگ آن بدون تغییر است.
رادیولوژی وژنراتور:
این وسیله هر چند الزامی نیست در یک دندانپزشکی باشد اما بدون آن پزشک تشخیص دقیقی نمی تواند درباره موقعیت دندان بدهد. در زمان حال هم هنوز اولین دستگاه های ساخته شده رادیولوژی در مطب ها استفاده می شود. هر چند امروزه رادیولوژی هایی با امکانات پیشرفته از جمله اتصال به سیستم رایانه ساخته شده است. رادیولوژی پیشرفته قادر است در همان لحظه موقعیت دندان را مشخص کند و دیدگاه روشنی از دندان را در اختیار دندانپزشک قرار دهد. اما در نوع قدیم آن باید در یک محیط تاریک عکسی که گرفته شده از دندان را چاپ کرد.
سرنگ:
سرنگ از وسایل دندانپزشکی مهم و اساسی است اما نه برای معاینه بلکه برای انجام عملیات بر روی دندان. بعد از معاینه زمانی که مشخص گردید دندان نیاز به پر کردن یا … دارد شاید برای شروع کار نیاز به بی حسی دندان باشد. سرنگ با تزریق مواد بی حسی در قسمت های مشخص شده لثه دندان، دندان و اطراف دندان را کاملاً بی حس می کند.
پروب داسی شکل:
برای تشخیص بهتر موقعیت و شرایط دندان از پروب داسی استفاده می شود. این قلاب با جنس فلزی که دارد در اندازه و سایزهای مختلفی ساخته می شود.
جرمگیر:
برای از بین بردن پلاک و تارتار، جرمگیر بهترین وسیله است. جرمگیر این قابلیت را دارد که مناطقی از دندان که مسواک و نخ دندان قادر به تمیز کردن آن نیست را تمیز کند.
دریل:
یکی از وسایل دندانپزشکی دریل است که برای پاک کردن دندان قبل از پر کردن استفاده می شود.
استریل لوازم دندانپزشکی چگونه است؟
برای اینکه دندانپزشک بتواند لوازمی کاملا بهداشتی و استریل را استفاده کند این تجهیزات دندانپزشکی باید مدام استریل شوند تا از هر گونه میکروب و باکتری به دور باشند. استریل کردن این لوازم بیشتر توسط دستگاه صورت می گیرد تا بتواند سطح ابزار را به خوبی میکروب کشی کند. با استرلیزاسیون تمام سلول های زنده از بین می روند و دیگر خطری سلامتی بیمار را تهدید نمی کند. استفاده از محلول های ضد عفونی کننده در این شرایط ضروری بوده و لوازم باید تایمی را در این محلول بمانند تا به خوبی تمیز شوند. با این کار خون و ضایعاتی که خشک شده اند به راحتی از بین می روند. لوازمی که دارای شیار هستند دیرتر تمیز می شوند و ضدعفونی کردن آنها به دقت بیشتری نیاز دارد.
کار شستشوی لوازم به صورت دستی و اتوماتیک صورت می گیرد. پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا امروزه دستگاه های کاربردی به کار گرفته شوند. اگر کار ضدعفونی کردن را به صورت دستی انجام می دهید حتما باید بهداشت را رعایت کرده و از دستکش استفاده کنید. دستگاه ها دارای سبد هستند که لوازم درون آن قرار می گیرد و پس از شستن به خوبی خشک می شوند. زمانی که کار استریل کردن به اتمام می رسد لوازم باید بررسی شوند تا مشکل خوردنی و یا باقی ماندن لک و میکروب را نداشته باشند. استریل کردن لوازم باید به گونه ای انجام شود که لوازم عاری از باکتری باشند چون دد این صورت سلامت بیمار تضمین می شود. (سوراخ شدن دندان)
استریلیزاسیون چیست؟
استریلیزاسیون در واقع همان استریل کردن لوازم دندانپزشکی لست که به صورت کاملا دقیق و با ظرافت بالا انجام می شود. استریل کردن جز جدا نشدنی در دندانپزشکی بوده که مدام صورت می گیرد تا لوازمی تمیز و سالم در دسترس دندانپزشک باشد. در استریلیزاسیون فرآیند هایی شیمیایی و فیزیکی روی لوازم انجام می شود و کمک می کند تا تمام آلودگی ها از بین برود. با این کار تمام عوامل انتقال دهنده بیماری مثل قارچ، باکتری، هاگ باکتری و ویروس از سطح اجسام پاک می شوند و پزشک می تواند با خیال راحت از آنها استفاده کند.
هدف اصلی استریلیزاسیون جلوگیری از بروز عفونت است و کمک می کند تا بهبودی سریع تر حاصل شود. در صورتی که کار استریل کردن تجهیزات به درستی انجام شود خطرات زیادی سلامتی انسان را تهدید می کند. استفاده از مواد زیست کش و ضدعفونی کننده به استریل کردن کمک زیادی می کند و باعث می شود تا ضایعات ریز و درشت و حتی خشک شده روی لوازم به خوبی از بین بروند. برای سرعت بخشیدن به استریل دستگاه های قدرتمندی طراحی شده که لوازم درون آن گذاشته می شوند و در کمترین زمان و با کیفیت بالا کار استریل کردن انجام می شود. با این روش تمام باکتری ها و ویروس ها و قارچ های مقاوم پاک خواهند شد و شما لوازمی تمیز را در اختیار خواهید داشت.
مراحل استریل لوازم دندانپزشکی چگونه است؟
استریل کردن وسایل دندانپزشکی طبق مراحل خاصی صورت می گیرد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
دریافت وسایل آلوده:
در مرحله اول لوازم آلوده جمع آوری و درون محلول ضدعفونی کننده قرار می گیرند. این محلول باعث می شود تا مایعات خونی و ضایعات دیگر به راحتی پاک شوند. این محلول به تجهیزات آسیبی وارد نمی کند.
تمیز کردن:
مرحله دوم به شستشو و تمیز کردن اختصاص دارد. با شستن تمام خون و بزاق دهان و آلودگی ها از روی سطح زدوده می شود. کار تمیز کردن با ۳ روش صورت می گیرد:
- شستشوی دستی
- شستشوی توسط دستگاه اولتراسونیک
- ماشین شستشوی وسایل
خشک کردن ، بازبینی ، جلوگیری از زنگ زدن:
در مرحله سوم نوبت به خشک شدن لوازم شسته شده می رسد. سبد دستگاه اتوکلاو دندانپزشکی که حاوی لوازم ضدعفونی شده است در بیرون استفاده دستگاه قرار می گیرد تا علاوه بر خشک شدن به خوبی بازبینی شود. شستشو باید به گونه ای باشد که لوازم دچار پوسیدگی و زنگ زدگی نشوند.
بسته بندی وسایل آلوده:
بعد از اینکه لوازم استریل شد نیاز به بسته بندی دارند چون نباید در مجاورت هوای آلوده باشند. هدف اصلی از بسته بندی کردن لوازم استریل شده حمل و نقل بهداشتی آنها است و اینکه مجدد دچار آلودگی نشوند. استفاده از نوارهای مهر و موم در این زمان اهمیت زیادی دارد.
استریلیزاسیون وسایل آلوده:
استریل کردن لوازم باید به صورت کاملا اصولی انجام شود به طوری که اگر تجهیزات را بیش از ظرفیت دستگاه درون آن قرار دهید کیفیت ضدعفونی کردن تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. لوازم باید به اندازه درون سبد دستگاه قرار بگیرند تا بخار و مواد صدعفونی کننده به خوبی تمام سطح آنها را پوشش دهد و باعث ضدعفونی کردن و تمیزی لوازم شود.
نگهداری وسایل استریل شده:
لوازمی که از دستگاه خارج می شوند باید ابتدا سرد و خشک و سپس بسته بندی استفاده شوند. نگهداری لوازم استریل شده اهمیت زیادی دارد. پنکه ها می توانند سرعت خشک شدن را افزایش دهند. (فضانگهدارنده دندان)
نکات مهم در استریل لوازم دندانپزشکی
در زمان استریل کردن لوازم دندانپزشکی باید به نکات مهمی توجه کنید. اول اینکه لوازم را در مدت زمان معینی درون مواد ضدعفونی کننده قرار دهید چون بیش از حد ماندن آنها باعث خوردگی و پوسیدگی لوازم می شود. نکات دیگر در این باره عبارتند از:
- اولین و مهمترین نکته این است که برای استریل دقیق تر و بهتر باید لوازم را بعد از شستشو درون دستگاه اتوکلاو قرار دهید تا آلودگی به صورت سطحی و عمقی پاک شود.
- غوطه ور شدن ابزارهای دندانپزشکی در محلول شستشو کمک می کند تا آلودگی های عمقی و خشک به راحتی از بین بروند.
- محلول داخل حمام اولتراسونیک پس از هر بار شستن لوازم باید تعویض شود چون آلودگی های قبلی به لوازم دیگر هم نفوذ خواهد کرد.
- آبکشی وسایل دندانپزشکی بلافاصله پس از استفاده و قبل از قرار گرفتن در حمام اولتراسونیک کاملا ضروری است و باعث تمیز و استریل شدن آنها می شود.
- وسایل دندانپزشکی که روکش کروم دارند باید به روش هایی غیر از اولتراسونیک استریل شوند.
- بخشهای لولایی لوازم باید قبل از شستن جدا شوند تا بتوان تمام قسمت های تجهیزات را به خوبی استریل کرد.
لیست لوازم مصرفی دندانپزشکی
نام تجهیزات مصرفی و یکبار مصرف | توضیح کوتاه |
روکش آستین | روکشهای یکبار مصرف برای پوشش دستگاههای دندانپزشکی و ابزارهای بیماران در طی درمانها. |
پاپوش | لباسهای یکبار مصرف و محافظهای پا را پوشش میدهند و برای ایمنی و بهداشت درمانگاه استفاده میشوند. |
پک استریل جراحی | بستهبندیهای یکبار مصرف حاوی ابزارهای جراحی و درمانی که قبل از استفاده استریل میشوند. |
پیش بند | یکبار مصرف و بینهایت نرمتن و محافظ برای پوشش صورت و بخشهای حساس پزشک و بیمار. |
شان | پوششهای یکبار مصرف مخصوص کلاه و کلاهچه دندانپزشکی جهت حفاظت از رئوس کارکنان. |
کاور و روکش | کاورها و روکشهای یکبار مصرف بر روی صندلی و ابزارهای دندانپزشکی جهت بهداشت و استریلیزاسیون. |
کلاه | لباسهای یکبار مصرف و محافظهای سر را پوشش میدهند و برای ایمنی و بهداشت درمانگاه استفاده میشوند. |
گان | لباسهای یکبار مصرف و محافظهای دستها را پوشش میدهند و برای ایمنی و بهداشت درمانگاه استفاده میشوند. |
لباس ایزوله | لباسهای یکبار مصرف و محافظهای بدن را پوشش میدهند و برای ایمنی و بهداشت درمانگاه استفاده میشوند. |
آب مقطر | آب تصفیهشده و مقطر جهت استفاده در ابزارها و پروسههای دندانپزشکی استفاده میشود. |
آبسلانگ | وسیله ای برای کنار زدن لب ها برای معاینه بهتر دندانپزشک |
آینه یکبار مصرف دندانپزشکی | آینههای کوچک و شفاف یکبار مصرف برای مشاهده و بررسی دندانها و بافتهای داخل دهان. |
اسپاتول همزن | ابزارهای یکبار مصرف برای مخلوطکردن و آمادهسازی مواد ترمیمی و دارویی دندانپزشکی. |
دستکش یکبارمصرف | دستکشهای یکبار مصرف برای حفاظت دستها در هنگام بررسی و درمان بیماران و استفاده از ابزارها. |
پد کاغذی | پدهای یکبار مصرف برای تمیزکاری، پاکسازی و حفظ کلینیکها و ابزارهای دندانپزشکی. |
پیش بند و گردنبند سربی | لباسهای یکبار مصرف جهت حفظ بهداشت و ایمنی بیماران در هنگام درمانهای دندانپزشکی. |
تست اتوکلاو | تستهای کنترل استریلیزاسیون دستگاههای اتوکلاو جهت تضمین بهداشت و استریل بودن ابزارها. |
جای وسایل | جایگاهها و ظروف مخصوص برای نگهداری و نصب ابزارها و وسایل مورد نیاز در کلینیک. |
چسب اتوکلاو | چسبهای مخصوص برای بستهبندی و استریل کردن بستههای یکبار مصرف حاوی ابزارها. |
رول پنبه | رولهای مخصوص پنبه برای تمیزکاری و استفاده در موارد مختلف دندانپزشکی. |
رول و پاکت اتوکلاو | رولها و پاکتهای مخصوص استریل کردن ابزارها و مواد به کمک دستگاههای اتوکلاو. |
سر ساکشن | سرهای مخصوص ساکشن برای انتقال مواد و اشیاء مختلف موجود در دهان بیماران. |
سرسوزن | سرهای مخصوص سوزنها برای تزریق داروها و مواد به دندانها و بافتهای دهانی. |
سرنگ | سرهای مخصوص سرنگها برای تزریق داروها و مواد به دندانها و بافتهای دهانی. |
سیفتی باکس ( سطل سوزن ) | سطلهای ایمنی برای دور انداختن سوزنها و وسایل تیز و تیغهدار دندانپزشکی. |
سینی یکبار مصرف | سینیهای مخصوص یکبار مصرف برای نگهداری و حمل ابزارها و مواد در کلینیکها. |
عینک و شیلد | عینکها و شیلدهای مخصوص برای حفاظت از چشمها و صورت پرسنل دندانپزشکی در هنگام کار. |
فریم فیلم | فریمهای مخصوص نگارش فیلمهای رادیوگرافیکی دندانها و بافتهای اطراف آنها. |
فیلم رادیوگرافی | فیلمهای حساسی که برای گرفتن تصاویر رادیوگرافیکی از دندانها و بافتهای اطراف آنها بهکار میروند. |
کاسه لاستیکی | کاسههای یکبار مصرف برای آمادهسازی و مخلوطکردن مواد ترمیمی و دارویی دندانها. |
کاغذ بایت وینگ | ورقهای نازک کاغذی مخصوص جلوگیری از اصطکاک بین دندانها در هنگام بررسی و درمان. |
گاز دندانپزشکی | پارچههای یکبار مصرف برای خشک کردن دندانها و بافتهای دهان در هنگام درمان. |
گوده | ابزارهای یکبار مصرف برای حذف و از بین بردن رسوبها و پلاکهای دندانی. |
ماسک | ماسکهای پزشکی که توسط پرسنل و بیماران برای حفظ بهداشت دهان و حفاظت در برابر عفونتها استفاده میشود. |
محلول ضدعفونی کننده | محلولهای مخصوص ضدعفونیکننده و ضدعفونیکنندهها برای استفاده در کلینیکها و درمانها. |
مواد ظهور و ثبوت | مواد یکبار مصرف برای ظهور دندانها و ثبوت آنها به سطوح و بافتهای دهانی. |
میکروبراش | ابزارهای یکبار مصرف برای پاکسازی و تمیزکاری دندانها و سطوح دهان استفاده میشوند. |
نام وسایل دندانپزشکی به انگلیسی
تقریبا 15 سال پیش بود که برای اولین بار متنی در رابطه با دندان پزشکی را برای یک پزشک ترجمه کردم. هنوز به یاد دارم که در آن زمان دیکشنری مناسبی برای ترجمه نداشتم و مجبور بودم تمامی لغات تخصصی را از خود پزشک بپرسم. از همان روز تصمیم گرفتم برای برخی از ترجمه های تخصصی، دیکشنری مخصوصی تهیه کنم و نه تنها خودم برای ترجمه تخصصی به آن رجوع کنم، بلکه برای زبان آموزانم نیز از آن کمک بگیرم. امروز قصد دارم برای شما همراهان گران قدر کلینیک تخصصی رفیعی فهرستی از پرکاربردترین لغات را همراه با مثال آماده کنم.
امروزه با گسترش علم و فناوری و فضای مجازی، مرز بین کشورها و زبانها بسیار محو و باریک شده است. بهطوری که در مکالمات روزمره خود به زبان فارسی، ناخودآگاه از واژگان و عبارات انگلیسی نیز استفاده میکنیم. اگر تا به حال به مطب دندانپزشکی مراجعه کرده باشید، حتما برخی از اصطلاحات دندانپزشکی به انگلیسی به گوشتان خورده است که نمیدانستید معنای آنها چیست. پس در ادامه با ما همراه شوید تا شما را با لیستی از این اصطلاحات دندانپزشکی انگلیسی آشنا کنیم. (هزینه ارتودنسی)
لیست وسایل دندانپزشکی به انگلیسی
Dental Chair | صندلی دندانپزشکی | The comfortable dental chair allowed the patient to relax during the procedure |
Dental Drill (Handpiece) | دریل دندانپزشکی (دستی) | The dental drill is equipped with a precision tip to remove the damaged part of the tooth |
Dental X-ray Machine | دستگاه اشعه ایکس دندان | The dentist used the dental X-ray machine to assess the extent of the tooth decay |
Dental Curing Light | نور کیورینگ دندان | After placing the composite filling, the dentist used the curing light to harden the material |
Dental Scaler | جرمگیر دندان | The dental hygienist used a scaler to gently remove tartar buildup during the cleaning |
Autoclave | اتوکلاو | Sterilization of dental instruments in the autoclave ensures patient safety and infection control |
Dental Chairside Assistant Tools | ابزار دستیار صندلی دندانپزشکی | The dental assistant handed the dentist a mirror and explorer to aid in the examination |
Amalgamator | آمالگاماتور | The dental assistant expertly mixed the amalgam in the amalgamator before placing the filling |
Intraoral Camera | دوربین داخل دهانی | The intraoral camera displayed detailed images of the patient’s teeth on the computer screen |
Dental Loupes | لوپ های دندانی | With the dental loupes, the dentist could precisely examine and treat the tooth |
Dental Suction System | سیستم ساکشن دندان | The dental suction system efficiently removed saliva and debris during the procedure |
Air Compressor | کمپرسور هوا | The air compressor provided the necessary pressure for the dental handpiece to function effectively |
Dental Vacuum System | سیستم وکیوم دندان | The dental vacuum system kept the treatment area clean and dry |
Dental Hand Instruments | ابزار دستی دندانپزشکی | The dentist used various dental hand instruments to perform a thorough examination of the patient’s oral health |
Dental Radiography Equipment | تجهیزات رادیوگرافی دندان | The digital radiography equipment allowed for quick and precise capture of X-ray images |
Dental Implant Surgical Equipment | تجهیزات جراحی ایمپلنت دندان | The oral surgeon used specialized surgical equipment to place the dental implant |
Dental Anesthesia Equipment | تجهیزات بیهوشی دندان | The dental assistant prepared the anesthesia equipment to ensure a pain-free procedure |
Dental CAD/CAM Systems | سیستم های CAD/CAM دندانپزشکی | |
Dental Laser Systems | سیستم های لیزر دندانپزشکی |
سخن پایانی
شما در این مقاله با وسایل دندانپزشکی و ابزارهای پر کاربرد در دندان پزشکی آشنا شدید. همچنین از نام وسایل دندانپزشکی به انگلیسی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود. (پانسمان دندان)
سوالات متداول
الواتور در دندانپزشکی چیست و چه کاربردی دارد؟
در خارج کردن دندان یا ریشه های دندانی، از این وسیله برای لق نمودن دندان از طریق قطع اتصالات بافت نرم (لثه) و هم چنین اتصالات دندان و استخوان اطراف آن استفاده می شود. به این ترتیب دندان در محل خود مقداری شل شده و راحت تر خارج خواهد شد.
فایل اندودنتیک در فرآیند عصبکشی چرا و چگونه شمارهگذاری میشوند؟
فایل وسیله ای فلزی است که از آن در درمان ریشه (عصب کشی) برای تمیز کردن داخل کانال ریشه استفاده می شود. جنس فایل ها معمولا از استیل ضد زنگ Stainless Steel و یا نیکل- تیتانیوم (Ni-Ti) می باشد. فایل ها بر اساس ضخامت نوک قسمت برنده ی آن ها شماره گذاری شده اند و شماره ی هر فایل روی دسته ی آن نوشته شده است. به عنوان مثال فایل شماره ی ۲۰ در نوک فایل ضخامتی برابر با ۰.۲ میلی متر دارد. برای سهولت استفاده، هر سایز با یک رنگ مشخص و ثابت، کدگذاری شده است.
پروپ پریودنتالبه چه منظور به کار میرود؟
پروپ دارای علائم خاصی است که میزان عمق پاکتهای لثه را نشان میدهد، این نشانهها شامل اندازه 1 میلیمتر، 3 میلیمتر و SRP هستند.
source