با بررسی هایی که در مراجع قضائی صورت گرفته است یکی از دعاوی پر تکرار در سیستم قضائی مربوط به طلاق و دعاوی زیر مجموعه آن میباشد. در دعاوی طلاق همه اعضای خانواده آسیب های جدی روحی و روانی را متحمل میشوند به خصوص فرزندان که از نظر روحی بسیار حساس هستند در معرض تبعات منفی آن قرار میگیرند.
پس باید با در نظر گرفتن تمهیداتی در این میان، آثار مخرب آنرا به حداقل رساند. این اقدام از دو جهت حقوقی و روانشناسی قابلیت اجرایی دارد. باید با راهنمایی های صحیح حقوقی به روند رسیدگی و حل اختلاف میان زن و شوهر سرعت بخشید و آثار منفی آنرا کاهش داد و همچنین از جهت روانشناسی مواردی را که سبب کاهش آسیبهای روحی و روانی میشود را کاهش داد. بدین ترتیب ما در این گفتار به بیان بهترین راهکارها خواهیم پرداخت تا از آسیب جدی به فرزندان طلاق جلوگیری شود.
مهمترین اثرات مخرب طلاق بر کودکان
برای جلوگیری از اثرات مخرب طلاق بر کودکان باید اثرات مخرب روحی و روانی آنرا شناسایی کرد تا با اتخاذ راهکارهایی بتوان از بروز تمام یا اکثریت آن جلوگیری کرد. مهمترین آثار عبارتند از:
احساس گناه و تقصیر :
کودکان و نوجوانان در بحث ها و مشکلاتی که پدر و مادر با یکدیگر دارند معمولا خود را مقصر میدانند.
ترس از آینده :
معمولا با مشاهده مشکلاتی که والدین دارند ترس از آینده تحصیلی، کاری و حتی زندگی مشترک در آنها ایجاد میشود.
ناتوانی کودک :
فرزندان تمام تلاش خود را برای اصلاح و ترمیم رابطه والدین خود میکنند اما زمانی که با شکست یعنی طلاق پدر و مادر مواجه میشوند احساس ناتوانی در تمامی امور به آنها دست میدهد.همچنین از دیگر آثار میتوان به :
طرد شدگی
بلاتکلیفی
اندوه
افسردگی
تنهایی
اهمیت مشورت با وکیل برای گرفتن حضانت فرزند
در جلسات مشاوره حقوقی طلاق که با وکلای دادگستری برگزار میشود یکی از مهمترین دغدغه های والدین مسائل مربوط به حضانت فرزندان میباشد. زمانی که زن و شوهر هردو شرایط نگهداری از فرزند خود را داشته باشند و با یکدیگر در این زمینه توافق کرده باشند مشکلی به وجود نخواهد آمد و دادگاه با احراز شرایط مهر تاییدی بر توافقات طرفین میزند.
اما مشکل زمانی به وجود می آید که هر طرف خواهان بر عهده گرفتن حضانت فرزندان باشد و همچنین دیگری را برای این کار فاقد صلاحیت بداند. بر اساس اصول حقوقی حضانت فرزندان با پدر و پس از آن با پدر بزرگ آنها میباشد و اگر مادر خواهان بر عهده گرفتن حضانت فرزند باشد یا باید با پدر به توافق برسد یا دعوای حضانت فرزند بر علیه وی اقامه نماید.
میزان آسیب پذیری کودکان در این دعوا به خصوص آثار منفی بلاتکلیفی که در بالا بیان کردیم بیشتر است پس بهترین اقدام این است که با دریافت مشاوره حقوقی حضانت فرزند با یک وکیل متبحر در این زمینه به اقدامات خود سرعت ببخشید تا فرزند یا فرزندان میزان کمتری از بلاتکلیفی رنج ببرند.
چه زمانی فزندان را از طلاق مطلع نماییم؟
برای حفظ سلامت روان کودکان در حین طلاق علاوه بر اینکه باید توجه خاصی به اثرات مخرب روحی و روانی آن داشته باشیم، باید بدانیم چه زمانی آنها را در جریان تصمیم خود قرار دهیم زیرا یکی از سخت ترین مسائلی هست که میتوانند با آن روبرو شوند.
به این صورت تا مقداری قابل توجهی میتوان واکنش های فرزندان را مهار کرد. بهترین زمان یک روز تعطیل میباشد که پدر و مادر هر دو حضور دارند این مسئله مطرح شود.
اگر دارای چند فرزند هستید بهتر است آنرا به صورت دسته جمعی که همه فرزندان حضور دارند بیان شود.
همچنین پاسخ به سوالاتی که فررزندان ممکن است از والدین بپرسند در کمال آرامش بسیار حائز اهمیت است و در هضم مسئله کمک شایانی به کودکان میکند.
مشاوره حقوقی طلاق برای سرعت بخشیدن به مراحل آن در دادگاه
همانطور که پیش از این اشاره کردیم یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از آسیبهای روحی تسریع روند طلاق چه در مشاجرات میان زن و شوهر و چه روند رسیدگی در مراجع قضائی میباشد.
قوانین و مقرراتی که در حوزه خانواده وجود دارد دارای پیچیدگی های زیادی هست و صدور رای دادگاه در خصوص طلاق به خودی خود زمان زیادی را مطالبه میکند.
اما استفاده از مشاوره حقوقی طلاق با وکلای متخصص در این زمینه میتواند راهکارهایی را به شما نشان دهد که با استفاده از آنها میتوانید به روند آن سرعت ببخشید.
مزیت دیگری که دریافت مشاوره حقوقی برای زوجین دریافت کننده آن دارد این است که با توجه به اینکه نسبت به حقوق خود اشراف پیدا میکنند از مشاجرات غیر منطقی دست کشیده و بر اساس قوانین و مقررات جاری در مراجع قضائی، خواسته های مطابق واقعیت خود را بیان کرده و در این زمینه تصمیم گیری میکنند.
چه مواردی سبب کنار آمدن فرزندان با طلاق والدین میشود؟
انجام برخی اعمال از سوی والدین سبب بالا رفتن حساسیت و در نتیجه آسیب پذیری بیشتر فرزندان میشود که باید از انجام آنها پیش گیری کنند. برخی از این اعمال از موارد زیر است:
مشاجره در حضور فرزندان :
درگیری شدید والدین در حضور فرزندان خشم و اندوه بسیاری را بر آنها وارد میسازد و به این صورت اثر گذاری آسیب های روحی و روانی آنها را افزایش میدهد. پس تا حد امکان از بحث و مجادله در حضور فرزندان خودداری کنید.
واسطه قرار دادن فرزندان :
یکی از رفتارهای معمول میان مجادلات والدین این است که سوالاتی از قبیل اینکه آیا در جواب این رفتار حق با من است یا خیر؟ از فرزندان خود میپرسند که فرزند رای نسبت به پدر یا مادر بد بین کرده و در دراز مدت سبب بروز افسردگی و اظطراب شدید وی میشود.
تشدید حس ناامنی فرزند :
یکی از مشکلات روحی کودکان در طلاق والدین احساس ناامنی میباشد. برخی حرف ها از سوی والدین مانند اینکه صحبت از ترک خانه و خانواده باشد احساس ناامنی را افزایش خواهد داد.
نحوه گرفتن طلاق توافقی برای آسیب کمتر کودکان
طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که زوجین میتوانند از آن بر اساس قوانین و مقررات استفاده نمایند. در طلاق توافقی زن و شوهر با شناختی که نسبت به حقوق خود دارند تصمیم بر جدایی گرفته و بر سر مسائلی مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزندان که از مهمترین مسائل و دعاوی میباشد در این زمینه میباشد توافقاتی انجام میدهند.
برای اینکه این توافقات از سوی دادگاه پذیرفته شده باشد و نیاز به پیگیری مجدد در مراجع قضائی نداشته باشد بهتر است با وکلای طلاق توافقی این امر را پیش ببرید تا اولا از حقوق خود اطلاع پیدا کنید و ثانیا توافقات بر اساس قوانین صورت بگیرد و از سوی دادگاه نقض نشود.
به این صورت مسائل در کمال آرامش پیش برده خواهد شد و فرزندان در معرض عوامل مخرب روحی و روانی قرار نمیگیرند.
مشاوره حقوقی برای نفقه کودکان
نفقه فرزند از مواردی هست که میتواند بر اساس توافق والدین انجام گیرد اما باید دید قانونگذار در صورتی که توافقی در این مسئله صورت نگیرد چه حکمی دارد.
وکیل طلاق در این باره بیان میدارد که اگر حضانت فرزند بر اساس اصول قانونی بر عهده پدر باشد هیچ شکی در خصوص پرداخت نفقه از سوی پدر نخواهد بود.
در صورتی که حضانت فرزند بر عهده مادر باشد نیز در قانون مدنی بیان داشته است که باز هم پرداخت نفقه بر عهده پدر هست. میزان و نحوه پرداخت آن نیز بر اساس شرایط مالی پدر و هزینه های جاری فرزند زیر 18 سال در حکم دادگاه مشخص خواهد شد.
اهمیت مراجعه کودکان به روانشناس در هنگام طلاق پدر و مادر
اگر تمامی مواردی که پیش تر بیان کردیم را در خصوص طلاق خود رعایت کرده باشید احتمالا بسیاری از عوامل تهدید آمیز برای سلامت روانی فرزند خود جلوگیری خواهید کرد.
اما با این حال بهتر است در حین پیگیری طلاق و حتی پس از انجام آن برای بهبود سلامت روانی و همچنین جلوگیری از خطراتی که ممکن است در آینده رخ دهد به روانشناسان زبده مراجعه نمایید.
توجه داشته باشید روانشناسی که به آن مراجعه میکنید حتما در زمینه کودکان و اختلالات روانی در این سن دارای تخصص باشد.
مشورت با وکیل برای دریافت مهریه
مهریه به دلیل بار مالی که دارد دغدغه اصلی در بسیاری از طلاق ها و مشکلات خانوادگی میباشد. در خصوص دریافت اقامه دعوای مهریه در دادگاه بهتر است از وکلای خانواده مشاوره حقوقی دریافت کنید تا اقدامات بر اساس اصول قانونی صورت بگیرد.
همچنین وکیل میتواند به نمایندگی از شما با طرف دیگر در خصوص میزان و نحوه پرداخت مهریه مذاکره و مصالحه نماید تا در این مسئله به سادگی فصل خصومت صورت بگیرد.
سخن آخر ما
مشاوره حقوقی طلاق، آگاهی و دانش افراد را بر اساس قوانین و مقررات نسبت به حقوق بنیادین خود افزایش میدهد و این نکته سبب میشود تا با واقعیت های امر طلاق به سادگی کنار آمده و از ایجاد تنش های بیشتر که زمینه آسیب روحی و روانی به کودکان را فراهم می آورد جلوگیری میکند. بسیار مهم است که جلسه مشاوره حقوقی حتما با وکلای پایه یک دادگستری برگزار گردد که از دانش و تجربه کافی در این زمینه برخوردار هستند.
source