قهوه

قهوه یکی از اون نوشیدنی‌های جادوییه که تو هر گوشه دنیا طرفدار داره. از خونه‌های ساده گرفته تا کافه‌های شیک و پر زرق و برق، همه جا بوی قهوه پیچیده. انگار یه فنجون قهوه می‌تونه صبح‌های خسته‌کننده رو به یه روز پرانرژی و شاداب تبدیل کنه. خیلی‌ها به خاطر طعم و عطر دلپذیرش سراغش میرن، اما برای بعضی‌ها هم یه نوع عادت روزانه است که بدونش نمی‌تونن روزشون رو شروع کنن.

قهوه برای خیلی‌ها نماد لحظات آرامشه؛ اون وقتی که برای خودت یه فنجون قهوه میریزی و لحظه‌ای از شلوغی و استرس روز فاصله می‌گیری. این نوشیدنی از اون دسته چیزاییه که تو هر فرهنگ و کشوری با یه سبک خاص سرو میشه و همین هم باعث شده که قهوه یه طعم بین‌المللی داشته باشه. از اسپرسوهای غلیظ ایتالیایی و اسانس اسپرسو گرفته تا قهوه‌های شیرین عربی، هر کدوم طرفدارای خودشو داره.

با این حال، چیزی که قهوه رو خاص می‌کنه، تنوع طعم‌ها و روش‌های تهیه‌شه. هر فنجون قهوه یه داستان مخصوص به خودش داره. از دانه‌هایی که تو ارتفاعات آفریقا رشد کردن تا پروسه‌هایی که برای بو دادن و دم کردنش طی شده، همش تو طعم نهایی تاثیر میذاره. شاید همین پیچیدگی‌هاست که قهوه رو به یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های دنیا تبدیل کرده.

تاریخچه قهوه

تاریخچه قهوه برمی‌گرده به یه افسانه قدیمی که میگن تو اتیوپی شروع شده. یه چوپان به نام «کالدی» متوجه میشه که بزهاش بعد از خوردن یه سری میوه‌های قرمز از یه درخت خاص، خیلی پر انرژی میشن و شروع به جنب و جوش می‌کنن. از روی کنجکاوی خودش هم اون میوه‌ها رو امتحان می‌کنه و متوجه میشه که اونم حس سرزندگی پیدا کرده. اینطوری دانه‌های قهوه کشف شدن و کم‌کم راهشون رو به بقیه دنیا باز کردن.


بیشتر بخوانید:

بعد از کشف اولیه، قهوه به یمن و بعد از اون به خاورمیانه رسید. تو این مناطق، قهوه نه تنها به عنوان یه نوشیدنی، بلکه به عنوان یه جور فرهنگ جدید شناخته شد. قهوه‌خونه‌ها به جاهایی تبدیل شدن که مردم دور هم جمع می‌شدن، گپ می‌زدن و از نوشیدن قهوه لذت می‌بردن. این فرهنگ قهوه‌خونه‌نشینی کم‌کم به اروپا و بعدش به کل دنیا گسترش پیدا کرد.

اما گسترش قهوه بدون مخالفت هم نبوده. در مقاطعی تو تاریخ، بعضی افراد و حتی حکومت‌ها تلاش کردن مصرف قهوه رو محدود یا ممنوع کنن. مثلا تو مکه در دوره‌ای نوشیدن قهوه ممنوع شد چون معتقد بودن که قهوه مردم رو بیش از حد هوشیار و پرسشگر می‌کنه. با این وجود، قهوه به خاطر طعم و تاثیراتش تونست از این موانع عبور کنه و همچنان به رشد خودش ادامه بده.

علت محبوبیت قهوه

محبوبیت قهوه دلایل زیادی داره، اما شاید مهم‌ترینش طعم و عطر بی‌نظیرشه. قهوه از اون دسته نوشیدنی‌هاییه که هر بار می‌تونی یه طعم جدید توش کشف کنی. تنوع در روش‌های دم کردن، نوع دانه‌ها، و حتی نحوه بو دادن قهوه باعث میشه که هر فنجونش یه تجربه متفاوت باشه. این تنوع و امکان شخصی‌سازی، یکی از اصلی‌ترین دلایل محبوبیت قهوه تو سراسر دنیاست.

یکی دیگه از دلایل محبوبیت قهوه، تاثیرات انرژی‌زای اونه. کافئین موجود در قهوه به آدم انرژی میده و باعث میشه که حس خستگی از بین بره. این موضوع باعث شده که قهوه یه انتخاب اصلی برای شروع روز یا موقعات‌هایی که نیاز به تمرکز بیشتری داری، باشه. حتی برای خیلی‌ها نوشیدن قهوه قبل از یه کار مهم، یه جور عادت شده.

علاوه بر این، قهوه به عنوان یه نوشیدنی اجتماعی هم شناخته میشه. خیلی از روابط دوستانه و حتی کاری سر یه فنجون قهوه شکل می‌گیره. قهوه‌خونه‌ها و کافه‌ها همیشه پر از افرادیه که دور هم جمع می‌شن و از لحظاتشون لذت می‌برن. این فرهنگ نوشیدن قهوه، باعث شده که قهوه فقط یه نوشیدنی نباشه، بلکه یه بخش از سبک زندگی آدم‌ها بشه.

قهوه در اروپا

وقتی قهوه به اروپا رسید، به سرعت مورد استقبال قرار گرفت. اولین بار قهوه تو قرن هفدهم به اروپا وارد شد و خیلی زود به نوشیدنی محبوب طبقات مختلف جامعه تبدیل شد. در ابتدا قهوه توی کافه‌ها و مکان‌های عمومی سرو می‌شد و به مرور زمان تبدیل به یه نوشیدنی رایج تو خونه‌ها شد. ایتالیا از اولین کشورهایی بود که قهوه رو به شکل مدرنش عرضه کرد و فرهنگ اسپرسو و کاپوچینو از همینجا شروع شد.

در فرانسه و انگلیس، قهوه‌خونه‌ها به جاهایی تبدیل شدن که روشنفکران و نویسنده‌ها دور هم جمع می‌شدن و درباره ایده‌ها و فلسفه‌های جدید بحث می‌کردن. حتی بعضی از این کافه‌ها به خاطر مشتری‌های خاصشون به جاهایی تاریخی تبدیل شدن. مثلا کافه پروکوپ در پاریس، جایی بود که افراد مشهوری مثل ولتر و روسو توش رفت و آمد داشتن.

با گسترش قهوه تو اروپا، سبک‌های جدیدی از سرو قهوه هم شکل گرفت. مثلاً در ایتالیا اسپرسو و کاپوچینو به عنوان دو سبک محبوب شناخته میشن. تو اتریش، قهوه‌خونه‌ها جایی برای خوندن روزنامه و استراحت شدن و این سبک کافه‌نشینی بعدها به بقیه کشورها هم منتقل شد. قهوه‌خوری تبدیل به یه بخشی از فرهنگ روزمره اروپایی‌ها شد که تا امروز هم باقی مونده.

اسانس قهوه

قهوه در ایران

قهوه در ایران هم تاریخی طولانی داره، هرچند که چای بیشتر محبوبیت پیدا کرده. قهوه‌خونه‌ها در دوره صفویه به عنوان محل اجتماع مردم و بحث‌های سیاسی و فرهنگی رونق گرفتن. در این قهوه‌خونه‌ها، علاوه بر نوشیدن قهوه، داستان‌گویی و نقالی هم رایج بود. این سبک قهوه‌خونه‌ها تو فرهنگ ایرانی جایی ویژه پیدا کردن و به بخشی از هویت اجتماعی تبدیل شدن.

با این حال، به مرور زمان چای جای قهوه رو تو خونه‌های ایرانی گرفت. علتش هم دسترسی راحت‌تر و قیمت مناسب‌تر چای نسبت به قهوه بود. اما قهوه همچنان به عنوان یه نوشیدنی خاص تو مراسم و میهمانی‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت. تو شهرهایی مثل تبریز و اصفهان، قهوه سنتی ترک همچنان محبوبیت خودش رو حفظ کرده.

در سال‌های اخیر، با گسترش کافه‌ها و سبک زندگی مدرن، قهوه دوباره جای خودش رو تو بین جوان‌ها باز کرده. کافه‌های زیادی تو شهرهای مختلف راه افتادن که انواع قهوه‌های تخصصی رو سرو می‌کنن و مردم از تجربه نوشیدن قهوه در کنار دوستانشون لذت می‌برن. این نشون میده که قهوه همچنان تو فرهنگ ایرانی جای خودش رو داره و به شکلی مدرن‌تر برگشته.

انواع افزودنی با طعم قهوه

یکی از جذابیت‌های قهوه، امکان افزودن طعم‌های مختلف به اونه. از شیر و شکر گرفته تا انواع شربت‌ها و ادویه‌ها، می‌تونین قهوه رو با هر طعمی که دوست دارین شخصی‌سازی کنین. مثلا تو بعضی کشورها قهوه رو با دارچین یا هل مزه‌دار می‌کنن که یه طعم خاص و متفاوت به قهوه میده.

یکی از افزودنی‌های محبوب قهوه، شیر و فوم شیر هست که بیشتر تو قهوه‌های سبک لاته و کاپوچینو استفاده میشه. ترکیب قهوه با شیر طعم ملایم‌تری بهش میده و برای کسایی که قهوه خیلی غلیظ دوست ندارن، انتخاب خوبیه. این ترکیب‌ها به قدری متنوعه که تقریبا هر کافه‌ای یه منوی اختصاصی از نوشیدنی‌های قهوه‌ای داره که هر کدوم یه طعم و سبک متفاوت دارن.

همچنین، شکلات یکی دیگه از افزودنی‌های پرطرفدار به قهوه هست. قهوه‌های موکا و قهوه شکلاتی از جمله نوشیدنی‌هایی هستن که ترکیب قهوه و شکلات رو با هم ارائه میدن. این نوشیدنی‌ها مخصوصا تو فصل‌های سرد طرفدارای زیادی دارن و یه حس گرم و دلپذیر رو منتقل می‌کنن. این تنوع تو افزودنی‌ها یکی از دلایلیه که قهوه رو برای سلیقه‌های مختلف جذاب کرده.

افتر تیست قهوه‌های مختلف

افتر تیست یا طعم باقی‌مانده بعد از نوشیدن قهوه، یکی از مواردیه که خیلی‌ها بهش توجه می‌کنن. این طعم می‌تونه از چند ثانیه تا چند دقیقه تو دهان بمونه و کیفیت قهوه رو نشون بده. قهوه‌های با کیفیت معمولا افتر تیست ملایم و دلچسبی دارن که باعث میشه لذت نوشیدن قهوه بیشتر بشه.

نوع دانه قهوه و نحوه بو دادن اون، تاثیر زیادی روی افتر تیست داره. مثلا قهوه‌های عربیکا که عموما طعم ملایم‌تری دارن، افتر تیستی با ته‌مزه‌ای شیرین و میوه‌ای ارائه میدن. در مقابل، قهوه‌های روبوستا که کافئین بالاتری دارن، افتر تیستی تلخ‌تر و سنگین‌تر دارن که بیشتر تو قهوه‌های اسپرسو احساس میشه.

همچنین، نحوه دم کردن قهوه هم روی افتر تیست تاثیر میذاره. مثلا تو قهوه‌های فیلتر شده، افتر تیست معمولا سبک‌تر و تازه‌تره، در حالی که قهوه‌های فرنچ پرس یا اسپرسو، افتر تیست قوی‌تری دارن. این تفاوت‌ها باعث میشه هر کس بتونه قهوه‌ای رو پیدا کنه که با سلیقه و ذائقه‌ش جور دربیاد.

انواع خوراکی با طعم قهوه

خوراکی‌های با طعم قهوه همیشه طرفداران خاص خودشون رو داشتن، چون عطر و طعم منحصر به فرد قهوه تو این محصولات می‌تونه حس انرژی و سرزندگی رو به همراه داشته باشه. یکی از معروف‌ترین این خوراکی‌ها، شکلات‌های قهوه‌ای هستن که با ترکیب شکلات تلخ و قهوه تهیه میشن. این شکلات‌ها معمولاً تو کافه‌ها و شیرینی‌فروشی‌ها به فروش می‌رسن و یه انتخاب محبوب برای عاشقان قهوه هستن که هم شیرینی و هم تلخی قهوه رو تو یه لقمه تجربه کنن.

یکی دیگه از خوراکی‌های پرطرفدار با طعم قهوه، کیک‌ها و دسرهای قهوه‌ای هستن. کیک‌های قهوه‌ای مثل تیرامیسو و براونی قهوه‌ای، بافت نرم و خوشمزه‌ای دارن که طعم قوی اسانس قهوه رو با شیرینی متعادلی ترکیب می‌کنن. این دسرها معمولاً با کرم یا شکلات سرو میشن و برای مهمونی‌ها یا دورهمی‌ها یه انتخاب عالی به حساب میان. حتی بعضی‌ها قهوه‌جات خودشون رو با یه تکه کیک قهوه‌ای همراه می‌کنن تا تجربه‌شون کامل‌تر بشه.

از خوراکی‌های دیگه میشه به بیسکویت‌ها و کوکی‌های قهوه‌ای اشاره کرد که طعم قهوه رو تو یه بافت ترد و خوشمزه ارائه میدن. این کوکی‌ها معمولاً با قهوه یا چای میل میشن و یه انتخاب خوب برای عصرانه یا میان‌وعده هستن. بعضی از این بیسکویت‌ها حتی حاوی تکه‌های شکلات یا مغزها هستن که طعم قهوه رو به یه سطح جدید می‌برن و لذت خوردنشون رو بیشتر می‌کنن. این تنوع تو محصولات با طعم قهوه باعث شده که هر سلیقه‌ای بتونه خوراکی دلخواه خودش رو پیدا کنه. کارن تجارت انواع اسانس قهوه و اسپرسو را با کیفیت باورنکردنی و قیمت مناسب در اختیار شما میگذارد کافیست با شماره های درج شده در وبسایت کارن تجارت تماس حاصل فرمایید.

اسانس اسپرسو

تاثیر قهوه بر سلامت پوست

قهوه برای خیلی از ماها یه نوشیدنی روزمره و انرژی‌بخشه، اما جالبه بدونی که روی سلامت پوست هم تاثیرات جالبی داره. این تاثیرات هم می‌تونن مثبت باشن و هم منفی، بسته به اینکه چطوری و چقدر ازش استفاده کنی.

اولین نکته مثبتی که درباره قهوه می‌شه گفت، اینه که سرشار از آنتی‌اکسیدانه. این آنتی‌اکسیدانا با رادیکال‌های آزاد که باعث پیری پوست و چین و چروک می‌شن، مبارزه می‌کنن. اگه قهوه رو به اندازه مصرف کنی، می‌تونه پوستتو شاداب‌تر و جوان‌تر نگه داره و از ایجاد چین و چروک زودرس جلوگیری کنه.

یکی دیگه از تاثیرات خوب قهوه، افزایش گردش خون در پوست هست. کافئین موجود در قهوه باعث می‌شه رگ‌ها بهتر کار کنن و خون بیشتری به پوست برسه. این موضوع باعث می‌شه پوستت روشن‌تر و شاداب‌تر به نظر بیاد. حتی می‌تونه تیرگی دور چشم رو کمتر کنه، به همین خاطر خیلی از کرم‌های دور چشم از عصاره قهوه استفاده می‌کنن.

اما هر چیزی اگه زیاد مصرف بشه، ضرر هم داره. اگه بیش از حد قهوه بخوری، ممکنه پوستت خشک بشه. کافئین باعث می‌شه بدن آب بیشتری از دست بده و این کم‌آبی روی پوست هم تاثیر می‌ذاره. پوست خشک راحت‌تر چروک می‌شه و ظاهرش هم کدر می‌شه. پس اگه اهل قهوه هستی، حواست به آب رسانی پوستت باشه.

در آخر، استفاده موضعی از قهوه هم یه راه دیگه برای بهره بردن از خواصشه. خیلی از ماسک‌ها و اسکراب‌های قهوه به صاف شدن و نرم شدن پوست کمک می‌کنن. دونه‌های قهوه می‌تونن سلول‌های مرده پوست رو از بین ببرن و پوستت رو روشن‌تر کنن. پس هم نوشیدن قهوه و هم استفاده ازش روی پوست، هر دو می‌تونن مفید باشن، البته اگه به اندازه و درست مصرف بشن.

تاثیر بر سلامت دستگاه گوارش

اولین چیزی که قهوه تو سیستم گوارش انجام می‌ده، اینه که حرکت روده‌ها رو تحریک می‌کنه. به همین دلیله که خیلی از آدما بعد از خوردن قهوه احساس نیاز به دستشویی رفتن پیدا می‌کنن. قهوه می‌تونه به کسانی که دچار یبوست هستن کمک کنه که راحت‌تر دفع داشته باشن.

از طرف دیگه، قهوه می‌تونه اسید معده رو زیاد کنه. اگه معده حساسی داشته باشی یا دچار ریفلاکس اسید معده باشی، نوشیدن زیاد قهوه می‌تونه اوضاع رو بدتر کنه. اسیدی بودن قهوه باعث می‌شه که معده اذیت بشه و حتی ممکنه سوزش معده بگیری.

یه نکته دیگه اینه که قهوه می‌تونه تاثیر مستقیمی روی جذب مواد مغذی داشته باشه. اگه قهوه رو بلافاصله بعد از غذا بخوری، ممکنه جلوی جذب آهن و بعضی ویتامین‌ها رو بگیره. این موضوع به مرور زمان می‌تونه باعث کمبود بعضی از مواد مغذی تو بدنت بشه، به خصوص اگه رژیم غذاییت تنوع کافی نداشته باشه.

نکته‌ای که نباید ازش غافل شد اینه که قهوه خاصیت ملینی داره و اگه بیش از حد مصرف بشه، ممکنه باعث اسهال بشه. این موضوع می‌تونه بدن رو کم‌آب کنه و به مشکلات گوارشی دیگه منجر بشه. پس حواست باشه که در مصرف قهوه اعتدال رو رعایت کنی تا از این مشکلات جلوگیری کنی.

در نهایت، اگه قهوه رو به اندازه مصرف کنی، می‌تونه به هضم غذا کمک کنه و حتی باعث بشه احساس سبکی بیشتری تو معده‌ات داشته باشی. اما مثل هر چیز دیگه‌ای، اگه زیاده‌روی کنی، به جای فایده، ممکنه ضرر ببینی. پس بهتره همیشه تعادل رو تو مصرف قهوه رعایت کنی.

تاثیر قهوه بر سلات روان

قهوه به خاطر داشتن کافئین، به بهبود حالت روحی و افزایش انرژی کمک می‌کنه. وقتی قهوه می‌خوری، کافئین موجود در اون باعث تحریک سیستم عصبی می‌شه و هورمون‌های دوپامین و سروتونین رو بیشتر ترشح می‌کنه، که این هورمون‌ها حس خوشایندی و شادی رو در بدن ایجاد می‌کنن. به همین خاطر خیلیا بعد از نوشیدن قهوه احساس سرحال بودن می‌کنن.

از طرف دیگه، اگه به مقدار زیاد مصرف کنی، می‌تونه باعث اضطراب و استرس بشه. مصرف زیاد کافئین می‌تونه سیستم عصبی رو بیش از حد تحریک کنه و حتی منجر به بی‌قراری، تپش قلب و اختلالات خواب بشه. بی‌خوابی خودش می‌تونه منجر به بدتر شدن وضعیت روحی و حتی افزایش استرس بشه.

یکی از اثراتش اینه که تمرکز و هوشیاری رو افزایش می‌ده. برای همین خیلی از آدما وقتی نیاز به تمرکز و کار فکری دارن، سراغ قهوه می‌رن. قهوه می‌تونه باعث بشه که کارها رو با دقت بیشتری انجام بدی و بهره‌وری بالاتری داشته باشی. اما باز هم تاکید می‌شه که همه اینا وقتی اتفاق می‌افته که مصرف قهوه متعادل باشه.

نکته‌ای که باید بهش توجه کنی اینه که هر کسی واکنش متفاوتی به کافئین داره. برای بعضی‌ها مقدار کمی قهوه هم می‌تونه اضطراب ایجاد کنه، در حالی که برای بقیه حتی چند فنجان در روز هم مشکلی به وجود نمیاره. بهتره بدونی بدن تو چه واکنشی نشون می‌ده و بر اساس اون میزان مصرفت رو تنظیم کنی.

source

توسط salamathyper.ir