عاقبت و پس از چند ماه انتظار دکتر مهدی پیرصالحی بر مسند ریاست سازمان غذا و دارو نشست. فردی از بین فعالان حوزه دارو و مورد حمایت صنف داروسازان و تولیدکنندگان این حوزه. به این ترتیب فعالان حوزه دارو شاید تا حدی خیالشان راحت شده باشد اما فعالان حوزه تجهیزات پزشکی در انتظار تعیین تکلیف مدیرکل حوزه کاری خود هستند.
شنیده ها حاکی است در فرایند کمیته انتصابات وزارت بهداشت دکتر محمود بیگلر و دکتر حمید خویی نیز از جمله گزینههای تصدی این حوزه بودند.
دکتر بیگلر به دلیل سابقه فعالیت به عنوان مدیرکل تجهیزات پزشکی، برای فعالان صنف تجهیزات پزشکی فردی شناخته شده و البته مورد وثوق است به خصوص که دکتر بیگلر از زمان تشکیل سازمان غذا و دارو و به خصوص الحاق اداره کل تجهیزات پزشکی در این حوزه فعال بوده است.
از زمان الحاق اداره کل تجهیزات پزشکی به سازمان غذا و دارو فعالان این حوزه انتظار داشتند، برای یک بار هم که شده یک نفر از فعالان حوزه تجهیزات پزشکی بر مسند این سازمان قرار گیرد اما از ابتدای تشکیل این سازمان همواره رئیس این سازمان مهم و استراتژیک در وزارت بهداشت یک داروساز بوده است.
سازمانی که همواره در سنوات گذشته یک داروساز در راس آن قرار گرفته و هیچ وقت هیچ یک از مدیران با سابقه مدیریت و با تخصص تجهیزات پزشکی نه شانسی برای قرار گرفتن در جایگاه ریاست سازمان غذا و دارو نداشتهاند و به نظر می رسد قدمت و قدرت فعالیت صنفی داروسازان چه در بخش صنعت، چه واردات و چه در حوزه دانشگاهی و چه از نظر فعالیت های صنفی بیشتر از فعالان حوزه تجهیزات پزشکی است و به همین علت هنوز فعالان حوزه تجهیزات پزشکی با وجود گستردگی و کثرت محصولات سلامت محور آن به این خواست قدیمی خود نرسیده اند.
هیچ زمانی متخصص تجهیزات پزشکی نامزد ریاست سازمان غذا و دارو نبوده
هیچ یک از وزرای بهداشت در دوره های گذشته نیز فردی را از بین فعالان حوزه تجهیزات پزشکی برای ریاست بر سازمان غذا و دارو معرفی نکرده است.
اکنون سوال این است دکتر پیرصالحی برای تعیین مدیرکل تجهیزات پزشکی چه فکری دارد و از بین گزینه های مطرح برای تصدی این سمت کدام یک را انتخاب می کند؟
پرسشی که پاسخ آن احتمالا به زودی و در یکی دو هفته آینده با ابقا یا انتخاب مدیر کل جدید تجهیزات پزشکی مشخص می شود. آیا دکتر پیرصالحی که خود به عنوان نماینده صنف داروسازان بر مسند ریاست سازمان غذا و دارو نشسته، برای انتخاب مدیر کل تجهیزات پزشکی از تشکل ها و فعالان صنفی حوزه تجهیزات پزشکی اعم از تولیدکنندگان، واردکنندگان نظرخواهی می کند و روند آن شبیه کمیته انتخاب وزیر بهداشت خواهد بود یا انتخاب مدیر کل تجهیزات پزشکی در جای دیگری و خارج از روند پیشنهاد از بدنه صنف رقم می خورد.
با وجود اهمیت حوزه دارو و لزوم مدیریت و تامین داروهای مورد نیاز بیماران، اهمیت حوزه تجهیزات پزشکی که تعداد کالاهای آن بیش از 10 برابر تعداد داروهای موجود در فهرست دارویی کشور است، کمتر از حوزه دارو نیست و چند هزار شرکت تولید کننده از تصمیم رئیس سازمان دارو و غذا برای انتخاب متولی این حوزه تاثیر می پذیرند.
اهمیت حوزه تجهیزات پزشکی به خصوص زمانی که بحث داغ و نگران کننده تغییر نرخ ارز آن در راهروهای وزارت بهداشت و مجلس مطرح است. خطر افزایش قیمت انفجاری و ناگهانی این تجهیزات که با جان و سلامت مردم سر و کار دارد بیخ گوش مردم است. این خطر به قدری زیاد است که به یکی از دغدغه های اصلی نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تبدیل شده و در نامه ها، مکاتبات و مذاکرات این کمیسیون نمود عینی و بارزی دارد.
نگرانی مجلس از آینده بازار تجهیزات پزشکی در ایران
دکتر شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت در چند ماه گذشته طی نامهای خطاب به رئیس جمهور نسبت به خطر کمبود و افزایش قیمت تجهیزات پزشکی هشدار داد و طی نامه دیگری به رئیس سازمان غذا و دارو با ذکر دلایل اهمیت حوزه تجهیزات پزشکی و کم توجهی به این حوزه در سازمان دارو غذا در سنوات گذشته پیشنهاد استقلال آن را به وزیر بهداشت دارد. نامه ای که البته با اساسنامه پیشنهادی سازمان دارو و غذا در تقابل است.
در اساسنامه پیشنهادی سازمان غذا و دارو از نظر فعالان این حوزه جایگاه مناسبی برای حوزه تجهیزات پزشکی ذیل سازمان غذا و دارو دیده شده است و به گفته آنان چنانچه مصوب شود برای سالها این جایگاه تغییر نخواهد پذیرفت.
بر اساس شنیده ها اکنون چندین گزینه برای تصدی مدیر کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو مطرح هستند که رایزنی و گفت و شنود حامیان هر یک، برای تصدی یکی از آنان از روزهای گذشته پررنگتر شده است و در این میان چند سناریو مطرح است:
سناریوهای اداره کل تجهیزات پزشکی
اول: ابقا آقای دکتر شاهمرادی، مدیر کل فعلی تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو برای کوتاه یا میان مدت و گذر به سمت استقلال حوزه تجهیزات پزشکی از سازمان دارو و غذا طبق مدل پیشنهادی دکتر شهریاری و قرار گرفتن گزینه ای با مشورت کمیته انتصابات و انتخاب نهایی و مستقیم وزیر بهداشت
دوم) رد پیشنهاد رئیس کمیسیون بهداشت برای استقلال حوزه تجهیزات پزشکی از سازمان غذا و دارو و ابقای دکتر شاهمرادی به صورت کوتاه مدت یا درازمدت
سوم) انتخاب مدیرکل جدید. در این صورت مانند زمانی که گزینه های مطرح برای تصدی ریاست سازمان غذا و دارو در راهروهای ساختمانهای مرتبط با نظام سلامت شنیده میشد، این بار هم نام های مختلفی به گوش می رسد:
در این صورت و با فرض تغییر مدیرکل فعلی و ابقا نشدن شاهمرادی، افرادی مانند روح الله مزینانی، حسین صفوی، رضا مسائلی از مدیران اسبق اداره کل تجهیزات پزشکی و افرادی مانند غفوری، گنجعلی خان، ارسیلو، بیگلر از دانشگاه علوم پزشکی تهران و آزادبخت یا رضا رضایی مدیر کل سابق بودجه معاونت درمان از جمله نام هایی هستند که برای تصدی مسئولیت های مرتبط با تجهیزات پزشکی در وزارت بهداشت به گوش می رسد.
باید دید در روزهای آینده کدام یک از سناریوها و افراد مطرح برای تصدی مسئولیت خطیر مدیریت حوزه تجهیزات پزشکی در سازمان غذا و دارو رقم می خورد.
آیا مدیرکل تجهیزات پزشکی همچون رئیس سازمان دارو و غذا پس از کسب نظر کمیته انتصابات وزارت بهداشت با شاخصه مورد اقبال اکثریت تشکل های صنفی تولیدکنندگان، واردکنندگان و توزیع کنندگان تجهیزات پزشکی انتخاب می شود؟ یا فعالان این صنف ناگزیر خواهند بود فقط شنونده انتصاب فرد برگزیده شده باشند آن هم با احتمال اینکه گزینهای خارج از گزینههای متصور باشد.
البته همه تشکل های صنفی حوزه تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی و علوم آزمایشگاهی در تهران و شهرهای دیگر برای معرفی یک فرد مورد اجماع به سازمان غذا و دارو فعال نیستند. باید دید انتخاب رگولاتور حوزه تجهیزات پزشکی کشور به کدام سمت و سو میرود؟
source