قرص اورژانسی با اعمال تغییرات هورمونی، این امکان را به بانوان میدهد که بعد از رابطۀ جنسی محافظت نشده، باردار نشوند. اما گاهی این تغییرات هورمونی باعث ایجاد علائمی از جمله بی نظمی قاعدگی میشوند. در حقیقت، بر هم خوردن سطح استروژن و پروژسترون باعث میشوند که تخمک گذاری و ریزش دیوارۀ رحم با تأخیر صورت گیرد. با توجه به این مسئله میتوان انتظار داشت که مصرف قرص اورژانسی گاهی پریود را عقب بیندازد. در ادامۀ این بررسی به تاثیر قرص اورژانسی بر پریود دقیقتر خواهیم پرداخت.
قرص اورژانسی چه تاثیری بر هورمونهای بدن دارد؟
قرصهای ضد بارداری اضطراری (ECPs) که اغلب در ایران با نام «قرصهای اورژانسی» شناخته میشوند، میتوانند سطح هورمونهای بدن را تغییر دهند، زیرا حاوی دوزهای بالایی از هورمونهای مصنوعی مانند لوونورژسترل یا استات اولیپریستال هستند. این هورمونها با به تأخیر انداختن تخمک گذاری، جلوگیری از لقاح یا متوقف کردن تخمک بارور شده از لانه گزینی در رحم، نقش خود را ایفا میکنند.
مصرف قرص اورژانسی به طور موقت سطح هورمونهای خاص، به ویژه پروژسترون را افزایش میدهد. همین میتواند منجر به عوارض جانبی هورمونی کوتاه مدت مانند چرخههای قاعدگی نامنظم، لکه بینی، حالت تهوع و تغییرات خلق و خوی شود. با این حال، اثرات مذکور عموماً موقتی هستند و سطح هورمونها به طور معمول بعد از چند چرخۀ قاعدگی به حالت طبیعی خود باز میگردند. اما عدم تعادل هورمونی طولانی مدت با استفادۀ مکرر از قرص اورژانسی ممکن است اثرات هورمونی بیشتری داشته باشد.
تاثیر قرص اورژانسی بر پریود
پس از خوردن قرص اورژانسی، بعضی از خانمها ممکن است خونریزی پریود را زودتر یا دیرتر از حد انتظار تجربه کنند. قرص اورژانسی ضد بارداری همچنین باعث تغییر در میزان و شدت خونریزی میشود. به نحوی که آن را سبکتر، سنگینتر یا با لکه بینی بیشتر از حد طبیعی مواجه میکند.
تغییر برنامۀ قاعدگی
در پاسخ به این سؤال خانمها که اثرات قرص اورژانسی بر پریود چیست؟ میتوانیم بگوییم که قرصهای اورژانسی میتوانند پریود را بی نظم کنند. به این شکل که خونریزی پریود زودتر یا دیرتر از حد انتظار رخ دهد. در حقیقت دوز بالای هورمونها (لوونورژسترل یا استات اولیپریستال) چرخۀ طبیعی هورمون را مختل میکند، به ویژه اگر نزدیک به تخمک گذاری باشد. اما این تنها یک تأثیر قرص اورژانسی بر پریود است.
تغییرات خونریزی
ممکن است متوجه شوید که خونریزی قاعدگی شما سبکتر یا سنگینتر شده است. یا اینکه لکه بینی بیشتری نسبت به حد معمول را تجربه میکنید. البته بعضی از خانمها نیز اندکی پس از مصرف قرص اورژانسی دچار خونریزی نامنظم یا لکه بینی میشوند.
بی نظمیهای دورهای
تاثیر قرص اورژانسی در زمان تخمک گذاری با تغییراتی معمولاً کوتاه مدت همراه هستند و چرخههای قاعدگی به خاطر همین تأثیر مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی با تغییراتی مواجه میشوند. اما در عرض یک یا دو ماه به حالت عادی باز میگردند. با این حال، اگر در مدت سه هفته پریود نشدید، یا در کوتاه مدتترین حالت ممکن، برنامۀ خونریزی بیش از یک هفته به تأخیر افتاد، انجام آزمایش بارداری میتواند به آگاهی شما از شرایط بارداریتان کمک کند.
علت پریود نشدن بعد از قرص اورژانسی چیست؟
عموماً خانمها پس از مصرف قرص ضد بارداری اضطراری (ECP) تأخیر یا بی نظمی در یک چرخۀ قاعدگی خود را تجربه میکنند که اتفاقی طبیعی است. اما اگر این سؤال برای شما هم وجود دارد که علت پریود نشدن بعد از قرص اورژانسی چیست، در اینجا به چند دلیل مهم اشاره میکنیم که پاسخ سؤال را بیان میکنند.
اختلال هورمونی
قرصهای اورژانسی ضد بارداری حاوی دوزهای بالایی از هورمونهای مصنوعی هستند که میتوانند به طور موقت تعادل طبیعی هورمونهای بدن را مختل کنند. این موضوع تخمک گذاری را به تأخیر میاندازد و به دنبال آن چرخۀ قاعدگی عقب میافتد.
استرس
مصرف قرص اورژانسی و ترس بی نتیجه بودن این دارو و بارداری احتمالی میتوانند استرس زا باشند. استرس به تنهایی میتواند سطح هورمونها را تغییر داده و برنامۀ خونریزی پریود را به تأخیر بیاندازد.
بارداری زودرس
بارداری زودرس
اگرچه قرصهای اورژانسی بسیار مؤثر هستند، اما این تأثیر همیشه صد در صدی نیست. به خصوص اگر بعد از تخمک گذاری مصرف شده باشند. در حقیقت، اگر تخمک گذاری قبلاً انجام شده باشد، احتمال دارد که قرص از بارداری جلوگیری نکند. در چنین مواردی، چرخۀ قاعدگی خانم عقب میافتد و همین اتفاق میتواند به دلیل بارداری نیز باشد. بنابراین اگر چرخۀ قاعدگی بیش از یک هفته به تأخیر بیفتد، بهتر است آزمایش انجام دهید تا از شرایط بارداری خود مطلع شوید.
تغییرات چرخه قاعدگی
برخی از افراد به طور طبیعی چرخههای قاعدگی نامنظمی دارند. همین مسئله پیش بینی زمان شروع خونریزی پریود بعدی را دشوار میکند. در چنین مواردی، طبیعی است که چرخۀ قاعدگی پس از مصرف قرصهای اورژانسی متفاوت باشد.
عوارض جانبی قرص
در برخی موارد، هورمونهای مصنوعی موجود در قرص اورژانسی میتوانند باعث تأخیر یا کوتاه شدن مدت زمان خونریزی پریود شوند. این تجربه را میتوان یک عارضۀ جانبی از مصرف قرصها در نظر داشت. به خصوص اگر چندین بار در همان سیکل قاعدگی مصرف شود.
عوارض قرص اورژانسی بر پریود چقدر طول میکشد؟
همانطور که توضیح دادیم، مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری نیز بی عارضۀ جانبی نیست. از مهمترین عوارض آن هم عقب افتادن پریود خانمهاست. اما بهتر است بدانید که عوارض جانبی قرص ضد بارداری اورژانسی اغلب کوتاه مدت بوده و بعد از یک یا دو سیکل قاعدگی رفع خواهند شد. پس از آن تغییراتی در شدت خونریزی مشاهده خواهید کرد و میزان و شدت آن به حد طبیعی خود بر میگردد.
قرص اورژانسی پریودی را عقب میاندازد. آن هم به دلیل تغییرات هورمونی، استرس، تأثیر نداشتن مصرف قرص و عوارض جانبی این داروست. اما باید توجه کنید که عقب افتادن پریود تا یکی دو سیکل قاعدگی طبیعی است. اما اگر مدت زمان بیشتری خونریزی پریود را تجربه نکردید، باید با انجام تست بارداری از شرایط خود آگاه شوید.