تفاوت چای ماچا و چای سبز

بسیاری از افراد بر این باورند که چای ماچا همان چای سبز است و این دو هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. در حالی که درباره تفاوت چای ماچا و چای سبز باید گفت که ماچا، چای سبز است، ولی هر چای سبزی، ماچا نیست. چای ماچا و چای سبز هر دو از یک گیاه با نام Camellia sinensis به دست می‌آیند. تفاوت اصلی این دو چای، در نحوه رشد و فرآوری برگ‌‌ها بوده و همین امر نیز موجب تفاوت در عطر و طعم و محتوای غذایی این دو محصول خواهد شد.

چای سبز، دارای تنوع بالایی است که باکیفیت‌ترین و مشهور‌ترین نوع آن در کشور چین و ژاپن کشت‌ می‌گردد. هر چند که همه آن‌ها از یک گونه هستند، ولی تنوع آب‌وهوای مکان رشد و یا روش برداشت و فرآوری جوانه‌ها و برگ‌ها، سبب تفاوت ماچا و چای سبز شده است. در ادامه به صورت دقیق به بررسی تفاوت چای ماچا و چای سبز می‌پردازیم.

تفاوت چای ماچا و چای سبز

چای سبز و چای ماچا چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

همانطور که عنوان شد، میان چای سبز و چای ماچا تفاوت‌هایی وجود دارد. در ادامه به تفاوت‌های اصلی که باعث شده این دو نوع چای از هم مجزا شوند، اشاره خواهیم نمود:

· نحوه رشد

مهم‌ترین تفاوت چای ماچا و چای سبز را می‌توان در نحوه رشد گیاه چای دانست.به منظور تهیه چای سبز، لازم است تا گیاه تمام مراحل رشد خود را در زیر آفتاب باشد. ولی در تهیه ماچا، برای عدم رسیدن نور آفتاب، از 3 تا 4 هفته پیش از برداشت، روی گلبوته‌ها را پارچه‌های برزنتی کشیده یا از سایبان چوبی و آلومینیومی استفاده می‌کنند. طبق مطالعات، محرومیت برگ‌های چای از نور آفتاب در یک مرحله رشد، موجب خواهد شد که برگ‌ها جهت ادامه زندگی سخت‌تر تلاش کرده و ترکیب شیمیایی آن‌ها تغییر کند. در نتیجه سطح ویتامین‌ها، آمینو اسید ال‌تیانین، آنتی‌اکسیدان کاتچین و همچنین کلروفیل گیاه ماچا، نسبت به چای سبز بیشتر می‌شود. علاوه بر این، مزه و ظاهر برگ‌ها نرم‌تر و شیرین‌تر شده و گیاه رنگ سبز تیره‌‌تری خواهد داشت.

· مواد معدنی

چای سبز و ماچا، هر دو از مواد معدنی برخوردارند که برای سلامتی مفید خواهد بود. اما فرق چای ماچا و چای سبز در اینجا، مواد معدنی موجود در آن‌ها است. به صورتی که ارزش غذایی ماچا ۱۰ برابر و آنتی‌اکسیدان‌‌های آن 3 برابر چای سبز است. منابع غنی آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای ماچا، با رادیکال‌های آزاد مبارزه کرده و موجب از بین رفتن التهابات می‌شود.

طبق گفته وزارت کشاورزی آمریکا، 1 فنجان چای سبز، در حدود 2 کالری بوده و میزان کالری موجود در پودر ماچا، با توجه به برند آن کمی متفاوت و در حدود 5 کالری در هر وعده است. ال‌تیانین موجود در ترکیبات مشترک این دو چای سبب ایجاد حس آرامش در افراد شده و با سیگنال‌های استرس زا مبارزه می‌کند. سطح این آمینواسید در ماچا نسبت به چای سبز بیشتر است.

· کافئین

سومین تفاوت چای ماچا و چای سبز، کافئین آن‌ها بوده و ماچا نسبت به چای سبز، از سطوح کافئین بالاتری برخوردار است. این ماده موجب افزایش هوشیاری، بهبود در خلق‌وخو و حافظه می‌شود. طبق تحقیقات انجام شده، هر فنجان ماچا، حدود 70 تا 80 میلی‌گرم کافئین دارد، اما هر فنجان چای سبز حاوی 30 تا40 میلی‌گرم کافئین است‌ بنابراین کافئین ماچا برای کسانی که تلاش دارند تا مصرف کافئین را محدود کنند، مناسب نخواهند بود. چنانچه به‌ دنبال نوشیدنی ملایم‌ و آرام‌بخش هستید، یا از طرفداران طعم خاص چای ماچا نیستید، ممکن است چای سبز را به جای آن انتخاب کنید.

تفاوت ماچا و چای سبز

· قیمت

چای سبز، تنوع قیمتی و کیفیتی زیادی دارد، ولی حتی قیمت بعضی از بهترین برند‌های چای سبز، از ماچای تشریفاتی پایین‌تر است. علت این امر، مربوط به هزینه‌های تولید و ترکیبات این دو چای خواهد بود. چای سبز در انواع کشور‌های مختلف با شرایط آب‌وهوای متفاوتی رشد می‌کند. ولی چای ماچا در چین و ژاپن کشت خواهد شد که نوع ژاپنی آن کیفیت بالاتری نسبت به چینی دارد.

در کشور ژاپن جهت حفظ کیفیت ماچا، آن را دست چین می‌کنند. در حالی که معمولا چای سبز به شکل ماشینی چیده می‌شود. همچنین چای ماچا از مواد معدنی و خواص قوی‌تری نسبت به چای سبز برخوردار بوده و نمونه ارتقا یافته چای سبز محصوب می‌شود. به همین علت است که گرانتر بودن این چای چیز عجیبی نخواهد بود.

· فرآیند کشت

نمونه دیگر تفاوت چای ماچا و چای سبز، در فرآیند تولید این دو چای است. برای تولید ماچا، برگ‌های چای را قبل از برداشت در سایه نگه می‌دارند تا میزان کلروفیل، ال‌تئانین و آنتی‌اکسیدان‌های آن افزایش یابد. این امر موجب می‌شود تا برگ‌های چای ماچا به رنگ سبز تیره درآیند. در حالی که برگ‌های چای سبز برای رشد طبیعی باید در مقابل نور خورشید قرار گیرند. رنگ برگ‌های این چای، سبز مایل به قهوه‌ای است که این نشان‌دهنده میزان کلروفیل کمتر در این برگ‌ها خواهد بود. پس یک تفاوت ظاهری چای ماچا و چای سبز، رنگ برگ‌های آن‌ها است.

· نحوه پودر کردن

از دیگر نمونه‌های تفاوت چای ماچا و جای سبز نحوه پودر کردن این دو محصول است. در کشور ژاپن برای تهیه چای ماچای اصل، برگه‌های چای را با آسیاب‌‌های گرانیتی خاصی پودر می‌کنند تا در اصطلاح کلروفیل درون آن نسوزد.

· غلظت

ماچا به شکل پودری ریز است که پس از مخلوط شدن با آب، می‌توان از آن به صورت نوشیدنی استفاده نمود‌. در این شرایط کلیه برگ‌های چای پس از حل شدن در آب، مصرف می‌شوند. این امر موجب شده که ماچا غلظت بالاتری در مقایسه با چای سبز داشته باشد. چرا که چای سبز به صورت برگ‌های خشک بوده که با آب دم کشیده و صاف شده است. در این حالت، تنها عصاره برگ‌های چای به آب انتقال یافته و مصرف خواهند شد. در نتیجه چای سبز، غلظت و قوام پایین‌تری نسبت به چای ماچا خواهد داشت.

تفاوت چای ماچا و چای سبز

فواید مشترک چای ماجا و چای سبز

با وجود فرق چای ماچا و چای سبز، هر دو این محصولات از فواید مشترکی برای سلامتی بدن برخوردار هستند. از این فواید باید به موارد زیر اشاره کرد:

· آنتی اکسیدان ها

چای ماچا و چای سبز از ترکیبات گیاهی کاتکین برخوردار هستند که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی عمل می‌کنند. این ماده باعث مقابله با رادیکال‌های آزاد و مولکول‌های مضری می‌شود که سبب آسیب به سلول‌ها و بروز بیماری‌های مزمن می‌‌گردد.

· سلامت قلب

مصرف چای ماچا و چای سبز سبب کاهش فشار خون، کلسترول خون و چربی خون شده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

· سلامت کبد

از دیگر فواید چای ماچا و چای سبز، باید به حفاظت از کبد در مقابل آسیب‌ها اشاره کرد. طبق تحقیقات انجام شده، مصرف چای سبز، خطر ابتلا به بیماری‌های کبد، از جمله سرطان کبد، را کاهش می‌دهد.

· پیشگیری از سرطان

مصرف چای ماچا و چای سبز، باعث پیشگیری از رشد سلول‌های سرطانی بدن شده و کاتکین موجود در چای سبز، به خصوص EGCG، خواص ضد سرطانی دارد.

جدول فواید ماچا و چای سبز

ویژگی/فایده ماچا چای سبز
آنتی‌اکسیدان حاوی مقدار بسیار بیشتری آنتی‌اکسیدان (EGCG) حاوی آنتی‌اکسیدان اما کمتر از ماچا
کافئین کافئین بیشتر با اثر ملایم و طولانی‌تر کافئین کمتر و اثر کوتاه‌تر
آرامش ذهنی حاوی ال‌تیانین بالا برای آرامش و تمرکز حاوی ال‌تیانین اما در مقادیر کمتر
مواد مغذی سرشار از کلروفیل و فیبر به دلیل مصرف کل برگ دارای مواد مغذی اما کمتر از ماچا
تأثیر بر متابولیسم افزایش متابولیسم و کمک به چربی‌سوزی بیشتر کمک به متابولیسم اما در حد متوسط
روش مصرف پودر شده و در آب حل می‌شود، تمام برگ مصرف می‌شود برگ دم‌شده، عصاره چای مصرف می‌شود
طعم و مزه طعمی قوی‌تر و گاهی تلخ‌تر طعمی ملایم‌تر و کمی تلخ
آمادگی و تهیه نیازمند آماده‌سازی خاص و زمان‌بر سریع‌تر و آسان‌تر آماده می‌شود

روش های مصرف ماچا و چای سبز

گاهی اوقات تفاوت چای ماچا و چای سبز در آماده‌سازی و سرو این دو نوع محصول نیز وجود دارد. در واقع می‌توان به روش‌های مختلفی از این دو نوع چای استفاده کرد. این روش ها به صورت زیر خواهد بود:

· دم کردن

جهت تهیه چای سبز، لازم است برگ‌های خشک یا کیسه‌ای چای را داخل آب داغ ریخته و دم نمود. مدت زمان دم کردن این چای، بستگی به نوع آن و سلیقه شخص داشته و معمولا بین 2 تا 4 دقیقه خواهد بود. به منظور تهیه ماچا نیز باید پودر ریز چای در آب داغ حل شود. میزان پودر و آب، به غلظت مورد نظر بستگی داشته و معمولا ۶۰ تا 120 میلی لیتر آب به همراه 1 تا 2 قاشق چایخوری پودر توصیه می‌شود.

· نوشیدن

شما می‌توانید هر دو نوع چای را به شکل داغ یا سرد نوش جان کنید‌. گاهی افراد ترجیح می‌دهند تا طعم چای سبز را با زنجبیل، لیمو، نعناع، عسل و گلاب امتحان کنند. برخی افراد نیز ترجیح می‌دهند تا چای ماچا را با کمک یک قلم موی بامبو با آب همزده و فوم دار کنند.

· اضافه کردن شیر یا شکر

شما می‌توانید شیر سویا، شیر گاو، شیر بادام، شیر کاکائو و شیر نارگیل را به چای خود اضافه نمایید. این کار موجب آن خواهد شد که طعم و قوام چای تغییر کرده و بسیار خوشمزه‌تر شود. همچنین گاهی اوقات افراد شکر، عسل، خامه و یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی را به چای خود اضافه می‌نمایند. با این کار طعم و کالری کاملا چای تغییر کرده و شیرین‌تر خواهد شد.

source

توسط salamathyper.ir