به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، شاید فکر کنید که آلودگی هوا، تکراریترین و خستهکنندهترین واژهای است که این روزها میشنوید، اما خوب است بدانید که هنوز هم بسیاری از جوانب این موضوع تکراری، نادیده گرفته میشود. نمونهاش اثرات سوء آلودگی بر سلامت جنین است. اما واقعا آلودگی هوا، چطور میتواند سلامت جنین را به خطر بیندازد؟
آلودگی هوا یک خطر جدی هم برای جنین و هم برای مادر است؛ چنانکه قرارگرفتن طولانیمدت در معرض هوای کثیف و آلوده، گاهی میتواند تا خطر سقط جنین هم پیش برود. البته اینطور نیست که حضور دراین هوای آلوده، کم و به ضرورت، مادران باردار را به نگرانی بیندازد، اما خوب است که نسبت به رفتوآمدها و هوای فضایی که در آن تنفس میکنند، احتیاط و دقت بیشتری داشته باشند: «درواقع آلودگی هوا یکی ازعوامل مداخلهگر در ایجاد سقطجنین است.»این رااعظمالسادات موسوی،متخصص زنان و زایمان میگوید و معتقد است که البته این راهم نمیتوان گفت که صرفا آلودگی هوابه سقطجنین منجرمیشود اما براساس تئوریها، میتوانیم بگوییم که آلایندگی هوا میتواند بر کاهش میزان باروری و افزایش سقطجنین تاثیر بگذارد.
اختلال در سیر تکامل جنین
مطالعات حاکی از آن است که در مناطق آلوده تعدادنوزادانی که ناقص وباوزن کم به دنیا میآیند،بیش ازمناطق دیگر است: «نوزادان با وزن کمتر از ۲۵۰۰ گرم جزو طبقهبندی وزن کم حین تولد هستندودرمعرض هوای آلوده بودن حین بارداری، احتمال بروز این عارضه را افزایش میدهد.» موضوعی که دکتر موسوی بر آن تاکید دارد. البته هنوز و بهطور مشخص معلوم نشده است که در کدام سهماهه بارداری، این خطر بیشتر است؛ پس چه بهتر که در کل دوران بارداری، از هرگونه آلودگی و دود، دوری شود.
زایمان زودرس
خانمهای بارداری که در مناطق آلوده، پررفتوآمد و شلوغ ساکن هستند، با احتمال ریسک زایمان پیش از موعد مواجه میشوند؛ اتفاقی که با خطراتی مانند رشدنکردن کامل ریه، کموزن بودن نوزاد هنگام تولد یا خداینکرده مرگ نوزاد حین یا کمی پس از تولد همراه است. اینطور که متخصصین میگویند، بین اثر آلایندههای رایج مانند دیاکسید گوگرد، اکسید نیتروژن، دیاکسید نیتروژن و ازن و زایمان زودرس رابطه مستقیمی وجود دارد و میتوانند بر سلامت جنین تاثیرگذار باشند. آلودگی هوا میتواند رشد جنین را با اختلال روبهرو کند و باعث شود نوزاد به طرز غیرعادی کوچک متولد شود. البته که این اتفاق، صددرصدی و در تعداد و حجم بالا نیست اما امکان و احتمالش وجود دارد و نباید در برابر چنین احتمالی ریسک کرد. درواقع وزن کم نوزاد، عامل خطر برای مشکلات متعدد سلامتی، رشد و حتی ازبینرفتن نوزاد پس از تولد است. آنالیزها نشان میدهد دیاکسید نیتروژن، تأثیر مستقیمی بر کموزنشدن نوزاددارد.
دوری از هر نوع آلودگی
فکر میکنید چرا توصیه اکید متخصصین درباره خانمهای باردار، دوری از هرگونه دخانیات و پرهیز از استعمال سیگار است؟ واقعیت این است که هر نوع دود و آلودگی استنشاقی، میتواند تاثیر ناخوشایندی بر سلامت مادر و جنین بگذارد. دیگر فرقی نمیکند دود سیگار باشد، یا دود غیرطبیعی ماشینهای سنگین و یا همین آلودگی هوایی که در روزهای سرد سال، گریبانگیرمان میشود. درواقع ماجرا این است که مادران باردار، به همان اندازه که باید از آلایندههای بیرون از خانه دوری کنند، به همان اندازه هم نباید در معرض دود سیگار افراد داخل خانه بگیرند. بنابراین بهتر است که خانمهای باردار، بهصورت مستقیم و غیرمستقیم، در معرض هوای آلوده قرار نگیرند؛ چراکه یک آمار تکاندهنده از مطالعهای توسط محققان دانشگاه هاروارد نشان میدهد مادرانی که در سهماه پایانی دوران بارداری در معرض مقدار زیادی از ذرات معلق و آلایندههای محیط قرار میگیرند، بیشتر از دیگر مادران با خطر تولد فرزند مبتلا به اوتیسم روبهرو هستند.
در جستوجوی چاره!
هنگامی که میزان آلودگی هوا از هرنوع و درهرکجا زیاد است، اصلا در آن مکان نمانید. میخواهد خانهای پر از دود سیگار باشد یا نزدیک محیطی که آتشسوزی رخ داده است. آلودگی هوا وهجوم آلایندهها که جای خود دارد.درچنین شرایطی خیلی سریع به یک محیط تمیزتر و عاری از آلودگی بروید. حواستان باشد که سموم مواد شیمیایی واستنشاق آنها هم میتواند دردسرساز باشد؛پس چه بهتر که هنگام استفاده از شویندهها و تمیزکنندهها، حتما ماسک بزنید.
در محیطهایی که زمان زیادی را در آن میگذرانید، مانند خانه و محیط کار، از گیاه استفاده کنید.
گیاهان میتوانند بهطور طبیعی هوای فضایی که در آن قرار دارید را فیلتر کنند. انواع خاصی از گیاهان مثل سانسوریا، ترکیبات آلی فرار را از هوا خارج کرده و دیاکسید کربن را با اکسیژن تازه و تمیز جایگزین میکنند. ضمن اینکه یکی از معقولترین راههای پاکسازی هوای محیط، استفاده از دستگاه تصفیه هوا است.
به نظر میرسد که یک دستگاه تصفیه هوای باکیفیت، قادر است بسیاری از آلایندههای محیط را از بین ببرد و هوایی پاک را برای شما به ارمغان آورد.