به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا،زهره پور احمد، رئیس اداره ویژه سازمان غذا و دارو، اظهار کرد: «کارشناسان ناظر معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور، همه دانههای روغنی وارداتی شامل سویا، ذرت، کلزا و پنبهدانه را در مبادی ورودی بررسی و نمونهبرداری میکنند. سپس این نمونهها برای راستیآزمایی وضعیت تراریختگی به آزمایشگاههای مرجع ارسال میشود.»
وی افزود: «در راستای نظارت بیشتر، معاونتهای غذا و داروی دانشگاهها، سالانه پایش برچسبگذاری محصولات تراریخته را در سطح عرضه نیز انجام میدهند. محصولات فاقد برچسب مناسب به آزمایشگاههای مرجع ارسال میشوند تا وضعیت تراریختگی آنها بررسی شود.»
الزام به برچسبگذاری محصولات تراریخته
پور احمد در ادامه گفت: «طبق قوانین جاری، درج عبارت «تراریخته» روی برچسب محصولات ضروری است. در صورت تأیید تراریختگی و عدم درج این عبارت، با واحدهای متخلف مطابق ضوابط برخورد خواهد شد و موارد تخلف به مراجع قضائی ارجاع خواهد یافت.»
وی با اشاره به چالشها در این زمینه، افزود: «تولید دانههای روغنی تراریخته داخلی در کشور محدود است و عمدتاً این محصولات از طریق واردات به کشور وارد میشوند. یکی از مشکلات موجود، عدم برچسبگذاری صحیح برخی از روغنهای تراریخته در بازار است. به همین دلیل سازمان غذا و دارو نظارت ویژهای بر این موضوع دارد و تولیدکنندگان را ملزم به درج برچسب «تراریخته» کرده است تا مصرفکنندگان بهطور دقیق از محتوای محصولات آگاه شوند.»
اقدامات قانونی در صورت تخلف
پور احمد تأکید کرد که سازمان غذا و دارو اقدامات قانونی شدیدی علیه واحدهای متخلف در زمینه برچسبگذاری محصولات غذایی و عرضه آنها در دستور کار قرار داده است. در صورت شناسایی تخلفات، پروندههای مربوطه به مراجع قضائی ارجاع خواهند شد.
تراریختگی به تغییرات ژنتیکی گیاهان، جانوران یا موجودات میکروسکوپی گفته میشود که بهطور غیرطبیعی و با هدف خاصی انجام میشود. این تغییرات میتوانند در ویژگیهای محصول تأثیر گذاشته و بهطور مستقیم بر سلامت و ایمنی مصرفکنندگان تأثیر داشته باشند.
نظارت و بررسی دقیق بر تراریختگی دانههای روغنی وارداتی، همراه با الزام به برچسبگذاری صحیح، بهعنوان گامهای مهم در حفظ سلامت عمومی و ارتقای شفافیت در عرضه محصولات غذایی در نظر گرفته میشود. این اقدامات از سوی سازمان غذا و دارو بهطور جدی پیگیری شده و در صورت هرگونه تخلف، با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.