به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، هرگز هیچ پزشکی در هیچ جای جهان به خانوادهها نمیگوید که «عزیز شما در اثر آلودگی هوا فوت کرد»؛ اما تحقیقات ثابت کرده است که پشت پرده حملات قلبی، سرطانها یا ناراحتیهای قلبی و ریوی اغلب آلودگی هوا نهفته است. همین امر نشان میدهد که در مواجهه با این معضل باید بیش از پیش مراقب بود و با جدی گرفتن هشدارها و رعایت برخی نکات، علاوه بر احساس مسئولیت نسبت به رفع آلودگی هوا از عواقب آن پیشگیری کرد.
پیامدهای آلودگی هوا
آلودگی هوا باعث افزایش مرگ ومیر و شیوع بیماریهای گوناگون در میان شهروندان کلانشهرها میشود. به گزارش State of Global Air، در سال ۲۰۲۱ آلودگی هوا باعث مرگ 8.1 میلیون نفر در سراسر جهان شد و دومین عامل مرگ ومیر از جمله کودکان زیر ۵ سال بود. براساس گزارشی که حاصل تحقیقات یونیسف و مؤسسه اثرات سلامت (HEI) است؛ (یک سازمان تحقیقاتی غیرانتفاعی مستقل در امریکا) مشخص شده است که فراتر از آمار مرگومیرها، میلیونها نفر با بیماریهای مزمن ناتوانکننده در اثر معضل آلودگی هوا دست و پنجه نرم میکنند. معضلی که فشار زیادی بر سیستمهای بهداشتی، اقتصادها و جوامع جهان وارد میآورد.
این گزارش تأکید کرد که کودکان زیر ۵ سال آسیبپذیرترند و تأثیرات منفی بر سلامتی این گروه سنی بیشتر است. از جمله این آسیبها همچنین میتوان به تولد زودرس، وزن پایین هنگام تولد، آسم و بیماریهای ریوی اشاره کرد. همچنین بیش از 700هزار مرگ ومیر در میان کودکان زیر ۵ سال با قرار گرفتن آنها در معرض آلودگی هوا مرتبط بوده است که آن را به دومین عامل خطر مرگ در سطح جهان برای این گروه سنی پس از سوءتغذیه تبدیل کرده است.
جلوگیری از اثرات آلودگی هوا
با آگاهی از این حقایق بهترین راهکار این است که مدام شاخص آلودگی هوای شهر و منطقه سکونت را چک کنید. برای دریافت اطلاعات دقیق در این زمینه میتوانید از «سامانه پایش کیفی هوای کشور https://aqms.doe.ir» کمک بگیرید. این یک ابزار اطلاعاتی دقیق است که هر ساعت و هر لحظه به روز میشود و اطلاعاتی درباره کیفیت لحظهای هوا در مناطق مختلف کشور ارائه میدهد.
هنگامی که شاخص آلودگی هوا بالاست مردم و بخصوص افراد بیمار واقعاً باید به هشدارها توجه کنند. چرا که تأثیر آلودگی هوا روی بدن هر فرد، به میزان حساسیت و ایمنی بدن او بستگی دارد. در این زمینه استانداردها و اقدامات احتیاطی خاصی وجود دارد که میتواند در چنین شرایطی به شما و عزیزانتان کمک کند. برای مثال اگر از مشکلات تنفسی یا بیماریهای خاص رنج میبرید، ترجیحاً در خانه بمانید. سفر به مناطقی را که دارای شاخص آلودگی بالا است، محدود کنید. سعی کنید کیفیت هوای فضای خانه را حفظ کنید و از باز کردن در و پنجرههای بیرونی بپرهیزید.
فعالیتهای خارج از منزل خود را دقیق و از قبل برنامهریزی کنید تا از تأثیرات منفی آلودگی هوا پیشگیری کنید. قبل از حرکت برای انجام هر فعالیتی در بیرون از منزل، عادت کنید که شاخص کیفیت هوا را در مقصد مورد نظر بررسی کنید. اگر دچار مشکلات قلبی و تنفسی هستید، هنگام بیرون رفتن از خانه، داروهای خود را هرگز فراموش نکنید و توصیههای پزشک خود را به دقت دنبال کنید. از پیاده روی و فعالیتهای ورزشی که باعث تنفس عمیقتر و بیشتر میشود، بپرهیزید؛ چرا که با این کار آلایندههای بیشتری از هوا وارد ریههای شما میشود.
پیش از حرکت، ترافیک خیابانها و جادههای مسیر را بررسی کنید تا در مکانهای شلوغ و آلوده درگیر ترافیکهای طولانی نشوید. زیرا آلودگی در مناطق شلوغ بیشتر است. ترجیحاً قبل از ساعت ۱۱ صبح و بعد از ساعت ۸ شب بیرون بروید. همچنین از دیگر علائم هشدار دهنده در زمان آلودگی هوا خستگی، گلودرد، گرفتگی بینی، سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه و تپش قلب است که نباید نسبت به بروز این تغییرات بیتوجه باشید.