انتخاب ارتودنسی ثابت یا متحرک یکی از اصلیترین سوالاتی است که اغلب افراد قبل از شروع درمان میپرسند. اصلیترین دستهبندی که برای دستگاههای ارتودنسی در نظر گرفته شده، متحرک و ثابت است. با شناخت تفاوتهای ارتودنسی ثابت و متحرک شما میتوانید انتخاب بهتری از میان آنها داشته باشید.
در بخشهای بعدی با ما همراه شوید تا توضیحات بیشتری درباره این روشهای ارتودنسی و اصلیترین تفاوتهای موجود در میان آنها ارائه دهیم.
ارتودنسی ثابت چیست؟
قبل از اینکه به بررسی کامل تفاوتهای این دو روش ارتودنسی بپردازیم، لازم است تا با ارتودنسی ثابت آشنا شویم. در ارتودنسی ثابت، بیمار باید دستگاه ارتودنسی را تا پایان دوره درمان در دهان خود نگه دارد و امکان خارج کردن آنها وجود ندارد.
یکی از مشکلاتی که اغلب بیماران با ارتودنسی ثابت دارند، تغییرات ظاهری است که این بریس های ثابت فلزی سنتی در لبخند افراد ایجاد میکنند. در صورتی که نمای ارتودنسی ثابت فلزی را دوست ندارید، میتوانید از ارتودنسی نامرئی ثابت استفاده کنید.
ارتودنسی ثابت برای چه کسانی مناسب است؟
سوال اصلی اینجاست که ارتودنسی ثابت برای کدام دسته از افراد بیشتر توصیه میشود. از جمله کاربردها و موارد استفاده از ارتودنسی ثابت، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ناهماهنگیهای شدید دندانی
- مشکلات بایت
- ازدحام دندانی
ارتودنسی متحرک چیست؟
دستگاه ارتودنسی در این روش به صورتی طراحی شده که بیمار بتواند آن را خارج کرده و دوباره در جایگاه خود قرار داد. در این حالت دندانپزشک از دندانها و فکهای بالا و پایین قالب گرفته و یک پلاک مخصوص برای دندانهای شما تهیه میکند.
پس شما میتوانید در مواقع غذا خوردن و مسواک زدن آن را از دهان خود خارج کنید. همین امر باعث شده تا رعایت بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی متحرک به مراتب سادهتر باشد.
ارتودنسی متحرک به چه افرادی توصیه میشود؟
یکی از مهمترین سوالاتی که در روند آشنایی با ارتودنسی متحرک ممکن است برای شما هم پیش آید، این است که این روش ارتودنسی برای چه افرادی توصیه میشود؟
- افراد با ناهنجاریهای محدود
- کودکان
- افراد در سنین رشد
میتوانند از این روش استفاده کنند.
ارتودنسی ثابت یا متحرک؟
با شناخت اصلیترین تفاوتها، انتخاب از میان ارتودنسی ثابت یا متحرک برای شما سادهتر خواهد بود. از جمله اصلیترین تفاوتهایی که میتوانند بر روی انتخاب نهایی شما هم اثرگذار باشند، باید به موارد زیر اشاره کنیم.
تفاوت روش درمان
در روش ارتودنسی ثابت، همه براکتهای ارتودنسی بر روی سطح دندانها قرار گرفته و با تجهیزاتی مانند کش به یکدیگر متصل میشوند. این دستگاه باید تا پایان دوره درمان درون دهان بیمار قرار داشته باشند.
از طرفی ارتودنسی متحرک امکان خروج از دهان را دارد. از این رو شما میتوانید در زمان مسواک زدن و غذا خوردن آن را از دهان خود خارج کنید. توجه داشته باشید که خروج مکرر تجهیزات ارتودنسی متحرک، میتواند اثرگذاری آن را کاهش دهد؛ به همین دلیل بهتر است این کار را با مشورت ارتودنتیست انجام دهید.
تفاوت متریال سازنده ارتودنسی ثابت و متحرک
دیگر تفاوت موجود مربوط به متریال و عناصر کاربردی در ساخت این دستگاههاست. در ساخت بریسهای ارتودنسی ثابت معمولا از فلز یا سرامیک استفاده میشود. در حالی که برای ساخت ارتودنسی متحرک از مواد شفاف پلاستیکی استفاده شده که با تکنولوژی خاصی تولید میشوند. از این رو میتوانیم ادعا کنیم که ساختار ارتودنسی ثابت تا حد زیادی مقاومتر بوده و طول عمر بیشتری هم دارد.
تفاوت جلوه ظاهری ارتودنسی ثابت و متحرک
یکی دیگر از تفاوتهایی که میتواند تا حد زیادی در انتخاب ارتودنسی ثابت یا متحرک اثرگذار باشد، جلوه ظاهری هر کدام از آنهاست. بریسها و کشهای ارتودنسی ثابت معمولا از بیرون دیده میشوند که این موضوع میتواند برای دسته از افراد چندان خوشایند نباشد.
از طرفی اینویزیلاین های شفاف ارتودنسی متحرک با قرار گرفتن بر روی دندانها به هیچ عنوان توجه دیگران را به سمت خود جلب نمیکنند. این روش هم مانند ارتودنسی نامرئی برای بزرگسالانی که در اجتماع حضور پر رنگی دارند، انتخاب بهتری محسوب میشود.
تفاوت هزینه پرداختی در ارتودنسی ثابت و متحرک
به صورت کلی هزینه نهایی برای ارتودنسی در هر مدل تا حد زیادی به مواد به کار برده شده در ساخت وابسته است. در اغلب مواقع هزینه ارتودنسی متحرک کمتر از مدل ثابت است؛ اما باز هم نباید اثرگذاری متریال را در آن نادیده بگیریم. البته که نگهداری از ارتودنسی متحرک هزینه بیشتری نسبت به حالت ثابت دارد.
میزان اثربخشی
ارتودنسی یک روش فوقالعاده کاربردی برای از بین بردن ناهنجاریهای دندانی است؛ پس میزان اثربخشی ارتودنسی ثابت یا متحرک هم در زمان انتخاب روش درمان باید در نظر گرفته شود. به صورت کلی ارتودنسی ثابت اثرگذاری بیشتری دارد. این روش فشار بیشتری به دندانها وارد کرده و میتواند مشکلات و ناهنجاریهای شدیدتر را نیز درمان کند.
در حالی که از ارتودنسی متحرک معمولا برای ناهنجاریهای ساده تا متوسط استفاده میکنند.
مدت زمان درمان
ارتودنسی دندان را میتوانیم به عنوان یک درمان طولانیمدت در نظر بگیریم که زمان زیادی شما را به خود درگیر میکند. ارتودنسی ثابت معمولا طی یک الی دو سال میتواند ناهنجاریهای شدید دندانی را به صورت کامل برطرف کند.
این در حالی است که مدت زمان درمان با ارتودنسی متحرک تا حد زیادی به تعهد بیمار نسبت به درمان و استفاده از پلاک ارتودنسی وابسته است. همچنین در روش متحرک معمولا بازه زمانی درمان تا حد زیادی به شدت مشکل وابسته خواهد بود.
تفاوت نگهداری و مراقبت
از دیگر نکات مؤثر در انتخاب ارتودنسی ثابت یا متحرک، باید به مراقبت و نگهداری از تجهیزات اشاره کنیم. نگهداری از بریسهای ثابت و رعایت بهداشت دهان و دندان سختتر است. در این حالت احتمال باقی ماندن ذرات مواد غذایی میان بریس و دندانها وجود دارد.
در حالی که ارتودنسی متحرک در زمان غذا خوردن و مسواک زدن به راحتی از دهان خارج شده و این کارها را برای شما سادهتر میکند. این مدل ارتودنسی نیاز به نگهداری خاصی ندارد و شما میتوانید با آب ولرم همه آلودگیهای باقیمانده بر روی آن را پاکسازی کنید.
راحتی و انعطافپذیری
در ابتدای نصب ارتودنسی متحرک معمولا بیمار درد و فشار زیادی را تحمل میکند؛ اما بعد از مدتی کاملا به آنها عادت کرده و بریسها را به عنوان جزئی از دندان قبول میکند. در حالی که پلاکهای ارتودنسی متحرک به دلیل قابلیت جابهجایی، به سختی قابل عادت کردن هستند.
تفاوت سن استفاده از ارتودنسی ثابت و متحرک
از دیگر تفاوتهای مهمی که نباید نادیده گرفته شود، باید به سن شخص اشاره کنیم. ارتودنسی ثابت برای بزرگسالانی که از سن رشد عبور کردهاند و ساختار فک آنها ثابتشده انتخاب بهتری محسوب میشود. در حالی که از ارتودنسی متحرک معمولا برای درمان ناهنجاریهای دندان کودکان و نوجوانان استفاده میشود.
ارتودنسی ثابت و متحرک را میتوانیم به عنوان اصلیترین دستهبندی روشهای اجرای ارتودنسی در نظر بگیریم. در قسمتهای قبلی با تعریف این روشها و کاربردهای هر کدام از آنها آشنا شدیم. همچنین به بررسی تفاوت ارتودنسی ثابت یا متحرک پرداختیم.
در صورتی که ناهنجاریهای شدید دندانی دارید و از سن رشد عبور کردهاید، توصیه میکنیم از ارتودنسی ثابت استفاده کنید تا اثرگذاری بیشتری بر روی وضعیت دندانهای شما داشته باشد.
source