دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بار دیگر به موضوع انتقال تولید تراشهها به خارج از ایالات متحده واکنش نشان داد و این بار، تایوان را متهم کرد که صنعت پردازندههای آمریکا را تصاحب کرده ات. او گفت: «تقریباً همهچیز در تایوان ساخته میشود، مقدار کمی هم در کرهجنوبی، اما تقریباً تمام آن در تایوان است». این اشارهای مستقیم به شرکت تایوانی TSMC (شرکت تولید نیمهرسانای تایوان) است که بزرگترین تولیدکننده تراشههای پیشرفته برای شرکتهایی مانند اپل Apple و انویدیا Nvidia محسوب میشود.
ترامپ در ادامه به انتل Intel نیز کنایه زد و گفت: «ما شرکتهای بزرگی مانند اینتل داشتیم که عملکرد فوقالعادهای داشتند. اما صنعت تراشه را از ما گرفتند. ما میخواهیم این تجارت را به آمریکا بازگردانیم».
تعرفههای ۱۰۰ درصدی؛ تهدیدی برای تولیدکنندگان خارجی
ترامپ در تلاش برای بازگرداندن تولید پردازندهها به داخل کشور، تهدید کرده که ممکن است تعرفههایی تا ۱۰۰ درصد برای پردازندههای تولیدشده در خارج وضع کند. تاکنون TSMC واکنشی به این تهدیدها نشان نداده، اما هیئتمدیره این شرکت به تازگی مبلغ ۱۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید برای گسترش تولید تراشهها تصویب کرده که بخشی از آن به تأسیسات جدید در آریزونا اختصاص خواهد یافت.
اولین کارخانه TSMC در آریزونا اکنون تکمیل شده و تولید تراشهها را با فناوری ۴ نانومتری آغاز کرده است. این شرکت قصد دارد ۶۵ میلیارد دلار در سه کارخانه تولید تراشه در آریزونا سرمایهگذاری کند، اما همچنان بیشتر تولیدات پیشرفتهاش در تایوان انجام خواهد شد.
سیاستهای تجاری جدید؛ آیا تعرفهها باعث افزایش قیمتها خواهند شد؟
ترامپ در مراسمی که برای امضای یک فرمان اجرایی درخصوص «تعرفههای متقابل» برگزار شده بود، دوباره بر موضع خود تأکید کرد. این اقدام میتواند جنگ تجاری گستردهتری را ایجاد کند. وقتی از او درباره افزایش قیمتها به دلیل تعرفهها سؤال شد، او پاسخ داد: «ممکن است در کوتاهمدت اختلالاتی ایجاد شود، اما در بلندمدت، این سیاست باعث خواهد شد کشور ما ثروت عظیمی کسب کند».
ترامپ بر این باور است که این سیاست شرکتها را مجبور خواهد کرد تولید خود را به خاک آمریکا منتقل کنند. او گفت: «اگر در اینجا بسازید، هیچ تعرفهای نخواهید داشت. و فکر میکنم همین اتفاق خواهد افتاد. کشور ما از نظر شغلی غرق در فرصتهای جدید خواهد شد».
تأثیرات بر شرکتهای بزرگ؛ مهاجرت تولید به کشورهای دیگر
شرکت فاکسکان Foxconn، یکی از تأمینکنندگان اصلی اپل Apple، اعلام کرده که در حال بررسی سرمایهگذاریهایی در آمریکا است. اما برخی دیگر از شرکتها مانند ASRock (سازنده مادربرد) در تلاشاند تولید خود را به تایوان و ویتنام منتقل کنند تا از تعرفههای احتمالی آمریکا بر روی محصولات ساخت چین فرار کنند.
تفاوت رویکرد بایدن و ترامپ در مدیریت صنعت تراشه
در حالی که ترامپ به سیاستهای تعرفهای متوسل شده، دولت قبلی آمریکا از روش دیگری برای تقویت صنعت نیمهرساناها استفاده کرد. در سال ۲۰۲۲، جو بایدن با امضای قانون CHIPS and Science، مبلغ ۲۸۰ میلیارد دلار را برای تحقیق، توسعه و تولید فناوریهای پیشرفته در آمریکا اختصاص داد که از این میزان، تقریباً ۸ میلیارد دلار به اینتل تعلق گرفت.
اما ترامپ این برنامه را «مسخره» خواند و ادعا کرد که شرکتها نیازی به دریافت پول ندارند، بلکه آنچه آنها را به تولید در آمریکا ترغیب میکند، مشوقهای مالیاتی است. او گفت: «مشوق اصلی این است که نخواهند ۲۵، ۵۰ یا حتی ۱۰۰ درصد مالیات پرداخت کنند».
منبع
این نوشتهها را هم بخوانید
source