به گزارش سلامت نیوز به نقل از telegraph، نوشیدنیهای یک در بهشت با رنگهای روشن، مدتهاست که یکی از خوراکیهای محبوب کودکان در سراسر دنیا محسوب میشوند. اما تحقیقات اخیر دانشگاه کالج دوبلین نشان دادهاند که این نوشیدنیها بسیار خطرناکتر از آن چیزی هستند که به نظر میرسند.
محققان ۲۱ مورد از کودکان ۲ تا ۷ ساله در بریتانیا و ایرلند را بررسی کردند که مدت کوتاهی پس از نوشیدن یخ در بهشت نیاز به مراقبتهای اورژانسی داشتند. بیشتر این کودکان دچار کاهش هوشیاری، افت قند خون و افزایش اسیدیته خون شدند. در چهار مورد نیاز به اسکن مغزی وجود داشت و حتی یک کودک دچار تشنج شد.
عامل اصلی این مشکلات چیست؟ گلیسرول، یک شیرینکننده طبیعی که جایگزین شکر میشود تا نوشیدنی از انجماد کامل جلوگیری کند و بافت لغزندهای به آن بدهد.
طبق توصیههای آژانس استانداردهای غذایی بریتانیا (FSA)، کودکان زیر پنج سال نباید این نوشیدنیها را مصرف کنند و کودکان زیر ۱۱ سال نباید بیش از یک لیوان از آن بنوشند. با این حال، پزشکان توصیه میکنند که کودکان حداقل تا سن ۸ سالگی از نوشیدن اسلوشی اجتناب کنند.
پروفسور الن کراشل، متخصص متابولیک اطفال، میگوید: “هیچ شفافیتی در مورد میزان گلیسرول استفادهشده در این نوشیدنیها وجود ندارد، و یافتن این اطلاعات دشوار است.”
خوراکیهای مضر برای کودکان
علاوه بر نوشیدنیهای یخ در بهشتی ، برخی دیگر از خوراکیهایی که به نظر سالم میرسند نیز میتوانند برای کودکان مضر باشند. در ادامه پنج ماده غذایی که متخصصان تغذیه و پزشکان مصرف آن را برای کودکان توصیه نمیکنند معرفی شدهاند.
۱. نوشیدنیهای یخ در بهشت(اسلشی)
این نوشیدنیها که از یخ، شربت و شیرینکنندهها ساخته میشوند، از دهه ۱۹۷۰ محبوب بودهاند. با این حال، گلیسرول موجود در آنها میتواند منجر به افت شدید قند خون، از دست دادن هوشیاری، حالت تهوع و سردرد شود.
جایگزین سالم: اسموتیهای خانگی تهیهشده از میوههای کامل مانند موز و توتفرنگی با مقداری شیر که حاوی فیبر، ویتامینها و شیرینی طبیعی بدون خطر گلیسرول یا قند اضافه هستند.
۲. بار غلات
اگرچه بهعنوان میانوعده سالم تبلیغ میشوند، اما بسیاری از میلههای غلات حاوی مقدار زیادی قند، چربیهای ناسالم و غلات تصفیهشده هستند که ارزش غذایی کمتری دارند.
جایگزین سالم: جو دوسر یا غلات سبوسدار کمشکر که فیبر بالایی دارند و باعث حفظ انرژی پایدار و جلوگیری از افت قند خون میشوند.
۳. شیرینیهای صمغی
این خوراکیها عمدتاً از قند خالص تشکیل شدهاند و مصرف مکرر آنها میتواند سطح قند خون را افزایش داده و منجر به نوسانات شدید انرژی، چاقی کودکان، دیابت نوع ۲ و مشکلات دندانی شود.
جایگزین سالم: میوههای تازه یا خشک که بهطور طبیعی شیرین هستند و حاوی ویتامینها، مواد مغذی و فیبر برای تعدیل قند خون و احساس سیری طولانیمدت میباشند.
۴. ماستهای طعمدار
اگرچه این محصولات بهعنوان گزینههای کمچرب تبلیغ میشوند، اما حاوی مقادیر زیادی قند پنهان هستند که به افزایش وزن، پوسیدگی دندان و مشکلات متابولیکی منجر میشود.
جایگزین سالم: ماست یونانی ساده همراه با میوههای تازه برای طعم طبیعی و کاهش مصرف قند افزوده. این گزینه همچنین پروتئین بالایی دارد و به سلامت گوارش کمک میکند.
۵. مارشمالو
مارشمالو تقریباً ۱۰۰ درصد از شکر تشکیل شده و هیچ ارزش غذایی خاصی ندارد. مصرف بیش از حد آن باعث افزایش ناگهانی قند خون و افت انرژی میشود. همچنین به دندانها چسبیده و موجب پوسیدگی میشود.
جایگزین سالم: میوه ی های یخ زده یا ماست منجمد خانگی که علاوه بر شیرینی طبیعی، حاوی ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند.
در آخر
اگرچه بسیاری از این خوراکیها بهعنوان گزینههای “دوستدار کودک” تبلیغ میشوند، اما در واقع میتوانند برای سلامت کودکان خطرناک باشند. والدین باید در انتخاب میانوعدههای سالم دقت کنند و گزینههایی را انتخاب کنند که علاوه بر طعم خوب، ارزش غذایی بالایی نیز داشته باشند.