به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، سیزده بدر یا همان روز طبیعت روز پایانی نوروز است، بر اساس یک سنت دیرینه در این روز همگان با رفتن به کوه و دشت می خواهند که روز سیزدهم از سال نو را با خوشی به در کنند تا سالی همراه با برکت و شادی را در پیش بگیرند، تاریخچه این روز به زمان جمشید شاه پیشدادی بر می گردد، در این روز با برپا کردن خیمه و خرگاه در صحرا به همگان بارعام می داد، این کار را چندین سال متوالی تکرار کرد تا اینکه به سنتی برای ایرانیان تبدیل شد و بعد از آن ایرانیان این روز که همان روز سیزده بدر است از خانه خارج و به دامن طبیعت می روند.
شاه پیشدادی رفتن به طبیعت را با هدف شروع دوباره زندگی و سرزندگی انجام می داد، تمام این بارگاه و بارعام ها بدون آسیب به طبیعت پیش می رفت و در نهایت به سنتی زیبا تبدیل شد اما امروز ما در این روز چه بلایی بر سر طبیعت می آوریم؛ در پایان روز تا چشم کار می کند انبوهی از انواع زباله ها، شاخه های شکسته، درختان سوخته و زخمی و ظرف های یکبار مصرف دیده می شود، قطعا این رفتار متناسب با فلسفه شکل گیری روز سیزدهبدر نیست.
می دانیم که فروردین ماه زادآوری حیات وحش و فصل شکوفایی انواع گل و گیاه است اما ما انسان ها بدون فکر و رعایت حتی کمترین اصول زیست محیطی به جان این زیبایی می افتیم؛ در حالی که بنا بر تاکید کارشناسان، وقتی وارد طبیعت می شویم باید با کمترین آثار به جا مانده از خود از آن خارج شویم و به عبارت بهتر، ردپایی هم نباید برجا بماند، اما متاسفانه غروب روز طبیعت که همه به خانه هایشان بر می گردند در جای جای دشت ها، کوهها و رودخانه ها ردپای ما انسان هاست که به جا مانده است در حالی که سیزدهم فروردین برای ما روز شادی، خوشحالی و دور هم جمع شدن است اما این همه نباید برای طبیعت بدشانسی و مصیبت به همراه داشته باشد.
یک فعال محیط زیست درباره توصیه های روز سیزده بدر گفت: همه ۳۶۵ روز سال نسبت به هم هیچ فرقی ندارد اما بعضی از روزهای سال به دلیل مناسبتی که برای آن روز در نظر گرفته شده، مردم با طبیعت و محیط زیست بیشتر سر و کار دارند.
حسین عبیری گلپایگانی افزود: بنابراین با توجه به شرایط شکننده محیط زیست کشور، باید در این روزها مسوولیت پذیری ما نسبت به حفظ طبیعت بیشتر باشد، یکی از این روزها سیزده بدر یا همان روز طبیعت است، شاید این روز رفتن به دل کوه و جنگل برای ما شادی آور است اما رفتار اشتباه برخی از ما در قبال طبیعت، برای زیسمنتدان آن عذاب به همراه دارد.
وی اظهار داشت: از نظر تاریخی سیزده بدر نزد پیشینیان ما روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران در سال پیش رو، روزی برای گرامیداشت و پاکیزگی طبیعت و مظاهر و زیست بوم مقدس آن بوده است، در حالیکه امروزه این روز جز ویرانی و تباهی برای طبیعت همراه ندارد.
وی به چند توصیه برای کسانی که در روز سیزده بدر وارد طبیعت می شوند اشاره کرد و گفت: در این روز تعداد زیادی از مردم برای گذراندن یک روز شاد وارد طبیعت می شوند اما برخی بدون توجه شرایط محیط زیست تا می توانند به طبیعت آسیب وارد می کنند در حالیکه باید با گردشگری مسوولانه مانع تخریب طبیعت شویم. بر این اساس از هموطنان درخواست می کنم که از رها کردن مواد غذایی اضافه خود در طبیعت خودداری کنند.
عبیری افزود: به ساکنان شهرهای بزرگ مانند تهران توصیه می شود به علت ترافیک جاده های ورودی و خروجی شهر، بهترین راه برای گذراندن سیزده بدر، استفاده از پارک و بوستان های محلی و قابل دسترس نزدیک محل سکونتشان است؛ چون با توجه به حجم ترافیک صبحگاهی و بعدازظهر اگر بتوانیم با پای پیاده و بدون وسیله نقلیه به این مکان ها دسترسی داشته باشیم سیزده بدر دلپذیری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: یکی از معضلات این روز دسترسی ناکافی به سرویس های بهداشتی و همچنین شستشوی ظروف مورد استفاده است که با این کار حجم زیادی مواد شوینده وارد طبیعت می شود بنابراین اگر از بوستان های نزدیک منازل استفاده شود برای رفع این نیازها می توانند از امکانات خانه های خود بهره ببرند.
این فعال محیط زیست تاکید کرد: هموطنان در این روز از بردن ظروف یکبار مصرف به طبیعت خودداری کنند چون این ظروف سالها در طبیعت باقی می مانند و آسیب زیادی بر محیط زیست وارد می کنند بنابراین تا جایی که می توانیم از ظروف معمولی استفاده کنیم تا کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کنیم.
وی اظهار داشت: قرار است در روز سیزده بدر از دامان طبیعت بهره ببریم بنابراین لازم است از همراه بردن وسایلی مانند اره ، تبر ، تفنگ های بادی و ساچمه ای خودداری کنیم تا طبیعت در امنیت و آرامش بماند.
عبیری گفت: مخرب ترین بخش تخریب طبیعت در روز سیزده بدر شکستن شاخ و برگ درختان و آتش زدن بوته ها است در حالیکه در دین اسلام به حفاظت از طبیعت و درختان تاکید شده و شکستن شاخه را به مثابه شکستن بال فرشتگان تشبیه کرده است بنابراین از شکستن و آتش زدن شاخه های درختان خودداری کنیم.
وی ادامه داد: بهتر است بخشی از غذای آن روز به همراه آب جوش برای دم کردن چای را در خانه انجام دهیم و سپس با خود به طبیعت ببریم تا نیاز به برپا کردن آتش نباشد چون آتش نیاز به چوب دارد و متاسفانه عده ای به راحتی شاخه ها را می شکنند و آتش برپا می کنند، یا اینکه برای تهیه آتش از ذغال و بهتر از آن از کپسول های گاز استاندارد که مخصوص مسافرت هستند استفاده شود.
وی افزود: برای جلوگیری از آلودگی آب های روان در هنگام شستن ظروف حتما از استفاده مواد شوینده غیر بهداشتی و غیر استاندارد در جوبیارها، کانال ها، دریاچه ها و رودخانه ها خودداری و در صورت امکان ظروف استفاده شده در روز طبیعت را برای شست و شو به منزل باز گردانیم.
این فعال محیط زیست گفت: با توجه به زندگی شهرنشینی و محصور بودن کودکان در طول سال در منازل، شاید وقتی وارد طبیعت و فضای باز می شوند تا حدی مشکل ساز شوند از این رو بهتر است والدین اهمیت حفظ طبیعت و حیواناتی که خانه هایشان در آن مکان ها است را به کودکان یادآوری کنند تا هم کودکان و هم طبیعت از آسیب در امان بمانند.
وی تاکید کرد: چند سالی است که با روند غذا دادن دستی به حیوانات مواجه هستیم که از نظر کارشناسان کار صحیحی نیست از این رو توصیه می شود که از قرار دادن مواد غذایی اضافه برای جانوران و پرندگانی که در دامن طبیعت زندگی می کنند جدا خوداری شود، این کار به ۲ دلیل توصیه می شود؛ یکی به علت وجود مواد چربی در غذا که باعث بیماری حیوانات می شود و دیگر آنکه با این کار، حیوانات برای به دست آوردن غذا تلاش نخواهند کرد و در نتیجه این کار، باعث تلف شدن زودهنگام آنان خواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه از به همراه بردن غذای اضافی به طبیعت در این روز خودداری کنیم گفت: چون بخش زیادی از این مواد غذایی به زباله تبدیل می شود که رها کردن زباله و یا کیسه زباله در طبیعت در این روز باعث تخریب شدید محیط زیست می شود، درخواست می شود در روز سیزده بدر با همراه داشتن کیسه های زباله و دستکش، دیگران را نسبت به جمع آوری زباله تشویق کنیم، همچنین شهروندان می توانند تخلفات زیست محیطی به ویژه در روز طبیعت را به نهادهای مربوطه گزارش دهند.