بی انگیزه بودن یعنی نداشتن میل، علاقه و اشتیاق کافی برای انجام کارها و ادامه زندگی. انگیزه ناکافی یکی از بزرگترین عواملی است که مانع موفقیت و حال خوب می شود. افراد در هر سنی که می خواهند در حرفه خود به موفقیت برسند، برای انجام کارها به انگیزه نیاز دارند. از این رو حتما باید راهکارهای مقابله با بی انگیزه شدن را بدانند.
برای مقابله با نداشتن انگیزه، ابتدا باید عوامل کاهش انگیزه را بشناسیم تا بتوانیم به طور صحیح آنها را از بین ببریم. بی هدف بودن در زندگی، عدم اعتماد به نفس، عدم توانایی در استفاده صحیح از زمان و به تعویق انداختن کارها، منجر به از دست دادن انگیزه می شود. البته اینها فقط بخشی از دلایل بی انگیزه شدن هستند و در ادامه مقاله به طور مفصل به این موضوع و روش های جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
انگیزه چیست و چرا داشتن آن ضروری است؟
به طور کلی تعاریف مختلفی برای انگیزه وجود دارد که در ساده ترین حالت انگیزه را می توان اینگونه توصیف کرد: نیرویی که تمایل انسان را به انجام دادن کارهای مفید افزایش می دهد. این احساس می تواند ناشی از اشتیاق، هیجان، درد و یا حتی ناامیدی و نارضایتی باشد.
به عنوان مثال، علاقه زیادی برای ورزش کردن ندارید اما فکر کردن به تناسب اندام و داشتن بدنی زیباتر، احساس اشتیاق شما را افزایش می دهد و موجب می شود که بخواهید به طور منظم ورزش کنید؛ نام این احساس “انگیزه” است. پس برای رسیدن به چیزهایی که دوست داریم و یا وجودشان در زندگی ضروری است، حتما باید به مقابله با بی انگیزه شدن در زندگی بپردازیم.
دلایل نداشتن انگیزه
نداشتن انگیزه می تواند به صورت دوره ای اتفاق بیفتد و یک وضعیت عادی است. با این حال، اگر به مدت طولانی در کار یا انجام راه هایی برای رسیدن به هدف خود دچار حواس پرتی، کمبود روحیه، بی میلی و… می شوید، یعنی دچار بی انگیزگی شده اید و باید هرچه سریع تر با آن مقابله کنید. پس ابتدا باید دلایل بی انگیزه شدن را بشناسید.
دلایل زیادی برای بی انگیزگی وجود دارد که عبارتند از:
- از دست دادن اعتماد به نفس
- نداشتن هدف
- ناتوانی در حرکت به سمت هدف
- عادت به تعویق انداختن کارها
- اضطراب بیش از حد
- داشتن افکار منفی زیاد
- نداشتن برنامه ریزی و یا عمل نکردن به آن
- عدم توانایی در اولویت بندی انجام کارها
- زیاد خوابیدن
- عدم تمایل به ادامه زندگی
اینها تنها بخشی از دلایل بی انگیزه شدن هستند که آنها را معرفی کردیم. درکل دلایل بروز این اتفاق خیلی بیشتر بوده و در هر فرد ممکن است متفاوت تر خود را نشان دهد، اما ما سعی کردیم رایج ترین آنها را نام ببریم.
چگونه می توانم انگیزه خود را افزایش دهم؟
برای مقابله با بی انگیزه شدن، حتما باید به انجام کارهایی بپردازید که برای زندگی و روحیه تان مفید می باشند. در ادامه بهترین راه های افزایش انگیزه را توضیح داده ایم:
- تعیین اهداف بلند مدت
ابتدایی ترین راه برای افزایش انگیزه، تعیین اهداف بلند مدت در راستای بهبود زندگی و رسیدن به موفقیت است. برای اینکار می توانید با در نظر گرفتن علایق و شرایط زندگی خود، چیزهایی که می خواهید در آینده به آنها برسید را یادداشت نمایید. سعی کنید از نوشتن اهداف غیر واقعی بپرهیزید، چراکه این کار در بلند مدت می تواند از دلایل کم شدن انگیزه باشد. - اهداف کوتاه مدت
اگر اهداف بلندمدت شما را هیجان زده نمی کنند، می توانید در کنار آن اهدافی را که رسیدن به آنها در زمان کمتری اتفاق می افتد را نیز یادداشت نمایید. مثلا می توانید برای هفته یا ماه آینده خود هدف های کوچکی قرار دهید که دستیابی به آنها چندان کار سختی نیست و نیاز به زمان طولانی ندارد. پس از رسیدن به آن هدف در زمان کم، شاهد افزایش انگیزه شگفت انگیزی در درون خود خواهید بود. - رویاپردازی داشته باشید
پس از اینکه اهداف خود را تعیین کردید، حال می توانید لحظه هایی که به آنها رسیده اید را تصور نمایید. رویاپردازی های منطقی و زیبایی برای آینده خود داشته باشید تا هر موقع احساس خستگی یا ناامیدی کردید، بتوانید آنها را مجسم کنید و انگیزهتان افزایش پیدا کند. - برنامه ریزی کنید
داشتن برنامه ریزی از مهم ترین عوامل افزایش انگیزه است. هنگامی که برای طول روز برنامه می ریزید و آنها را تیک می زنید، روحیه و انگیزه شما به طور ناخودآگاه بهبود پیدا می کند. فراموش نکنید که نوشتن یک برنامه غیر واقعی که انجام آن از عهده تان خارج است می تواند انگیزه را کاهش دهد، چراکه اغلب کارها تیک نخورده باقی خواهند ماند. بنابراین حتما برنامه خود را به گونه ای تنظیم نمایید که زمان و توانایی کافی برای انجام آنها داشته باشید. - خود را تشویق کنید
برای مقابله با بی انگیزه شدن، باید مدام به دنبال بهانه هایی برای تشویق خود باشید. به طور مثال؛ تعیین کنید که اگر برنامه روزانه خود را به طور کامل انجام دادید، چه پاداشی برای خود در نظر خواهید داشت؟ چیزهای کوچک همچون خرید خوراکی یا لباس مورد علاقه، صحبت با یک دوست و… می توانند بهترین راه تشویق و افزایش انگیزه برای انجام کارها باشند. - تعیین چالش در زندگی
یکی از بهترین راه ها برای افزایش انگیزه، این است که برای خود چالش های مفیدی تعیین کنید. شاید در نظرتان عجیب به نظر برسد، اما خواهید دید که چقدر در افزایش روحیه تاثیر می گذارد و موجب می شود روزانه آن را رعایت کنید.
به طور مثال چالش ۲۰ روز ورزش روزانه موجب می شود تا همواره وقتی برای اینکار زمان بگذارید. به این شکل خود را موظف به انجام آن می دانید و وقتی زمان چالش تمام شد، همچنان به آن ادامه خواهید داد. در نتیجه، یک عادت مفید در زندگی برایتان ایجاد می شود که انگیزهتان را در انجام سایر کارها نیز افزایش می دهد. - پادکست و سخنرانی گوش دهید
سعی کنید روزانه یک قسمت از پادکست یا سخنرانی مربوط به افزایش انگیزه در زندگی را گوش کنید. شنیدن تجربه های دیگران از موفقیت و انگیزهشان می تواند تا حد بسیار زیادی بر روحیه خودتان تاثیرگذار باشد و به مرور انگیزهتان در طول روز را به شدت افزایش دهد.
این راه ها بهترین روش های مقابله با بی انگیزه شدن در زندگی می باشند که بهتر است آنها را به روتین روزانه خود اضافه کنید.
کلام پایانی
نداشتن انگیزه که بر زندگی روزمره فرد تاثیر منفی میگذارد، ممکن است به دلایل مختلفی مانند عدم اعتماد به نفس، نداشتن اهداف مشخص و… رخ دهد که در این مقاله آنها را بررسی کردیم. بی انگیزگی در کار یا زندگی می تواند ناامید کننده باشد و حتی منجر به افسردگی شود. از این رو مقابله با کم انگیزه شدن، امری ضروری به حساب می آید.
در مقاله ای که خواندید بهترین راهکارهای پیشگیری و مقابله با بی انگیزگی را معرفی کردیم. با اضافه کردن این موارد به زندگی، می توانید روحیه و انگیزه خود را افزایش داده و در ادامه یک زندگی خوب همراه با موفقیت های فراوان داشته باشید.
source