معاون آموزشی وزارت بهداشت از بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی خبر داد و گفت: این افزایش ظرفیت فشار بی سابقه ای به دانشگاه ها وارد کرده است.
به گزارش ساعت سلامت، دکتر سید جلیل حسینی، در اجلاس روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور گفت: ما با استناد به اهداف کلان و اسناد بالادستی، در راستای توسعه کمی و کیفی نظام آموزش علوم پزشکی، اقدام به انتخاب ۲۳ هدف اختصاصی، طراحی ۳۴ برنامه، ۱۵۵ فعالیت و تعریف ۱۲ فعالیت ستادی و ۴۳ فعالیت دانشگاهی کردیم.
وی افزود: یکی از محوریترین برنامههای تدوینشده، بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجو است که با ماده ۶۹ قانون برنامه هفتم توسعه و سایر مواد قانونی مطابقت دارد. در این چارچوب، بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجو در رشتههای منتخب، متناسب با نیاز کشور طراحی شده و از دانشگاهها خواسته شده است با بررسی دقیق زیرساختها و امکانات خود، درخواستهای مستند و همراه با منابع و دلایل توجیهی ارائه دهند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تصریح کرد: ظرفیت پزشکی از ۸۰۰۰ به ۱۶۰۰۰ نفر و دندانپزشکی از ۱۷۰۰ به ۳۴۰۰ نفر در سال ۱۴۰۴ افزایش یافته که فشار بیسابقهای به دانشگاهها وارد کرده است.
وی ادامه داد: در سه تا چهار ماه اخیر، با تلاش شبانهروزی سعی کردیم مصوبات لازم برای تأمین بودجه را دریافت کنیم، اما متأسفانه تأمین ۳۷ هزار میلیارد تومان مورد نیاز برای ساخت و سازهای زیرساختی، کلاسها و سایر امکانات آموزشی تا کنون محقق نشده است.
دکتر حسینی افزود: در برخی دانشگاهها حتی با مشکل حضور و غیاب دانشجویان پزشکی مواجه هستیم که ضرورت بازنگری جدی در سیاستهای ظرفیتپذیری را دوچندان کرده است.
ساماندهی اعتباربخشی برنامه های آموزشی
وی در ادامه به ساماندهی اعتباربخشی برنامههای آموزشی در حوزههای علوم پایه، پزشکی عمومی، داروسازی، دندانپزشکی، تخصص، فوقتخصص، آموزش مجازی و آزمونهای الکترونیکی اشاره کرد و گفت: این فرآیند از گذشته آغاز شده و با بهکارگیری مدیران برجستهای مانند دکتر چنگیز و همکاری دانشگاهها، بهصورت جدی ادامه دارد. در تیرماه، قصد داریم برنامهریزی هماهنگ و مشترکی برای اعتباربخشی آموزش و درمان در سطح دانشگاهها اجرا کنیم.
دکتر حسینی افزود: تشکیل کمپهای تخصصی، تصویب استانداردها، توانمندسازی ارزیابان درمانی از دانشگاهها، ساماندهی رشتههای علوم پزشکی در مناطق مختلف، بررسی وضعیت دانشآموختگان، بازنشستگان، مهاجرین، کمبودهای نیروی انسانی، و تخمین هزینههای تمامشده از دیگر برنامههای در دست اجراست.
وی ادامه داد: در این برنامهها همچنین بررسی و تعیین نیازهای نظام سلامت در حوزه منابع انسانی، تحلیل زیرساختهای آموزشی موجود و مورد نیاز، و تصمیمگیری درباره رشتهها و مقاطع آموزشی، از دانشگاهها خواسته شده تا با تهیه گزارشهای دقیق، در تدوین سیاستها مشارکت فعال داشته باشند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت همچنین بر توانمندسازی اعضای هیات علمی، کاهش مهاجرت یا عدم استقبال از جذب هیئت علمی در سالهای اخیر، و استفاده از فناوریهای نوین آموزشی در حوزههای بینالمللیسازی، اخلاق حرفهای و مسئولیت اجتماعی تأکید کرد.
وی با اشاره به مرور برنامههای تحول آموزش پزشکی در دورههای دکتر لا ریجانی، دکتر حقدوست و دکتر باقریفرد خاطرنشان کرد: برخی از این برنامهها اجرا شده و برخی نیاز به فعالسازی دارد. ۱۰ برنامه تحول در آموزش پزشکی در دستور کار قرار گرفته و با همکاری معاونتهای آموزشی دانشگاهها به مرحله اجرا در خواهد آمد. بینالمللیسازی آموزش، بهعنوان یکی از منابع درآمدی مهم در برنامه هفتم توسعه، از محورهای مورد تأکید ماست.
source