کد خبر: 282070
تاریخ انتشار: پنجشنبه 11 ارديبهشت 1404 – 11:38
به گزارش بهداشت نیوز، بر اساس نتایج پژوهش جدید، پلاستیکهای خانگی که در بطریهای آب، بستهبندی موادغذایی، شامپوها و اسباببازیها یافت میشوند میتوانند سالانه در صدها هزار مرگ ناشی از بیماری قلبی در سراسر جهان نقش داشته باشند.
پژوهشگران دادههای سلامت را تجزیهوتحلیل کردند و دریافتند که مواد شیمیایی همه جا در ۳۶۸ هزار و ۷۶۴ مورد یا ۱۳ درصد از کل مرگومیرهای ناشی از بیماری قلبی در سال ۲۰۱۸، در بین مردان و زنان ۵۵ تا ۶۴ ساله، نقش داشتند و تقریبا ۱۰ درصد از این مرگومیرها در آمریکا رخ داده است.
سارا هایمن، پژوهشگر اصلی این پژوهش و دانشمند محقق وابسته در دانشکده پزشکی «گراسمن» دانشگاه نیویورک، در بیانیهای گفت: با برجسته کردن ارتباط بین فتالاتها و یکی از علل اصلی مرگومیر در سراسر جهان، یافتههای ما به شواهد گسترده مبنی بر خطر عظیم این مواد شیمیایی برای سلامت انسان افزوده است.
به گفته پژوهشگران، تقریبا ۷۵ درصد از مرگومیرها، در کشورهای در حال توسعه، از جمله کشورهای آسیا، خاورمیانه و اقیانوس آرام، رخ داده است.
لئوناردو تراساند، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه نیویورک «گراسمن» و یکی از پژوهشگران این پژوهش، گفت: ما پلاستیکها را بهعنوان مشکل در کشورهای پردرآمد میدانیم، اما آنچه در الگوی جغرافیایی مشاهده میکنیم نگرانکننده است.
فتالاتها مواد شیمیایی هستند که برای انعطافپذیرتر کردن پلاستیک به آن اضافه میشوند و با سکته مغزی، ناباروری مردان، نقصهای مادرزادی، سرطان، چاقی، التهاب، فشار خون بالا و بیش فعالی (ADHD) مرتبط هستند. نتایج تحقیقی که در ماه فوریه منتشر شد، نشان داد که ریزپلاستیکها در حال ورود به مغز انسان هستند و میتوانند با زوال عقل مرتبط باشند.
تراساند اظهار کرد: فتالاتها در التهاب و التهاب سیستمیک در عروق کرونر نقش دارند که میتواند بیماریهای موجود را تسریع کرده و منجر به موارد حاد ازجمله مرگومیر شود.
وی افزود: فتالاتها، بهعنوان مختلکننده تستوسترون شناخته میشوند و تستوسترون پایین پیشبینیکننده بیماری قلبی عروقی در بزرگسالان است.
در حالی که برخی از محققان، فتالاتها را «مواد شیمیایی موجود در همه جا» مینامند، دانشمندان همچنین از آنها بهعنوان «مواد شیمیایی مختلکننده غدد درونریز» یاد میکنند که میتوانند بر هورمونهای بدن تاثیر بگذارند. آخرین تحقیق در مورد پلاستیکها با بررسیهایی در مورد قرار گرفتن در معرض پلاستیکها و نوعی فتالات موجود در نمونههای ادرار انجام شد، سپس این اطلاعات با افزایش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبیعروقی مطابقت داده شد.
بر اساس گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، قرار گرفتن در معرض فتالاتها از طریق تنفس هوای آلوده یا خوردن و آشامیدن غذاهایی که با پلاستیک در تماس بودهاند، رخ میدهد.
تراساند برای محدود کردن قرار گرفتن در معرض این مواد، توصیه کرد: تا حد امکان از پلاستیکها اجتناب کنید. کاهش استفاده از غذاهای فوق فرآوری شده نیز میتواند میزان قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی را که با آنها در تماس هستید، کاهش دهد.
وی افزود: هرگز ظروف پلاستیکی را در مایکروویو یا ماشین ظرفشویی قرار ندهید، جایی که گرما میتواند پوششها را تجزیه کند تا آنها راحتتر جذب شوند. نگهداری موادغذایی در ظروف شیشهای، استیل ضد زنگ، سرامیکی یا چوبی ترجیح داده میشود.
نتایج این پژوهش در نشریه eBiomedicine منتشر شده است.
منبع: ایسنا
source