گروه خونی طلایی چیست؛ کدام افراد گروه خون طلایی دارند؟
گروه خون طلایی (به انگلیسی: Rh-null) نادرترین گروه خونی است که بر عکس گروه خونی دیگر، رنگ آن زرد و طلایی میباشد. این گروه خونی به دلیل فقدان آنتی ژن در سیستم Rh، به رنگ طلایی است به گفته دیسکاوری، گروه خونی RH نول با فقدان کامل آنتی ژن در سیستم Rh، که بزرگترین سیستم گروه خونی است طبقه بندی می شود.
جالب است بدانید تنها ۴۳ نفر روی زمین دارای این گروه خونی هستند و تنها ۹ اهداکننده فعال وجود دارد.
خون طلائی ، نادرترین و با ارزش ترین نوع خون در جهان است که بسیار کمیاب است. تا جایی که در طی ۵۰ سال گذشته، تنها در بین ۴۳ نفر در سراسر جهان شناسایی شده که ۱۰ نفر آنها در ایران هستند
خون این افراد طلایی است!
طبق گفته صلیب سرخ بیش از ۶۰۰ آنتی ژن شناخته شده دیگر وجود دارد و فقدان یا وجود آنها باعث ایجاد “گروه های خونی نادر” می شود.
چهار گروه خونی اصلی وجود دارد و با وجود یا عدم وجود دو آنتی ژن A و B در سطح گلبولهای قرمز طبقه بندی میشوند. علاوه بر این، پروتئینی به نام “Rh” وجود دارد که (+) یا (-) بودن گروه خونی را تعیین میکند.
چرا خون بعضی افراد به رنگ طلایی یا زرد است؟
فقدان آنتی ژن در سیستم Rh، و مولکول هایی که پروتئین های خاصی را به نام آنتی بادی ها تولید می کنند و عدم وجود آنتی ژن های خاص باعث میشود تا رنگ خون تغییر کند و قرمز نباشد. زیرا در سطح هر یک از گلبول های قرمز ما ۳۴۲ آنتی ژن و عدم وجود آنتی ژن های خاص است که نوع خون انسان را تعیین و مشخص می کند گر کسی فاقد یک آنتی ژن باشد، که در بین ۹۹ درصد از همه انسان ها یافت می شود، خون آنها کمتر نادر است و اگر ۹۹٫۱۹۹ درصد از آنتی ژن موجود نباشد، خون آنها بسیار نادر است. ۳۴۲ آنتی ژن شناخته شده متعلق به ۳۵ گروه سیستم های خونی است، که سیستم Rh یا “Rhesus” با ۶۱ آنتی ژن بزرگترین است , این برای انسان ها غیرمعمول نیست، که یکی از این آنتی ژنها را از دست بدهد.
به دو دلیل این نوع گروه خونی طلایی نامیده میشود: اول اینکه کمبود کامل آنتی ژن های Rh به این معنی است که می تواند هر کسی با یک نوع خون نادر در سیستم خونی Rh را قبول کند و دوم اینکه به قدری کمیاب است در صورت نیاز به چنین گروه های خونی باید مستقیم از خود افراد گروه خونی مشابه خواسته شود تا بیایند و خون اهدا کنند با این حال، به دلیل کمبود خون طلایی فقط در موارد شدید از انتقال خون استفاده می شود، زیرا تقریبا جایگزینی آن غیرممکن است اما در کل خون طلایی دارای ارزش علمی زیادی است؛ زیرا این امر می تواند به محققان کمک کند تا از اسرار نقش فیزیولوژیکی سیستم جذاب پیچیده Rh مطلع شوند.
یک مشکل بسیار بزرگ این است که آنها می توانند فقط از افرادی با خون مشابه خون دریافت کنند و این باعث می شود که زندگی خطرناک شود. اگر آنها از یک فرد مثبت که از یک آنتی ژن ۶۱ Rh مثبت استفاده کنند، آنتی بادی های آن می توانند با سلول های خونی اهدا کننده واکنش نشان دهند و موجب پاسخ سیستم ایمنی بالقوه کشنده شوند.
شناسایی گروه خون طلایی در ایران
۱۰ نفر با گروه خونی طلایی در ایران شناسایی شدند.
رئیس بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر سازمان انتقال خون ایران اعلام کرد: تاکنون ۱۰ نفر در کشور ما با گروه خونی طلایی شناسایی شدهاند.
ایلنا: رئیس بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر سازمان انتقال خون ایران اعلام کرد: تاکنون ۱۰ نفر در کشور ما با گروه خونی طلایی شناسایی شدهاند. موارد شناسایی شده با این گروه خونی در استانهای سیستان و بلوچستان، قزوین، خوزستان و تهران بودهاند که ممکن است بیش از این تعداد نیز در کشور وجود داشته باشند که هنوز شناسایی نشدهاند.
همچنین در سال ۱۹۶۱، یک زن استرالیایی با گروه خونی طلایی شناخته شد، از آن زمان تا به حال، تنها ۴۳ نفر با خون Rh-null شناسایی شده اند.
source