کد خبر: 282737
تاریخ انتشار: چهارشنبه 31 ارديبهشت 1404 – 16:13
به گزارش بهداشت نیوز فاطمه محمد بیگی، رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی، در یک گفتوگوی رادیویی، از روند کند اجرای قانون جمعیت انتقاد کرد. وی با بیان اینکه تنها حدود دو سال و نیم از ابلاغ این قانون میگذرد، بر لزوم تسریع در فراهمسازی بسترهای اجرایی آن تاکید کرد و از گلایهمندی مجلس نسبت به عملکرد ارگانهای مسئول در این زمینه خبر داد.
محمدبیگی هشدار داد که سرعت اجرای قانون جمعیت با آهنگ نگرانکننده کاهش رشد جمعیت و وضعیت “هولناک” پیری جمعیت همخوانی ندارد. او افزود: “سالانه ۵ درصد از تعداد زنان در سن باروری از سال ۹۶ به بعد در حال کاهش بوده و امسال نیز نسبت به پارسال ۷ درصد کاهش تولد را تجربه کردهایم.” این آمارها نشاندهنده وضعیت بحرانی باروری و لزوم توجه جدی به سیاستهای جوانی جمعیت است.
رئیس فراکسیون جمعیت مجلس، با اشاره به افزایش تولد فرزند سوم، چهارم و پنجم پس از تصویب قانون، این امر را نویدبخش دانست. با این حال، تصریح کرد: “از آنجایی که تعداد مادران در سن باروری در حال کاهش است، عملاً با این قانون تنها توانستهایم شیب تند کاهش جمعیت را کنترل کرده و به سمت صاف شدن نمودار جمعیتی حرکت کنیم.” این نشان میدهد که اقدامات فعلی برای معکوس کردن روند سالمندی جمعیت کافی نیست.
وی گره اصلی در اجرای کامل قانون جمعیت را “عدم اهتمام و باور نداشتن به هولناک بودن قضیه پیری جمعیت” دانست و گفت: “انگار هنوز باور نکردهایم که از جامعه جوان و میانسال به سمت پیری در حرکت هستیم.” این عدم باور، مانع جدی در تخصیص منابع و اجرای موثر مشوقهای جمعیتی است.
محمدبیگی با مقایسه آمار رشد سالمندی، عنوان کرد که این رقم در ایران یک درصد است، در حالی که میانگین جهانی بین ۰.۱ تا ۰.۳ درصد میباشد. او به کاهش نگرانکننده زنان بارور اشاره کرد و افزود: “ما با روشی خطرناک به سمت عدم امکان باروری پیش میرویم و تا چند سال آینده، حتی با ارائه مشوقهای جمعیتی نیز با کمبود مادران مواجه خواهیم بود. متأسفانه در وضعیت بغرنجی قرار داریم و در حال بسته شدن پنجره جمعیتی خود هستیم.”
رئیس فراکسیون جمعیت تاکید کرد که روند کاهش جمعیت برگشتپذیر نیست و پیری جمعیت حداقل ۱۰۰ تا ۱۲۰ سال ایران را درگیر خواهد کرد، زیرا مسئله جمعیت، مسئلهای نسلی است. وی با اشاره به زنگ خطری که در سال ۷۹ با رسیدن ایران به نرخ چهار فرزندی به صدا درآمد و نباید جلوی رشد جمعیت گرفته میشد، گفت: “متأسفانه از سال ۷۹ تا سال ۹۹ که قانون فعلی نوشته شد، عملاً به مدت دو دهه به شکلی غیرکارشناسی، تغییر الگوی جمعیتی و کم فرزندی به اشتباه دنبال شد.”
محمد بیگی افزود که قانون جوانی جمعیت نیز با هفت سال تأخیر و پس از ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری در سال ۹۳، نهایتاً در سال ۱۴۰۰ به نتیجه رسید. وی با بیان اینکه “مجالس گذشته متأسفانه در این زمینه تعلل داشتند”، تصریح کرد که با وجود تمام دیرکردها در نوشتن قانون، اکنون دیگر هیچ توجیهی برای عدم اجرای کامل آن وجود ندارد. به گفته وی، در حال حاضر تنها ۳۰ درصد از قانون در حال اجراست و امید میرود ۷۰ درصد باقیمانده نیز هرچه سریعتر اجرایی شود.
منبع: رادیو
source