به گزارش بهداشت نیوز یک برنامه غذایی دیابت کارآمد باید سرشار از مواد مغذی کلیدی و فیبر باشد. میزان فیبر توصیه‌شده برای زنان ۲۱ تا ۲۵ گرم و برای مردان ۳۰ تا ۳۸ گرم در روز است. تمرکز بر غذاهای کامل، سبزیجات رنگارنگ، میوه‌ها، غلات کامل، پروتئین‌های سالم و چربی‌های غیراشباع، به مدیریت دیابت و کاهش وزن کمک شایانی می‌کند.

۱. حبوبات: قهرمانان فیبر و کنترل قند

حبوبات، به لطف فیبر فراوان، نقش کلیدی در کنترل قند خون دارند. مصرف روزانه یک فنجان حبوبات پخته مانند عدس، لپه یا انواع لوبیا، نه تنها می‌تواند هموگلوبین A1c را کاهش دهد، بلکه به کاهش فشار خون و کنترل چربی خون (تری‌گلیسیرید) نیز کمک می‌کند و سلامت قلب را تضمین می‌کند.

۲. جو دوسر: محافظ قلب و قند خون

فیبر محلول موجود در جو دوسر یک انتخاب عالی برای صبحانه است. این نوع فیبر به کاهش قند خون و کلسترول کمک کرده و از قلب محافظت می‌کند. برای بهره‌مندی بیشتر از مواد مغذی، از جو دوسر پرک یا بلغور جو دوسر که کمتر فرآوری شده‌اند، استفاده کنید.

۳. تمشک قرمز: میوه‌ای شیرین با قند اندک

بسیاری از توت‌ها برای سلامتی مفیدند، اما تمشک قرمز برای افراد دیابتی فوق‌العاده است. هر فنجان از این میوه تنها ۵ گرم قند دارد و در عین حال سرشار از فیبر است. ترکیبات مغذی موجود در تمشک با التهاب و کلسترول بد (LDL) مبارزه کرده و به سلامت قلب کمک می‌کند.

۴. بادام و گردو: میان‌وعده‌های هوشمند

آجیل‌ها منبعی غنی از پروتئین، چربی‌های سالم و فیبر هستند. بادام به کنترل قند خون و کلسترول کمک کرده و احساس گرسنگی را برطرف می‌کند. همچنین، مصرف یک مشت گردو می‌تواند مقاومت به انسولین را بهبود بخشیده و خطر بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

۵. غلات کامل: کربوهیدرات‌های مفید

در یک رژیم دیابتی سالم، کربوهیدرات‌ها حذف نمی‌شوند، بلکه نوع هوشمندانه آن‌ها انتخاب می‌شود. نان یا پاستای تهیه شده از غلات کامل، به دلیل داشتن سبوس و جوانه، سرشار از فیبر، ویتامین B و منیزیم هستند. این غلات افزایش ناگهانی قند خون پس از غذا را مهار کرده و شما را برای مدت طولانی‌تری سیر نگه می‌دارند.

۶. دانه کتان: مبارز کوچک با کلسترول

دانه‌های کتان آسیاب‌شده را می‌توان به ماست یا اوتمیل اضافه کرد. این دانه‌ها به لطف ترکیبات منحصربه‌فرد خود، سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش داده و کلسترول خوب (HDL) را افزایش می‌دهند و از تجمع پلاک در عروق جلوگیری می‌کنند.

۷. جو: سرشار از بتا گلوکان

جو، یکی دیگر از غلات کامل و گزینه‌ای عالی برای سوپ و پیش‌غذا است. این ماده غذایی حاوی فیبری به نام «بتا گلوکان» است که به طور همزمان سطح کلسترول و قند خون را کاهش می‌دهد و نقش مهمی در مدیریت دیابت و سلامت قلب دارد.

۸. ماهی‌های چرب: منبع امگا ۳

ماهی‌هایی مانند سالمون، قزل‌آلا و ساردین سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. این چربی‌های غیراشباع برای سلامت قلب ضروری بوده و می‌توانند از عارضه چشمی دیابت (رتینوپاتی دیابتی) پیشگیری کنند. مصرف دو وعده ۳ اونسی ماهی چرب در هفته توصیه می‌شود.

۹. سبزی‌های برگ‌دار: نیروگاه ویتامین

سبزیجاتی مانند اسفناج و کاهو کالری کمی دارند اما مملو از مواد مغذی مانند ویتامین C و E هستند. این ویتامین‌ها خاصیت ضدالتهابی دارند و فیبر موجود در آن‌ها به ثبات سطح قند خون کمک می‌کند.

۱۰. کلم بروکلی: یک ابر غذای تمام‌عیار

بروکلی به دلیل داشتن ترکیبی به نام «سولفورافان» به کاهش مؤثر قند خون کمک می‌کند. مصرف منظم این سبزی و سایر سبزیجات چلیپایی مانند گل‌کلم و کلم بروکسل، به کاهش تجمع کلسیم در عروق و بهبود سلامت کلی کمک می‌کند.

۱۱. تخمه کدو تنبل: غنی از منیزیم

تخمه کدو تنبل به کاهش سطح قند خون بعد از غذا کمک می‌کند و منیزیم موجود در آن برای سلامت قلب و استخوان‌ها حیاتی است. برای بهره‌مندی از فیبر بیشتر، تخمه‌ها را به صورت خام و با پوسته کاملاً برشته شده (بدون نمک) مصرف کنید.

۱۲. روغن زیتون فرابکر: چربی دوستدار قلب

روغن زیتون فرابکر، به لطف ترکیبات پلی‌فنولیک، یک انتخاب برجسته در میان روغن‌های گیاهی است. این روغن که بخش کلیدی رژیم مدیترانه‌ای است، به بدن کمک می‌کند تا از انسولین بهتر استفاده کند و به کاهش فشار خون و خطر سکته کمک می‌کند.

۱۳. کفیر: نوشیدنی پروبیوتیک

کفیر، یک نوشیدنی تخمیری بر پایه شیر، سرشار از پروبیوتیک‌های مفید است. تحقیقات نشان داده نوشیدن روزانه کفیر می‌تواند به کاهش سطح هموگلوبین A1c در افراد مبتلا به دیابت و همچنین کاهش فشار خون کمک کند.

 

منبع: ایسنا

source

توسط salamathyper.ir