به گزارش سلامت نیوز به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، شرکت نوپای لایهلوجیک (LayerLogic) از سوئد که ریشه در دانشگاه صنعتی چالمرز دارد، موفق به جذب سرمایه ۴۷۰ هزار یورویی در مرحله پیشبذری شد. این سرمایهگذاری با هدف شتابدهی به توسعهی حسگر گرافنی قابلحملی انجام شده است که میتواند در کمتر از ۱۵ دقیقه وجود عوامل بیماریزای غذایی را تشخیص دهد.
این شرکت دانشبنیان در سال ۲۰۲۴ از دل دانشکده فیزیک سامانههای کوانتومی، فناوری میکرو و نانوعلوم دانشگاه چالمرز (Chalmers University of Technology) در سوئد پدید آمده و هسته نوآوری این شرکت، حسگری زیستی و قابلحمل است که بر پایه ترانزیستورهای اثر میدانی گرافنی (gFETs) کار میکند. این حسگر با بهرهگیری از فناوری نانویی، سطح خود را با گیرندههای زیستی اختصاصی پوشش داده تا بتواند بهسرعت و دقت عوامل بیماریزا مانند باکتریها، ویروسها، قارچها و ترکیبات آلاینده را شناسایی کند.
در حالی که روشهای آزمایشگاهی رایج معمولاً به دو تا چهار روز زمان نیاز دارند، سامانه LayerLogic میتواند نتیجه شناسایی را در کمتر از ۱۵ دقیقه بهصورت دیجیتالی ارائه دهد. طراحی فشرده و کاربری ساده این دستگاه، امکان استقرار مستقیم آن روی خطوط تولید صنایع غذایی را فراهم کرده و هدف آن کاهش زمان توقف تولید، ضایعات و خسارتهای مالی ناشی از آلودگی مواد غذایی است.
«آندره پرشون» (André Persson)، مدیرعامل شرکت LayerLogic در اینباره اظهار داشت: «ما میخواهیم قدرت علم را مستقیم در اختیار تولیدکنندگان و ناظران مواد غذایی قرار دهیم. به آیندهای باور داریم که در آن، کیفیت و ایمنی غذا در زمان واقعی قابلاطمینان و تضمینشدنی باشد.»
حسگر گرافنی LayerLogic میتواند تحولی در زنجیره نظارت بر ایمنی غذا ایجاد کند. با استفاده از این فناوری، صنایع غذایی از وابستگی به آزمایشگاههای مرکزی و زمانبر رهایی یافته و امکان شناسایی سریع و در محل را خواهند داشت. این قابلیت بهویژه در شرایط بحرانی یا تولید انبوه، نقشی کلیدی در حفظ سلامت عمومی، کاهش دورریز مواد اولیه و ارتقای بهرهوری خواهد داشت.