کد خبر: 284058
تاریخ انتشار: پنجشنبه 12 تير 1404 – 13:23
به گزارش بهداشت نیوز، با آغاز ماه محرم، توزیع نذری بهعنوان یکی از سنتهای مذهبی و فرهنگی رایج در میان بسیاری از خانوادههای ایرانی رواج مییابد. در این ایام، تهیه و توزیع غذاهای گرم به منظور اطعام عزاداران حسینی صورت میگیرد و بهعنوان نوعی مشارکت اجتماعی و مذهبی شناخته میشود ولی با توجه به همزمانی این ایام با فصل گرما، رعایت اصول بهداشتی در فرآیند تهیه، نگهداری و توزیع مواد غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دکتر آزاده نجارزاده ضمن اشاره به این که دمای محیط نقش بسیار مهمی در رشد و تکثیر باکتریهای بیماریزا دارد، اظهار کرد: اغلب این میکروارگانیسمها در بازه دمایی ۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد بهسرعت تکثیر میشوند.
وی با بیان این که این بازه اصطلاحاً «منطقه خطر» نام دارد، تصریح کرد: در فصل گرم، اگر غذای پختهشده در شرایط غیرمناسب مانند فضای باز یا خودرو رها شود، در عرض یک تا دو ساعت میتواند فاسد شود.
این متخصص تغذیه افزود: بنابراین غذا پس از پخت باید یا بلافاصله توزیع شود یا در شرایط سردخانهای یا گرمادار مانند ظروف مخصوص عایق حرارتی، نگهداری شود.
وی با اشاره به این که در مناطق گرمسیر یا در فصل تابستان، بهتر است از غذاهایی استفاده شود که احتمال فاسد شدن آنها کمتر است، گفت: غذاهای خشکتر مانند عدسپلو، لوبیاپلو یا عدسی نسبت به غذاهای دارای گوشت زیاد، لبنیات یا غذاهای آبدار مانند آش، حلیم یا قیمه ماندگاری بیشتری دارند.
نجارزاده خاطرنشان کرد: غذاهای لبنی و شیرین مانند شیر برنج و فرنی باید تنها در صورت امکان، رعایت کامل زنجیره سرد تهیه و توزیع شوند.
این متخصص تغذیه با بیان این که توزیعکنندگان نذری باید از دستکش، ماسک و لباس تمیز استفاده کنند، تاکید کرد: استفاده از ظروف یکبارمصرف استاندارد و مقاوم در برابر گرما توصیه میشود.
نجارزاده ضمن اشاره به این که باید در پخت و توزیع نذری، از تماس مستقیم دست با غذا یا ظرف خودداری و از انبر یا ملاقه استفاده شود، بیان کرد: رعایت بهداشت فردی سادهترین راه پیشگیری از انتقال آلودگی به غذای نذری است.
این متخصص تغذیه با اشاره به این که تغییر رنگ، بوی نامطبوع، حالت کشدار یا ترششدن غذاها از جمله علائم فساد هستند، اظهار کرد: در صورت مشاهده چنین نشانههایی باید از مصرف غذا خودداری شود.
وی با اشاره به این که در صورت مصرف غذای فاسد، علائمی مانند تهوع، استفراغ، درد شکم، اسهال و تب ممکن است ظرف چند ساعت ظاهر شود، اظهار کرد: در چنین مواردی، بهویژه اگر علائم شدید یا طولانی باشد، مراجعه فوری به مراکز درمانی ضروری است.
نجارزاده ضمن بیان این که نوشیدنیهایی مانند شربت خاکشیر، عرقیجات یا تخمشربتی در صورت تهیه و نگهداری غیربهداشتی میتوانند به محل رشد میکروبها تبدیل شوند، گفت: استفاده از آب سالم و یخ بهداشتی، نگهداری در ظروف دردار و توزیع با لیوانهای یکبارمصرف ضروری است.
این متخصص تغذیه در پایان گفت: یخهای دستی یا تهیهشده در شرایط غیرمطمئن نیز میتوانند موجب انتقال عوامل بیماریزا شوند.
منبع: ایسنا
source