دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در اولین دیدار خود با همکاران قبلی خود در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ریاست جمهوری با شنیدن گزارش نمایندگان مجلس درباره خطر تغییرات ارز تجهیزات پزشکی، رانتخواری برخی تولیدکنندگان و مشکل آفرینی های وزارت صمت، ابزار نگرانی کرد و قول پیگیری در جلسه سران قوا داد.
به گزارش ساعت سلامت، سخنان دکتر مسعود پزشکیان با اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی که مهمان او بودند نشان داد که رئیس جمهور منتخب همان طور که قبلا اعلام کرده بود، دغدغه سلامت مردم را دارد و ساماندهی مشکلات پیچ در پیچ این حوزه مهم در اولویت کاری اولین رئیس جمهور پزشک است.
نامه گلایه آمیز کمیسیون بهداشت به رئیس جمهوری
نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس قبل از برگزاری این نشست، نامه ای را با امضای دکتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان به دکتر پزشکیان نوشته بودند و در آن از خطر گران شدن تجهیزات پزشکی به علت تغییر نرخ ارز و ناتوانی بیماران در تامین این لوازم گله کرده بودند.
دکتر شهریاری در این نامه نوشته بود: با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند همیشه سلامتی از اولویتهای ملی کشور است و باید همه دستگاهها و نهادها برای تامین و ارتقای سطح سلامت جامعه تلاش کنند، بر خود واجب می دانیم نگرانی های خود را در خصوص تأثیرات منفی افزایش نرخ ارز به کالاهای اساسی و تجهیزات پزشکی با شما در میان بگذاریم.
او تاکید کرد: هر گونه تغییر در نرخ ارز باید با هماهنگی و مشارکت بیمه ها صورت پذیرد در غیر این صورت منجر به مشکلات جدی نظیر افزایش سهم پرداختی بیماران، کاهش دسترسی به خدمات درمانی و ایجاد فشار مضاعف بر سیستم بهداشت عمومی می شود. بنابراین تغییر نرخ ارز در این زمان به دلیل آماده نبودن بیمه ها مناسب نیست.
ورود بیماران به ورطه فقر شدید
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس اضافه کرد: تغییر نرخ ارز تجهیزات پزشکی به طور مستقیم باعث افزایش قیمت تجهیزات پزشکی می شود و این افزایش در نرخ خدمات درمانی برای بسیاری از مردم غیرقابل تحمل است و باعث می شود مردم برای تامین هزینه های درمان مجبور به فروش دارایی و ورود به ورطه فقر شدید شوند.
با تغییر ارز، قیمت دریچه قلب یک میلیارد و 200 میلیون تومان می شود
او در این نامه بلند بالا تاکید کرد: در این شرایط برخی اقلام پزشکی مصرفی با افزایش 8 برابری قیمت مواجه می شوند و مثلا پروتز زانو با قیمت مصوب حدود ۱۵ میلیون تومان به حدود ۱۷۰ میلیون تومان می رسد یا کالای دریچه تاوی قلب با قیمت حدودی ۱۵۰ میلیون تومان به حدود یک میلیارد و 200 میلیون تومان می رسد و با تغییر نرخ ارز بدون اصلاح بیمه ها قیمت تجهیزات و ملزومات پزشکی 8 برابر می شود که از توان اکثریت مردم خارج است.
خطر تعطیلی بیمارستانها
دکتر شهریاری با ابراز نگرانی از خطر افزایش نرخ ارز تجهیزات پزشکی به رئیس جمهوری نوشت: این امر می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی و افزایش نرخ مرگ و میز شود. فشار به بیمارستانها و تعطیلی مراکز دانشگاهی از دیگر عوارض افزایش نرخ ارز تجهیزات پزشکی است.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس اضافه کرد: تغییر نرخ ارز قطعات یدکی از ارز 4200 تومانی به 28 هزار و 500 تومانی و اکنون به 45 هزار تومانی در حالی که نرخ تعرفه های پزشکی ثابت مانده، فشار سنگینی به مراکز درمانی وارد می کند.
خطر کمبود تجهیزات پزشکی در کشور
او افزود: افزایش نرخ ارز همزمان با تامین نشدن نقدینگی مورد نیاز تامین کنندگان تجهیزات پزشکی فشار مضاعفی به آنان وارد می کند که می تواند به کاهش واردات و تولید و در نتیجه به کمبود تجهیزات پزشکی در کشور منجر شود. با توجه به مشخص نبودن وضعیت ارزی تجدید تفاهمنامه سه جانبه بین مراکز درمانی، وزارت بهداشت و بیمه ها برای ایجاد تعامل، هماهنگی بیشتر و بهبود شرایط لازم است.
دکتر شهریاری نوشت: علاوه بر آن افزایش جراحی ها و تجهیز 16 هزار تخت بیمارستانی جدید نیازمند تجدید نظر در سهمیه ارزی وزارت بهداشت است. در حالی که این سهمیه ارزی نه تنها افزایش نیافته بلکه 30 درصد هم کاهش یافته است..
دکتر شهریاری در این نامه تاکید کرد: در کنار تامین ناکافی ارز، تغییر نرخ ارز و تامین نشدن نقدینگی مورد نیاز، فرآیندهای طولانی و غیر کارشناسی صدور مجوزها و قیمت گذاری های غیرکارشناسی چه برای کالاهای وارداتی و چه تولید داخل و ناهماهنگی وزارت بهداشت با وزارت صمت، گمرک و سایر ارگانهای مرتبط، چالش های بسیار بزرگی را ایجاد کرده است که واقعا جای نگرانی دارد.
دکتر پزشکیان چه گفت
درست یکروز بعد از ارسال این نامه دکتر مسعود پزشکیان به کمیسیون بهداشت رفت تا از نزدیک با نمایندگان و همکاران سابق خود درباره مشکلات و چالش های مهم نظام سلامت صحبت کند.
دکتر سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت و گو با خبرنگار ساعت سلامت گفت: دکتر پزشکیان در این جلسه به دقت به دغدغه های نمایندگان گوش داد و در همان جلسه به رئیس دفتر خود دستور رسیدگی داد.
وی افزود: رئیس جمهور در این جلسه گفت حتما فردی را به عنوان وزیر بهداشت به مجلس معرفی می کند که بتواند سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت و قانون برنامه هفتم را اجرا کند.
اولویت وزیر بهداشت، برقراری عدالت در سلامت
اسحاقی ادامه داد: دکتر پزشکیان تاکید کرد که به قول خود مبنی بر اینکه همه مردم ایران در حوزه سلامت و بیمه ها باید سر یک سفره بنشینند، پایبند است و نباید کارکنان برخی وزارتخانه ها و دستگاهها با بیمه های تکمیلی خاص از امکانات متفاوتی استفاده کنند و قطعا برقراری عدالت در سلامت یکی از مهمترین دغدغه های او خواهد بود و شخصی را به مجلس معرفی می کند که توانایی برقراری عدالت در سلامت را داشته باشد.
پزشک خانواده در دولت چهاردهم اجرا می شود
سخنگوی کمیسیون بهداشت اضافه کرد: نمایندگان مجلس در این جلسه بر این نکته تاکید کردند که 60 درصد پزشکان متخصص کشور در 5 کلان شهر زندگی می کنند و انگیزه ای برای رفتن به مناطق محروم ندارند. دکتر پزشکیان نیز بر این نکته تاکید کرد که حتما در دولت چهاردهم، پزشک خانواده و نظام ارجاع به طور جامع و کامل اجرا می شود و این مشکلات کمتر خواهد شد.
17 میلیون دلار تجهیزات پزشکی در گمرگ خاک می خورد
دکتر اسحاقی گفت: دپوی و معطل ماندن تجهیزات پزشکی، دارو و مواد اولیه در گمرک مساله دیگری بود که نمایندگان مجلس مطرح کردند، هم اکنون حدود 17 میلیون دلار تجهیزات پزشکی که همگی اهدایی سازمان های بین المللی هستند از حدود 3 سال پیش در گمرک معطل مانده است، مثلا 150 هزار کیت تشخیصی یکی از این کالاهاست که چقدر در شرایط فعلی که کشور در خطر اپیدمی تب دنگی است برای کشور مفید است. اما وزارت صمت با دستورالعمل های غیرکارشناسی جلوی واردات این کالاها را به کشور گرفته است.
ناراحتی دکتر پزشکیان
وی افزود: دکتر پزشکیان از شنیدن این اخبار بسیار ناراحت شد و گفت از ظرفیت جلسه سران قوا برای حل این مشکلات استفاده می کند و در اولین جلسه سران قوا، این موضوع را مطرح می کند و به رئیس دفتر خود دستور داد که هر چه سریعتر برای ترخیص این کالاها اقدام شود.
میلیون ها تن برنج فاسد شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس اضافه کرد: مساله امنیت غذایی از دیگر اولویتهایی بود که رئیس جمهوری به آن تاکید کرد اما نمایندگان مجلس گفتند که در سالهای گذشته شاهد بودیم میلیون ها تن برنج در انبارهای گمرک آن قدر ماند تا فاسد شد و بعد میلیاردها تومان برای معدوم سازی این برنج ها هزینه شد. برنج هایی که باید به دریا می ریختند.
وی افزود: مساله بسیار مهم دیگری که در این جلسه مطرح شد، مساله خود تحریمی است که در کنار تحریم ها، خسارتهای سنگینی به کشور وارد کرده است. مسائلی که در نامه دکتر شهریاری به رئیس جمهور هم به آن اشاره شد. نمایندگان کمیسیون بهداشت نگرانی جدی خود را نسبت به تغییر نرخ ارز و گران شدن تجهیزات پزشکی اعلام کردند و گفتند که با این شرایط خرید بسیاری از اقلام پزشکی از توان مردم خارج می شود.
سنگ اندازی وزارت صمت علیه سلامت مردم
اسحاقی گفت: قرار بر این شد دولت، ما به التفاوت قیمت تجهیزات پزشکی را به گونه ای تامین کند که هزینه پرداخت از جیب مردم افزایش پیدا نکند. مساله دیگری که مطرح شد این بود که نباید به نام قانون حمایت از تولید داخلی، کاری کنیم که مردم به دارو و تجهیزات پزشکی با کیفیت و خارجی دسترسی نداشته باشند. به خصوص که در برخی موارد تولیدات داخلی کیفیت لازم را ندارند و بیماران با مصرف آنها دچار عوارض می شوند.
وی افزود: هم در مورد دارو و هم در مورد تجهیزات پزشکی شرایط در کشور به شکلی است که به نام قانون حمایت از تولید داخل اجازه واردات داده نمی شود بنابراین در کنار تحریم ها ما با نوعی خودتحریمی در داخل هم مواجه هستیم. مساله ای که هم در مورد دارو و هم در مورد تجهیزات پزشکی مصادیق بسیار زیادی دارد.
وی گفت: نباید اجازه بدهیم که عدم واردات بعضی از تجهیزات پزشکی باعث شود که برخی تولیدکنندگان رانتخواری کنند و با سوء استفاده از رانت و انحصار با تولید کالاهای بی کیفیت و روانه کردن آن به بازار سلامت مردم را به خطر بیندازند و زندگی را به کام مردم سخت کنند.
دکتر اسحاقی افزود: متاسفانه قانون حمایت از تولیدات داخلی باعث شده که بعضی از شرکتها اجازه ندهند کالای مشابه تولید آنها وارد کشور بشود. مسئول اصلی این وضعیت نیز وزارت صمت است، زیرا در بسیاری از موارد وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو که نگران جان و سلامت بیماران است با واردات کالاهای مشابه داخلی به اندازه نیاز بیماران موافق است اما وزارت صمت با سختگیری های غیرکارشناسی به نفع انحصارطلبان و زیان بیماران عمل می کند و با جان مردم بازی می کند.
source