تاریخ روز جهانی مسجد ۱۴۰۳ چه روزی و چند شنبه است؟ +متن تبریک و عکس نوشته
روز جهانی مسجد (۱۴۰۳) در سی و یکم مرداد ماه برابر با ۲۱ اوت، همزمان با سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط رژیم صهیونیستی اسرائیل گرامیداشته می شود. این روز در تقویم شمسی در ایران برابر با ۳۱ مرداد ماه ۱۴۰۳ است.
تاریخ روزجهانی مسجد برابر با سالروز آتش زدن مسجد الاقصی توسط رژیم صهیونیستی در ۲۱ آگوست هر سال است. همه ساله در این روز با برنامه های خاص و محکوم کردن این جنایت گرامی داشته میشود.
رژیم صهیونیستی در سال ۱۳۴۸ مسجد الاقصی را به آتش کشید.که سالها بعد این روز به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در سی امین نشست سازمان کنفرانس اسلامی به نام روز جهانی مسجد نامگذاری شد. به همین دلیل به پیشنهاد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با تصویب وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی در اجلاس تهران، روزجهانی مسجد از سی و یکم مرداد ماه برابر با ۲۱ اوت، همزمان با سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط رژیم صهیونیستی اسرائیل، برگزار می شود. در این اجلاس از کشورهای عضو خواسته شد با هدف ارج نهادن به نقش مساجد و صیانت از آن ها به عنوان مکان های مقدس، در گرامیداشت این روز تلاش کنند.
روز جهانی مسجد(World Mosque Day) برابر ۲۱ آگوست است که هر سال پیام ها و متن هایی برای گرامیداشت این روز ارسال میشود.
روز جهانی مسجد در تقویم شمسی:
چهارشنبه – ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
روز جهانی مسجد در تقویم قمری:
الاربعاء – ۱۶ صفر ۱۴۴۶
روز جهانی مسجد در تقویم میلادی:
Wednesday – ۲۰۲۴ August 21
علت نامگذاری روز جهانی مسجد
۳۱ مرداد یادآور به آتش کشیدن مسجدالاقصی در سال ۱۳۴۸ به دست صهیونیست ها است بی تردید مسجد مهمترین سرمایه ملی، مذهبی و اصلی ترین پایگاه دین، اخلاق و معنویت و برترین جایگاه پرورش انسانهای وارسته است، مسجد قلب تپنده جهان اسلام است که از صدر اسلام تا کنون همواره دارای کارکرد های متعدد عبادت، فعالیت های آموزشی، نظامی و سیاسی بوده است.
امروز دشمنان اسلام با توجه به این جایگاه و نقش محوری مساجد در ایجاد وحدت و تحرک و پویایی جوامع اسلامی، تمام تلاش خویش را بکار بسته اند تا به تخریب این نقش و کارکرد آن در کنار دیگر تهاجمات فرهنگی بپردازند.
براین اساس روز جهانی مسجد فرصتی است برای بازگویی دوباره جنایت های صهیونیسم و بیان نقشه های خبیث دشمنان اسلام. همچنین این روز فرصتی برای پرداختن به نقش و جایگاه مساجد و اهتمام ویژه به کارکرد های متعدد آن است.
ضمن گرامیداشت روز جهانی مساجد، این روز را به تمام مسلمانان جهان، ملت شریف ایران، به ویژه فعالان مساجد تبریک گفته و رشد جایگاه و کارکرد بیش از پیش مساجد در پیشبرد اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی ایران را آرزومندم.
همچنین هدف از نام گذاری روزی به نام روز جهانی مسجد، ارائه الگوی مناسب برای بزرگداشت روز مسجد، تبیین مطالبات و نیازهای مسجد، مرور وضعیت گذشته و حال مساجد، بررسی نقش مساجد در تعامل بین دین و دولت و نیز معرفی و قدردانی از ائمه جماعات موفق است. در این روز، تبیین قداست و عظمت مسجد، تکریم نیروهای فعال در مساجد، توجه به آبادانی معنوی و فیزیکی مساجد، تلاش برای بهبود محتوای فرهنگی مساجد و ایجاد هماهنگی بین متولیان دینی مکان های شریف نیز مورد توجه قرار می گیرد.
چه کسی مسجدالاقصی را آتش زد؟
دنیس مایکل ولیم روهان شهروند اسرائیلی در ساعت هفت صبح روز ۲۱ آگوست سال ۱۹۶۹ مسجدالاقصی را به آتش کشید. در نتیجه این اقدام ، ۱۵۰۰ متر مربع از فضای مسجد از بین رفت و منبر تاریخی مسجد منتسب به سلطان ناصر صلاح الدین یوسف بن ایوب (سال ۵۸۳ هجری) در آتش سوخت.
در فرهنگ اسلامی، احترام زیادی برای مسجد بیان شده و همگان را به تکریم وبزرگداشت این مکان و پاکیزه نگه داشتن آن توصیه کرده اند. در پاسخ به علت این بزرگداشت به این روایت زیبا توجه می کنیم: ابوبصیر می گوید: از امام صادق علیه السلام علت تعظیم مساجد را پرسیدم، فرمودند: «به این دلیل به تعظیم مساجد امر شده که آن ها خانه های خدا در زمین اند». در این باره، روایت دیگری از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بیان شده که حضرت فرمودند: «خداوند تبارک و تعالی فرموده است: مساجد خانه های من در زمین به شمار می آیند؛ آن ها برای اهل آسمان می درخشند، همان طور که ستارگان برای اهل زمین درخشش دارند».
سی و یکم مرداد روز جهانی مسجد را گرامی میداریم.
مسجد بزرگترین پایگاه توحید، معرفت، علم حکمت، تعلیم و تربیت و خدمت صادقانه به جامعه اسلامی است.
بزرگداشت مساجد، بزرگداشت کانونهای خیر و عبادت و اخلاق و معنویت است. بزرگداشت انسانیت و معنویت است. امروز بشریت بیش از هر زمانی به اخلاق و معنویت و تعلیم و تربیت نیازمند است.
گرامیداشت و تعظیم مساجد به معنای تعظیم و تجلیل از مراکز عبادی و تربیتی و اهمیت و قداست این جایگاههای نورانی و با فضیلت، تکریم ارزشهای الهی است.
انقلاب اسلامی ما از مساجد نشأت گرفته و دوران دفاع مقدّس نیز پایگاه مساجد بزرگترین پشتوانه نظام و انقلاب بوده و مصلیها و نماز جمعهها بزرگترین سرمایه وحدت و انسجام اسلامی و ارتباط با ولیّ امر و همفکری سیاسی و اجتماعی است.
روز سی و یکم شهریور روز حمله ددمنشانه صهیونیستهای غاصب و جنایتکار به اولین قبله مسلمانان مسجد الاقصی و هتک حرمت مقدّسات اسلامی است.
مسلمانان در اکثر نقاط دنیا، بدون توجه به تبلیغات رژیم اشغالگر قدس، تظاهرات گستردهای علیه این اقدام رژیم صهیونیستی برپا کردند. البته این جنایت صهیونیستها موجب شد بیداری دولتهای اسلامی دوچندان شود در این جهت برای مقابله با خطرهایی که جهان اسلام و مقدسات اسلامی را تهدید میکرد، «سازمان کنفرانس اسلامی» تشکیل شد.
در اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کشورمان به این اجلاس پیشنهاد کرد تا سالگرد آتش زدن مسجد الاقصی توسط صهیونیسم غاصب به عنوان روز جهانی مساجد تعیین شود که مورد پذیرش قرار گرفت.
این روز شاید بهانه ای زیبا برای پرداختن به نقش مسجد در اجتماع باشد. مسجد نقش مهمی در اداره یک جامعه اسلامی داشته و خواهد داشت. همزمان با برپایی انقلاب اسلامی نقش مسجد نیز در کشورمان پررنگ تر از گذشته گردید. به طوری که رهبر معظم انقلاب در این خصوص فرموده اند:
«یکی از ابتکارات مهمّ امام بزرگوار ما، از هنرهای بزرگ این مرد بزرگ همین بود که از اوّل انقلاب مساجد را محور قرار داد. آن روزهای اوّل انقلاب، آنهایی که یادشان است میدانند که همهچیز در هم ریخته بود: سلاح بیاورند، جمع کنند، از اینجا بردارند، [نکند] دستهای غیر مأمونی به کارهایی دست بزنند؛ مرکز تشکّل لازم بود، هستهی مرکزی لازم بود؛ این هستهی مرکزی را امام بلافاصله همان روز اوّل، حتّی قبل از اینکه اعلام پیروزی بشود، معیّن کردند: مساجد. هرکس از هرجا مثلاً سلاح دست میآورد، ببرد [به مساجد]. بعد هم یک سازماندهی عظیم مسجدی تشکیل شد و به وجود آمد که همان کمیتههای انقلاب بودند، که تا مدّتهای طولانی همهی کارهای انقلاب را اینها انجام میدادند، و درواقع همهی کارهای کشور را اینها انجام میداد. (بیانات در دیدار ائمه جماعات مساجد استان تهران۳۱مرداد۱۳۹۵)».
برنامه ها
در این راستا پیشنهادات و نکته های در جهت افزایش آگاهی های کانون های فرهنگی هنری و فعالان مساجد و همچنین علاقمندان و اصحاب فرهنگ و هنر در قالب برگزاری برنامه ها و فعالیت های خودجوش به صورت نکته های اجرایی برای گرامیداشت این ایام درابعاد مختلف مورد بررسی و اشاره قرار می دهیم؛
با بررسی آیات قرآن، در می یابیم که نگاه قرآن به مکان مقدسی چون مسجد، نگاهی ژرف و شکوهمند است؛ چرا که خداوند، مساجد را مکان هایی برای اوج گرفتن و رسیدن به قله قرب الاهی می داند و به ره پویان وصال، مکانی چون مسجد را معرفی می کند تا از آن به عنوان مکان پرواز به سوی دوست استفاده کنند. در آیه ۳۶ سوره نور چنین آمده است: «در خانه هایی (مانند مساجد) خداوند رخصت داده که آن جا بلندی یابد و در آن ذکر نام خدا شود و صبح و شام تسبیح و تنزیه ذات پاک او کنند».
احادیث و روایات درباه اهمیت مساجد
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله پس از هجرت و ورود به شهر مدینه، در نخستین گام در راستای تحقق حاکمیت خویش، اقدام به تأسیس نهادی اجتماعی ـ دینی نمود که مسجد نام داشت. پایه های حکومت اسلامی در زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله در این مکان بنیان نهاده و اصول و مبانی دین اسلام، از این پایگاه مقدس به مردم جهان عرضه شد.
باتوصیفی که خداوند بزرگ از اولین مسجد ساخته شده در اسلام کرده، به خوبی می توان جایگاه والای آن را فهمید؛ آن جا که فرمود: «همان مسجد که بنیانش از اول بر پایه پارسایی محکم بنا گردیده، سزاوارتر است بر این که در آن اقامه نماز کنی که در آن مسجد، مردان پاکی که مشتاق پاکسازی خود هستند، در می آیند و خدا، مردان پاک مهذب را دوست می دارد». به نظر بیشتر مفسران، این آیه، درباره مسجد قبا، اولین مسجد بنا شده در اسلام نازل شده است.
از امام صادق علیه السلام فرمودند: «به این دلیل به تعظیم مساجد امر شده که آن ها خانه های خدا در زمین اند».
روایت دیگری از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بیان شده که حضرت فرمودند: «خداوند تبارک و تعالی فرموده است: مساجد خانه های من در زمین به شمار می آیند؛ آن ها برای اهل آسمان می درخشند، همان طور که ستارگان برای اهل زمین درخشش دارند».
source