تولید و دفع گاز روده یکی از فرآیندهای طبیعی بدن است که گرچه بوی آن ناخوشایند است، اما نشانه عملکرد درست و سالم دستگاه گوارش است. به گفته متخصصان، گاز بدبو نتیجه عملکرد میکروبیوم (Microbiome) روده است که به تجزیه فیبر و تولید مواد مغذی مفید کمک میکند.
نقش میکروبیوم در تولید گاز روده
دکتر «کاران راج» (Karan Raj)، توضیح میدهد که بوی تند گاز روده نشاندهنده فعالیت سالم باکتریهای روده است. این باکتریها فیبر موجود در غذا را تجزیه کرده و ترکیبات مفید تولید میکنند که نتیجه آن تولید گاز است. بهویژه زمانی که غذاهایی مانند سبزیجات خانواده چلیپایی (Cruciferous vegetables)، حبوبات، تخممرغ و گوشت مصرف میکنید، بوی گاز بیشتر میشود. این غذاها بهدلیل داشتن فیبر و گوگرد، باعث تولید بوی قویتری در گاز روده میشوند.
آیا بوی بد گاز روده نگرانکننده است؟
در صورتی که بوی گاز روده با علائمی مانند نفخ، یبوست یا اسهال همراه نباشد، جای نگرانی نیست. تنها در صورتی که این علائم به همراه گاز بدبو ظاهر شوند، نیاز به مشاوره پزشکی وجود دارد. دکتر راج تأکید میکند که بوی گاز نشاندهنده وجود باکتریهای سالم در روده است و به خودی خود نگرانی ایجاد نمیکند.
چگونه میتوان بوی گاز روده را کاهش داد؟
اگرچه راهکارهایی مانند اضافه کردن تخم زیره به آب مصرفی برای کاهش بوی گاز وجود دارد، اما این موضوع اهمیت چندانی ندارد، زیرا بوی بد نشانه عملکرد درست روده است. هدف از این تحقیق این است که بدانیم این بو نشانگر سلامتی است و نیازی به نگران شدن نیست.