بیوگرافی فریدون داوری شاعر +زندگینامه و علت فوت و درگذشت
فریدون داوری شاعر، پژوهشگر و نویسنده متولد ۱۳۴۱ روستای پشته زیلایی از توابع دهدشت استان کهگیلویه و بویراحمد بود که متاسفانه پنجشنبه ۱ آذر ماه ۱۴۰۳ به علت بیماری گوارشی درگذشت او از شاعران حماسی و آیینی اهل یاسوج بود و سال ها در زمینه شعر و ادبیات به نویسندگی و پژوهش پرداخت. مرحوم داوری چند روزی به دلیل بیماری گوارشی در بیمارستان بستری بود روز گذشته دارفانی را وداع گفت.
فریدون داوری کیست
فریدون داوری متولد سال ۱۳۴۱ بود که متاسفانه پنجشنبه ۱ آذر ماه از دنیا رفت. مرحوم صدای ادبیات بومی کهگیلویه و بویراحمد بود و آثار و اشعار زیادی از ایشان به یادگار مانده است.
ایشان از دوران کودکی به شعر و ادبیات علاقه داشت و تحصیلات دانشگاهی را در دانشکدههای شیراز و نجف آباد با رتبههای ممتاز طی کرد.
تحصیلات
“فریدون داوری” حدود ۱۰ هزار بیت شعر دارد. او در سال ۱۳۶۶ به دانشگاه شیراز راه یافت و در رشته زبان و ادبیات فارسی چون دوره تربیتمعلمی خود با رتبه ممتاز و نخبه فارغالتحصیل و کارشناس شد و پس از تحصیل در سمتهای امور تربیتی آموزشوپرورش دهدشت، مسئول آموزش دانشگاه پیام نور، رئیس اداره ارشاد اسلامی گچساران، معاونت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز فعالیت کرد.
کسب رتبه نخست کنکور تربیتمعلم، کسب رتبه ۲ در کنکور سرا سری و ورود به دانشگاه شیراز در فارغالتحصیلی جز ۲۰ نفر اول بخش ارشد در دانشگاه آزاد نجفآباد ازجمله سوابق تحصیلی داوری است.
سوابق و آثار
مرحوم «فریدون داوری»، علاوه بر سرودن شعر و خلق اشعار حماسی و آیینی در زمنیه پژوهش و نویسندگی ادبیات کهگیلویه و بویراحمد تلاش فراوان داشت. شعر فرزند کوهستان و ایل احساس و خاطرات رزمندگان دفاع مقدس از ماندگارترینهای این هنرمند ارزنده است.
سبک شعر و آثارش در قالبهای کلاسیک غزل، مثنوی، قصیده و دو بیتی بود و جاودانههای عشق، شعرهای گویشی و دهها اثر ماندگار دیگر در آثار ایشان رخ نمایی میکند. وی در پاییز ۱۴٠۳ و پس از یک دوره بیماری، دار فانی را وداع گفت. این استاد پرآوازه قوم لُر که پژوهشگر بزرگی در عرصههای ادبیات این قوم نیز شناخته میشود در قالبهای کلاسیک غزل مثنوی و قصیده و دوبیتی میسراید ولی شاهکارش را میتوان در غزلهای ایلیاش میتوان نظاره کرد.
حاج فریدون داوری شاعر معاصر کشورمان با دو دهه تلاش و پژوهش، مرزهای ادبیات را گسترش داد و با نگارش دهها کتاب، بهویژه درزمینهٔ هشت سال دفاع مقدس، یاد و خاطره آن دوران را در دلها زنده نگهداشته است.
آثارش، از نوحههای عاشورایی، مقالات علمی تا شعرهای احساسی ایلش همگی نشان از تعهد و عشق او به فرهنگ و ادب این سرزمین دارد، شعر حماسی فرزند کوهستان و اشعار عاشقانهای همچون ایل احساس ازجمله اشعاری بوده که بهعنوان سرود این قوم شناخته میشود.
این استاد پرآواز در خطه جنوب کشور با اهدای ۲۰۰۰ کتاب به فرهنگ و ارشاد، نشان داده است که عشق به علم و ادب، هیچگاه از بین نمیرود و همواره در دلهای ما زنده خواهد ماند.
زندهیاد داوری ورود به عالم شعر و شاعری را از همان دوران نوجوانی و جوانی و با آن طبع شاعرانه و شیرینسخنی آغاز کرد و به یکی از اسطورهها در عرصه هنر و ادبیات و شعر آیینی در میان دوستداران و اصحاب فرهنگ و هنر شناخته میشود.
حرف تازه – فریدون داوری، شاعر کهگیلویه و بویراحمدی، پس از تحمل بیماری گوارشی در بیمارستانی در شیراز دار فانی را وداع گفت.
مراسم خاکسپاری و تدفین این شاعر نام دار و آیینی روز شنبه سوم آذر برگزار خواهد شد و پیکر ایشان در محل کتابخانه و بوستان شهید دست غیب دهدشت به خاک سپرده می شود
مرحوم داوری، پژوهشگر و شاعر حماسی و آیینی استان به دلیل مشکلات گوارشی در بیمارستان شیراز بستری و پس از تحمل بیماری شب پنجشنبه ۱ آذر درگذشت.
وی یکی از شاخصترین شاعران حماسی و آیینی این دیار، با آثاری سرشار از عشق به فرهنگ و هویت بومی، جایگاهی ویژه در قلب مردم و ادبیات محلی یافته بود. اشعار او، که آمیختهای از سنتهای ایلی و هنر ادبی است، همواره زمزمه گوش و دل مردم این خطه بوده و خواهد بود.
داوری از نوجوانی وارد عرصه شعر و ادب شد و با طبعی شاعرانه و سخنی شیرین، راهی را پیمود که او را به یکی از اسطورههای هنر و ادبیات آیینی تبدیل کرد. سرودههای او در قالبهای غزل، مثنوی و دو بیتی، زیبایی و سادگی خاصی داشت که با نوای موسیقی محلی، در دلها جای گرفته است.
زندهیاد فریدون داوری شاعر و نویسنده برجسته و نامآشنا در عرصه زبان و ادبیات فارسی و خطه قهرمانپرور خطه زاگرس است، شاعر پرآوازه که شعرهای حماسی آن در وصف قوم لر و حتی سرزمین دنا، باعث شده است که مردمان زیادی به عمق این فرهنگ بزرگ دست پیدا کنند.
پیام های تسلیت
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در پیامی درگذشت فریدون داوری شاعر پرآوازه هم استانی را تسلیت گفت
پیام معاون دادستان عمومی و انقلاب تهران به مناسبت درگذشت مرحوم داوری
بسم الله الرحمن الرحيم
“و بشّر الصّابرین الّذین اذا اصابتهم مصیبه قالو انّالله و انّا الیه راجعون”.
دیدیم جهانی ز غم مرگ تو نالید/چون راحت ابنای بشر بود مرامت
نوشتن پیام تسلیت برای آن ذهن پویا و استاد خلاقِ کرامت و کلمه، سنگین است مثل سنگینی برف بر شانه ی ساقه های خشک، تلخ است مثل خبرِ خشکیدنِ چشمه را به ریشه رساندن، اما چه جای گریز است وقتی جرس فریاد می دارد که بربندید محمل ها.
کاش گریزی بود از این سرنوشت ناگزیر و مرور داغِ عزیزانی چون *مرحوم حاج فریدون داوری* که به قول فردوسی بزرگ با داد و دهش به مرتبه ی فریدونی رسیده اند.
با دلی پر از غم اين مصيبت اندوهبار را به ايل و تبارمان، خانواده ی داغدار آن مرحوم، یاران و دوست داران ، اهل قلم، تمامی بزرگان، فرهيختگان، جوانان و همه ی کسانی که دلشان برای فرهنگ و اقتدار و افتخار این خطه می تپد و سال ها همنشینِ خلوص و خوبی آن عزیز سفرکرده بوده اند، تسلیت عرض نموده و از خداوند متعال براى آن مرحوم غفران واسعه الهى و براى بازماندگان صبر و اجر عظیم، مسالت می نمایم. باشد که روزی کلمات روشن او از تیرگیهای فزایندهی این جهان تاریک بزداید.روحش شاد و یادش گرامی باد.
محمدرضا سیاهپور
************
پیام تسلیت فرماندار بویراحمد به شرح زیر است.
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله و انا الیه الراجعون
خبر رحلت جانسوز استاد فرزانهی فرهنگ و ادب و هنر، حاج فریدون داوری، شاعر برجسته کشور، برای همه کسانی که با آن سخنوراندیشمند، اندک آشنایی داشتند بسی اندوهبار و تأسف دار است. اگرچه اصحاب قلم و سخن، استاد کم نظیری را از دست دادند، اما نکتههای دلنشین و آثار فاخر هنری و ادبیایشان، اینک تابلویی بزرگ از آن فرزانه غزلخوان و آغازگر غزل، شروه وطنزهای محلی و احیاگر آداب، رسوم و حماسههای آیینی تمدن ایلیاتی زاگرس را در خاطرهها ترسیم کرده و به یادگار گذاشته است
این جانب که سالها افتخار آشنایی و شاگردی آن معلم پاکباخته تعلیم و تعلم را داشتم، با تأسفی عمیق این ضایعه جبران ناپذیر را به جامعه علمی، ادبی و هنری، دانشگاهی، شاگردان و الخصوص خانواده و فرزندان تسلیت عرض میکنم و اکنون که ایل احساس آن عاشق بیقرار در خیمه فاطمیه آرام گرفته است، از طبیب دردهای همیشگی او خداوند متعال، شادی روحش را خواهان و خواستاریم.
شهرام مهدوی مطلق
فرماندار بویراحمد
*************
سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر فرهیخته و انقلابی کشور پیامی تسلیتی صادر کرد.
به گزارش کبنا، متن پیام وزیر به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
«انا لله و انا الیه راجعون»
بیو طبیب دردلم دوباره تو گروهتمه
تونه تحمل ایکنم دل و گرو گروهتمه
مو خار خشك كنگرم، كه باد ایا و ایبرم
برف پاییز اومه وه ریم، جونمه وه لو گرهتمه
درگذشت استاد حاج فریدون داوری شاعر برجسته آئینی خطه زاگرس را که دو دهه آخر عمرشان را با درد و رنج بیماری سپری نمودند، موجب تألم و تاثر شدید همه علاقهمندان به شعر و ادب و دوستدارانایشان به ویژه در خطه جنوب کشور و استانهای کهگیلویه بویراحمد، فارس، بوشهر، خوزستان و چهارمحال بختیاری شد.
بی شک شعر و ادبیات آئینی جنوب کشور و خاصه در کهگیلویه و بویراحمد، مرهون تلاشهای این دانش آموخته ادبیات فارسی و فرهنگ اصیل عشایری است.
اینجانب فقدان این معلم ادبیات و شاعر فرهیخته، مردمی و انقلابی را که آثارش گواه بر دلبستگی عمیقایشان به ائمه اطهار، انقلاب اسلامی، شهدا و ولایت فقیه است، به خانواده محترمایشان و اصحاب شعر و ادب و هنر تسلیت و تعزیت عرض کرده و از درگاه خداوند سبحان برای روح آن شاعر وارسته همنشینی با اولیاء الله را مسئلت مینمایم.
سید ستار هاشمی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
source