به گزارش سلامت نیوز به نقل از شهروند، عوارض تتو یکی از مهمترین دغدغههای افرادی است که قصد انجام تتو و تکنیکهای آرایش دائم را دارند چرا که مواد رنگی به کار رفته در آن، به گفته کارشناسان، می تواند منشا بیماری های فراوانی باشد. عوارضی از بیماری های پوستی گرفته تا حساسیت ها و حتی سرطان. حالا به نظر می رسد آمار شکایت های بیماران تتو شده به حدی بالا رفته باشد که وزارت بهداشت را نیز وادار به واکنش کرده است کمااینکه چند روز قبل مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفته بود: برای کنترل این وضعیت، دستورالعملی در حال تدوین است تا مراکز تولید و واردات این محصولات تحت نظارت قرار گرفته تا حد امکان عوارض آن کاهش پیدا کند.
تتو قدمتی دیرینه دارد و امروزه با پیشرفت های تکنولوژی ، پیشروی های زیادی کرده است و علاوه بر کاربرد تتو کردن روی صورت و بدن تبدیل به یک تکنیک زیبایی برای طراحی ابرو ، کشیدن خط چشم دائم و کشیدن خط لب دائم یا طراحی لب شده است.
در سالیان قبل تتو فقط منحصر به افراد شرور و خشونت طلب بود و بین مردم عادی رواج نداشت ولی امروزه مورد توجه سلبریتی ها و افراد معروف قرارگرفته است و همین امر باعث شده تبدیل به روشی برای زینت و زیبایی بین اقشار مختلف جامعه و بخصوص جوانان شود. برای همین هم اینک تتو کاری تبدیل به یکی از امتیازات ویژه سالن های زیبایی شده است . در این میان اما رنگ های مورد استفاده در تتو به خاطر آنکه زیر پوست تزریق می شوند، از حساسیت و اهمیت بالایی برخوردار است.
هشدار درباره مضرات تتو؛ هیچ رنگی مورد تأیید نیست
با این حال مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، با اشاره به گسترش خدمات تتو در مراکز بدون مجوز، نسبت به خطرات جدی رنگ های تتو از جمله سرطانزایی و حساسیت هشدار داد.
محمود آل بویه مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، برای چندمین بار نکرار می کند که وارد کردن رنگ خارجی به بدن میتواند سلامت انسان را به خطر بیندازد وی در این زمینه می گوید: این رنگها ممکن است سالها در بدن باقی بمانند و حتی پاک کردن آنها نیز فرآیندی دشوار و آسیبزا است.
وی با اشاره به عوارض خطرناک جوهرهای تتو، از جمله سرطانزایی و ایجاد حساسیت، اظهار داشت: مصرفکنندگان باید از این عوارض آگاه شوند تا بتوانند با علم به خطرات، در مورد مصرف این محصولات تصمیمگیری کنند.
این موضوع در کنار خطراتی که کارشناسان اعلام کرده اند باعث شده تا دولتمردان بسیاری از کشورها از جمله سیاستمداران آلمانی به دنبال آن باشند که ساز و کاری برای کنترل و نظارت بر تولید این رنگ ها ایجاد کنند.
رنگ ماشین به اسم تتو
حاشیه سودهای کلانی که تولید این رنگ ها دارد باعث شده تا تولید کنندگان مجاز و حتی غیرمجاز آنها، دست به هر کاری بزنند. یکی از مواد زیان آور و مضر بدن در رنگ تتو استفاده از رنگ بدنه ماشین است که زنگ خطر آن در سال ۲۰۱۰ به صدا در آمد.در این سال در دو شهر کارلزروهه و فرایبورگ آلمان سیزده رنگ تتو را مورد آزمایش قرار دادند که تقریبا در یک سوم آن ها از مواد تشکیل دهنده غیر مجاز استفاده کرده بودند و بیشتر آنها برای سلامتی افراد ضرر داشتند. نتایج به دست آمده از این آزمایش ها حاکی از آن بود که حتی بعضی وقت ها از رنگ هایی برای تولید این مواد استفاده می شود که مصارف دیگری دارند مثلا خانم بینتزل رنگ قرمز فراری را نام برده است، همانطور که از نامش پیداست این رنگ برای بدنه ماشین استفاده می شود ولی این رنگ دانه های قرمز در موادی که در خالکوبی استفاده می شوند نیز پیدا شده اند.
از آلرژیکی تا سرطان
دکتر علی اصیلیان، متخصص پوست و مو، نیز با هشدار نسبت به مصرف رنگ های تتو می گوید: اصولا برخی رنگهای تتو نظیر رنگهای قرمز، آبی، سبز و زرد وقتی زیر پوست تزریق می شوند مانند دانه های تسبیه در کنار هم می مانند و تشکیل یک خط یا خطوطی را روی بدن می دهند. حالا اگر این رنگ ها غیراستاندارد بوده یا به شکل غیراصولی تولید شده باشند، مسلما باعث بروز مشکلات فراوانی برای فرد می شوند.
وی با ذکر اینکه ممکن است برخی از کسانیکه قبلا سابقه انجام تتو را نداشتهاند به رنگ تتو حساسیت داشته باشند می گوید: در اینگونه موارد این افراد بعد از تزریق جوهر و رنگدانههای تتو، دچار تحریک پوست و سوزش موقتی و کوتاه مدت خواهند شد..
وی یکی دیگراز عوارض احتمالی تتو را عفونت های پوستی عنوان کرده و می گوید: اصولا ممکن است بعد از مخلوط شدن جوهر تتو و آب غیر استریل ایجاد شود. این عفونت ها، دارای علایمی مانند خارش، ورم خارج شدن ترشحاتی از پوست و قرمزی آن است.
اصیلیان با ذکر اینکه از ایجاد کلوئیدها یا همان گوشت های اضافی به عنوان یکی دیگر از عوارض احتمالی مصرف مواد رنگی در تتو یاد کرده و می افزاید: کلوئید به تجمع کلاژنها در یک ناحیه گفته میشود که باعث قرمزی و تجمع گوشت اضافی می شود. عارضه ای که ظاهری زشت و زننده برای فرد به وجود میآورد.
این متخصص پوست و موبا ذکر اینکه آمارها نشان می دهد ٥ تا ١٠ درصد افرادی که تتو می کنند به خاطر تزریق همین مواد رنگی، دچار عارضه ای به نام «سارکوئیدوز» می شوند می افزاید: تتو می تواند باعث ایجاد بیماری سارکوئیدوز که یک نوع بیماری سیستم ایمنی است را موجب شود،. این عارضه از جمله بیماری های سیستم ایمنی بدن محسوب می شود که علت دقیقی برای آن مشخص نشده است. ضمن آنکه تتو می تواند در برخی موارد باعث ایجاد حساسیت به نور شود.
وی در خصوص تاثیراستفاده از مواد رنگی غیراستاندارد و دست ساز در تتو نیز می گوید: مسلم است که اگر مواد مورد استفاده توسط تتوکار کیفیت لازم را نداشته باشد یا به صورت استاندارد تهیه نشده باشد، می تواند عواقب جبران ناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد.
اصیلیان همچنین استفاده از رنگ ها توسط تتو کاران «حرفه ای» و «آماتور » را در بروز بیماری های مختلف در افراد موثر می داند و می گوید: تتو کاران حرفه ای رنگ را عمیق تر تزریق می کنند در حالیکه تتو کاران اماتور این مواد را سطحی تر کار می کنند. برای همین آثار رنگ هایی که عمیق تر تزریق می شوند بسیار بیشتر از رنگ هایی است که به شکل آماتور به کار می روند.
اما برای نظارت بر عملکرد تتو کاران در استفاده از رنگ های مجاز و نحوه تزریق آنها چه باید کرد؟ سوالی که اصیلیان در پاسخ به آن می گوید: تتو کاران جزء اتحادیه بهداشتی و آرایشی هستند. بنابراین آنها باید روی این رسته از صنف خود نظارت داشته باشند. ضمن آنکه وزارت بهداشت نیز باید تلاش کند تا با پیگیری شکایت های این حوزه، در کم شدن تعداد تتو کاران بدون مجوز یا ناوارد و کارنابلد، تلاش کند.
ورود وزارت بهداشت
به نظر می رسد این توصیه اصیلیان چند وقتی است که در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته باشد کمااینکه چندی قبل نیز محمود آلبویه، مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفته بود: در حال حاضر هیچ رنگی، چه وارداتی و چه تولید داخل، مورد تأیید مراجع ذیربط در بازار ایران نیست. ما همچنان تأکید داریم که این محصولات مضر هستند. اما برای کنترل این وضعیت، دستورالعملی در حال تدوین است تا مراکز تولید و واردات این محصولات تحت نظارت قرار گرفته تا حد امکان عوارض آن کاهش پیدا کند.
اما رنگ های مصرفی تا چه حد می تواند باعث بروز سرطان در فرد شود؟ سوالی که اصیلیان در پاسخ به آن می گوید: در این مورد ادعاهایی مطرح می شود ولی واقعیت این است که هنوز ارتباط ثابت شده ای بین تتو و سرطان مشاهده نشده است.
وی همچنین در مورد فراوانی افرادی که به دلیل تتو به پزشکان مراجعه می کنند نیز می گوید: قطعا تعداد این افراد زیاد شده است. روزی نیست که من، ٣-٤ بیمار تتو شده نداشته باشم که بیشتر آنها را نیز جوانان تشکیل می دهند. نکته جالب اینجاست که ٣٠ تا ٤٠ درصد کسانیکه تتو می کنند، بلافاصله بعد از انجام آن، پشیمان می شوند!
ترس دو طرفه
عطیه، یکی از تتو کاران قدیمی تهران است که برای خودش به صورت سیار کار می کند. وی در گفت و گو با «شهروند» در مورد رنگ های مصرفی در تتو می گوید: ما دو نوع رنگ داریم. یکی رنگ های خارجی و دیگری رنگ های تولید داخل. الان یک قوطی کوچک رنگ های خارجی ٤٠٠تا ٥٠٠ هزار تومان است. در حالیکه رنگ های تولید داخل قیمتی به مراتب پایین از آن دارند. ولی از طرفی کیفیت آنها نیز بسیار پایین تر از رنگ های خارجی است.
وی تصریح می کند: تاکنون چندین بار شاهد بوده ام که برخی از همکاران که با همین رنگ های داخلی تتو شده بودند، به مشکلات پوستی و سایر بیماری های مرتبط دچار شده بودند. برای همین به شخصه همیشه از رنگ های خارجی استفاده می کنم تا خیالم راحت تر باشد.
این تتو کار در پاسخ به این سوال که آیا شما هم رنگ ها را با هم قاطی می کنید یا خیر؟ می گوید: طبیعی است که بسته به رنگ پوست یا نوع طرح و یکسری فاکتورهای دیگر، باید درجه رنگی بودن برخی از رنگ ها را کم یا زیاد کرد. در چنین مواردی چاره ای وجود ندارد مگر اینکه آنها را با هم قاطی کنیم. ولی اگر رنگ خوب باشد احتمال بروز مشکلات پوستی و… بسیار کم خواهد بود.