کم شنوایی در هر سنی میتواند نوع زندگی افراد را مختل کند ، فرقی نمیکند یک شخص میانسال باشید یا یک کودک …. نیازمند یکی از مهمترین حس های انسان هستید که آن هم شنوایی است. کم شنوایی و تاثیرات منفی آن بر تمامی ابعاد زندگی از هیچکس پوشیده نیست به همین دلیل بهتر است به موقع اختلالات را شناسایی کنیم و به محض احساس نیاز به سمعک ، اقدام به استفاده آن کنیم.
بر اساس دادههای مرکز ملی آمار بهداشت (NCHS) در سال ۲۰۱۹، ۷.۱٪ از بزرگسالان ۴۵ ساله و بالاتر در ایالات متحده از سمعک استفاده میکردند؛ این میزان در مردان ۸.۹٪ و در زنان ۵.۴٪ بوده است. در گروه سنی ۴۵ تا ۶۴ سال، ۲.۳٪ از افراد از سمعک استفاده میکردند که این رقم برای مردان ۲.۸٪ و برای زنان ۱.۹٪ بوده است. در گروه سنی ۶۵ سال و بالاتر، ۱۴.۴٪ از افراد از سمعک استفاده میکردند؛ بهطوریکه ۱۹.۲٪ از مردان و ۱۰.۶٪ از زنان در این گروه سنی از سمعک بهره میبردند.
گروه سنی درصد نیاز به سمعک کودکان (۳-۵ سال) ۳٪ نوجوانان (۷-۱۸ سال) ۱.۵٪ میانسالان (۴۵-۶۴ سال) ۲.۳٪ سالمندان (۶۵+ سال) ۳۰٪ سالمندان (۷۰+ سال) ۴۰-۴۵٪ سالمندان (۸۰+ سال) ۱۰۰٪
امروزه با پیشرفت فناوری در این زمینه، سمعک به عنوان ابزاری فوق العاده هوشمند و موثر برای بهبود شنوایی و ارتباطات به کمک افراد آمده است. همچنین اگر برایتان سوال است که قیمت سمعک در چه رنج قیمتی موجود است باید بگوییم با توجه به عوامل مختلف بسیار متفاوت است؛ از جمله میزان کم شنوایی فرد، نوع سمعک متناسب با نیازهای فردی، سبک زندگی.
شناخت این عوامل اهمیت زیادی دارد؛ به ویژه در زمینه سمعک داخل گوش که به دلیل مزایای بالای آن طرفداران زیادی دارد. در این مقاله سعی می کنیم با جزئیات بیشتری مواردی که در انواع سمعک و عوامل موثر بر قیمت سمعک تاثیر دارند صحبت کنیم.
انواع سمعک
زمانی که به فروشگاهی می روید تا قیمت سمعک را بررسی کنید متوجه تنوع انواع این ابزار شنوایی و قیمت های متفاوت آنها خواهید شد. هریک براساس مزایا و امکاناتی که دارد قیمتی متفاوتی خواهد داشت. بنابراین پیش از اینکه به عوامل موثر بر هزینه سـمعک بپردازیم سه نوع اصلی این ابزار را معرفی خواهیم کرد:
گیرنده های استاندارد در پشت گوش (BTE) و داخل کانال (RIC) قرار می گیرند و به یک هدست مخصوص متصل می شوند. این سـمعک ها به خاطر دوام و انعطاف پذیری ای که دارند و نیز به علت اینکه برای طیف گسترده ای از سطح های مختلف کم شنوایی مناسب اند، کاربرد زیادی دارند.
مشاهده ویدیو : اگر احساس کم شنوایی کردم باید به کجا مراجعه کنم
سـمعک های سفارشی در انواع مختلفی هستند و در داخل گوش و مجرای گوش قرار می گیرند. سـمعک داخل کانال (CIC)، داخل کانال (ITC)، داخل گوش (ITE) و نامرئی در کانال (IIC) از انواع این ابزار هستند.
سـمعک تخصصی نیز یک هدست بی سیم (BAHA)، یک ردیاب حلزون (CI)، یک هدست بی سیم (CROS)، یک هدست بی سیم با سیگنال کنترل از راه دور (BIBROS) و یک هدست بی سیم است.
ذکر این نکته ضروری است که هریک از انواعی که برشمردیم ویژگی های متفاوتی دارند و باید با توجه به نیاز فرد انتخاب شوند. توصیه می شود قبل از هر اقدامی برای خرید سمعک با یک متخصص شنوایی مشورت کنید و بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
عوامل موثر بر قیمت سمعک
همان گونه که قبلا اشاره کردیم، آگاهی از عواملی که بر قیمت سـمعک تاثیر می گذارند، باعث می شود که تاثیر آگاهانه تری بگیرید. برخی از این عوامل در ادامه ذکر شده است:
سطح فناوری و توسعه سـمعک تاثیر زیادی بر قیمت آن دارد. بنابراین در زمان انتخاب به مواردی مانند کاهش نویز، ویژگی میکروفون جهت دار و بهبود گفتار توجه داشته باشید زیرا این فناوری ها باعث افزایش قیمت می شوند.
- ویژگی ها و عملکرد
برخی از سـمعک ها ویژگی ها و قابلیت هایی دارند که کاربری آنها را راحت تر می کنند. از جمله این ویژگی ها می توان به اتصال بلوتوث، باتری های قابل شارژ، پوشش وزوز گوش و نیز سازگاری با انواع موبایل اشاره کرد. بنابراین زمانی که می خواهید سـمعک را انتخاب کنید، دقت کنید که به کدام از این عملکردها نیاز دارید. برای نمونه هنگام بررسی قیمت سمعک نامرئی بدون باتری به ویژگی های آن توجه کنید.
اگر قصد دارید به متخصص سـمعک خود را سفارش دهید تا متناسب با ساختار گوشتان و نیازهای شنوایی شما ساخته شود، باید در نظر داشته باشید که در مقایسه با سمعک های استاندارد باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
- نام تجاری و سازنده
ضمن اینکه برند و تجربه سازنده بر قیمت سمعک تاثیر می گذارد. سازنده های معتبر به خاطر سرمایه گذاری در توسعه فناوری های این ابزار و نیز تضمین کیفیت آن هزینه بیشتری دریافت خواهند کرد.
اینها تنها تعدادی از عواملی هستند بر قیمت سمعک موثر هستند. توصیه می کنیم ضمن در نظر گرفتن این موارد، با کارشناس معتبر در این حوزه هم مشورت کنید و برای تعیین قیمت سمعک ارزان آگاهانه تر قدم بردارید ( مشاهده لیست قیمت سمعک )
نکات قبل از خرید سمعک
در زمان خرید سـمعک به نکات زیر توجه داشته باشید:
۱- قبل از خرید میزان کم شنوایی خود را بررسی کنید
توصیه می شود قبل از خرید وضعیت شنوایی خود را بررسی کنید و برای یک معاینه دقیق و کامل نزد یک متخصص شنوایی بروید. متخصص به خوبی به شما کمک می کند تا بدانید کدام نوع سـمعک برای میزان کم شنوایی، بودجه شما و شیوه زندگی تان مناسب است.
۲- سطح فناوری دستگاه را بررسی کنید
جدیدترین سـمعک های پردازنده های پیشرفته ای دارند که کمک می کنند تا فرد حتی صداهای پایین به خوبی بشنود و نیز با کاهش نویز، بهتر و روان تر صداهای مختلف شنیده می شوند. یا اینکه با فناوری مثل اتصال بلوتوث شما قادر خواهید بود که با سـمعک خود صدای تلویزیون را کنترل کنید یا تماس تلفنی داشته باشید.
۳- انتظارات منطقی داشته باشید.
اگر برای اولین بار از سـمعک استفاده می کنید، ممکن است چند هفته زمان ببرد تا به استفاده از آن عادت کنید. تنها کافی است که صبر داشته باشید تا به راحتی صداها را تشخیص دهید. ضمن اینکه باید به این نکته توجه کنید که نمی توان با سـمعک یک شنوایی طبیعی داشت یا تمام صداهای پس زمینه را حذف کرد. با این همه تحقیقات ثابت کرده اند که کیفیت افراد کم شنوا با این دستگاه به شدت افزایش یافته است.
بر اساس گزارش ایسنا در سال ۱۴۰۳، در ایران بهطور متوسط در هر ۱۰۰۰ تولد، ۳ تا ۵ مورد کمشنوایی وجود دارد.
سوالات متداول
۱- برای خرید سمعک چرا مصرف باتری سمعک های داخل گوشی بالاست؟
به دلیل اینکه سمعک های داخل گوشی و باطری های آن کوچک ساخته میشود و ظرفیت باطری ها کم شده و همچنین با پیشرفت تکنولوژی و اضافه شدن مدارات و امکانات جانبی(مثل بلوتوث و ….) مصرف انرژی درآن ها بالا رفته است.
۲- فرق بین سمعک های کاملاً داخل گوشی و نامرئی چیست؟(CICو IIC)
IIC یا کاملاً پنهان، دارای قطعات کوچک تری نسبت به CIC یا کاملاً داخل گوشی دارد و این باعث میشود کوچک تر به نظر برسد. اما از نظر کیفیت و حجم صدا تفاوتی ندارند.
۳- آیا سمعک های داخل گوشی گران تر از پشت گوشی است؟
خیر، اندازه سمعک ها در قیمت آن تأثیرگذار نیست. قیمت بستگی به تکنولوژی آن دارد.
۴- سمعک های داخل گوشی برای کودکان مناسب هستند؟
خیر، به دلیل اینکه کودک در حال رشد است و حجم مجرای گوش دائماً تغییر می کند، نیاز به تغییر پوسته سمعک و قالب گیری های مجدد پیدا میکند همچنین حجم مجرای گوش کودکان کم می باشد و این باعث می شود که مدل داخل گوشی نامرئی ساخته نشوند و با توجه به بازیگوشی و تحرک زیاد کودکان، احتمال خراب شدن و گم شدن آن بسیار زیاد می باشد. بنابراین گزینه مناسبی نیست.
۵- مدل داخل گوشی دیرتر خراب می شوند یا پشت گوشی؟
نمیتوان در این باره اظهار نظر دقیقی کرد خراب شدن بستگی به نوع نگهداری از آن،(رسیدگی به و تمیز کردن دائمی آن) و طول مدت استفاده از آن در روز می باشد.
۶- قیمت سمعک های داخل گوشی؟
بسته به تکنولوژی آن بین ۳ تا ۱۵ میلیون می باشد.
۷- سن پدرم بالای ۷۰ سال است و کم شنوایی دارد. سمعک پشت گوشی مناسب است یا داخل گوشی؟
با توجه به شکل و میزان کم شنوایی، و در نظر گرفتن مهارت های بینایی و دستی، معمولاً مدل پشت گوشی گزینه مناسب تری می باشد.
۸- آیا مدل پشت گوشی ولوم دستی دارند؟
اکثر سـمعک های پشت گوشی دارای ولوم بوده و دارای دکمه دستی تنظیم برنامه نیز می باشند.
۹- میزان مصرف باطری مدل پشت گوشی چقدر است؟
بسته به تکنولوژی، میزان استفاده در طول روز، حجم صدای سـمعک و اندازه باطری ها بین ۵ تا ۲۰ روز می باشد.
۱۰- چه تفاوتی بین سمعک های پشت گوشی و پشت گوشی Ric وجود دارد؟
رسیور یا بلندگوی مدل پشت گوشی داخل سـمعک تعبیه شده و سـمعک گوش از طریق لوله و قالب به مجرای گوش وصل میشود اما در سمعک های Ric، رسیور از سمعک جدا بوده و در داخل مجرای گوش قرار میگیرد و این باعث میشود اندازه Ric کوچک تر از پشت گوشی شود و از مقبولیت بالاتری در بین جوانان برخوردار است.
۱۱- سمعک های پشت گوشی برای چه افرادی مناسب هستند؟
معمولاً برای تمام سنین مناسب بوده و کارآیی آن بالا می باشد.
۱۲- مدل جیبی برای چه افرادی مناسب می باشد؟
این مدل برای افراد مسن با کم شنوایی عمیق، که قادر به استفاده از سمعک های پشت گوشی نیستند مناسب می باشد.
۱۳- سمعک پدر من از نوع جیبی است و زود خش خش می کند علت چیست؟
در جیبی رسیور از طریق سیم به سـمعک وصل شده و توسط قالب به گوش بیمار متصل می گردد و چون بر روی لباس مددجو قرار می گیرد و با حرکت بدن، لباس و سیم رسیور احساس صدای اضافی برای مددجو ایجاد میکند.
۱۴- جیبی نسبت به پشت گوشی چه مزایایی دارد؟
سـمعک های جیبی قوی تر بوده و به دلیل بزرگ بودن استفاده از آن برای افراد مسن راحت تر می باشد و مصرف باطری آنها نیز کمتر از پشت گوشی است.
۱۵- سمعک های استخوانی برای چه افرادی مناسب است؟
برای مددجویانی که به دلیل عفونت گوش یا به علت نقص های ژنتیکی و مادرزادی در ساختار گوش خارجی میانی نمیتوانند از سـمعک های مرسوم استفاده نمایند مناسب می باشد.
۱۶- چرا قیمت سمعک های استخوانی بالاست؟
به دلیل تولید کم و تکنولوژی منحصر به فردی که دارند نسبت به سـمعک های مرسوم ممکن است گران تر باشند.
۱۷- چند نوع سمعک استخوانی داریم؟
تل دار استخوانی- عینکی استخوانی AD Hear یا چسبی استخوانی.
۱۸- آیا سمعک های عینکی دارای سیستم وایرلس هستند و به وسایل ارتباطی مختلف وصل می شوند؟
بله سمعک های جدید عینکی، دارای بلوتوث بوده و قابلیت وصل شدن به وسایل ارتباطی و جانبی را دارا می باشد.
۱۹- استفاده از سمعک های عینکی تک گوشی بهتر است یا دو گوشی؟
دوگوشی مناسب تر می باشد به دلیل اینکه شنوایی فرآیندی است دوگوش، و وقتی صدا به گوش همزمان می رسد قابلیت درک و جهت یابی صدا آسانتر میشود
سخن آخر
شناخت عوامل تاثیرگذار بر قیمت سمعک به شما در تصمیم آگاهانه برای خرید کمک می کند. بودجه و نیاز شما هر چه که هست، مشاوره با متخصص را فراموش نکید. در این زمینه کلینیک تخصصی سمعک اشراق در زمینه انواع سمعک همراه شما خواهد بود
رپورتاژ / ۳۹۶۱۸۲
source