کتابهای تازه خوبی البته با شمارگان اندک مواره وارد بازار میشوند و راستش آدم شرمنده میشود که نمیتواند تعداد زیادی از آنها را بخرد یا پیشنهاد بدهد. شرمنده بابت اینکه بابت دههها و صدها ساعت زحمت نشر این کتابها، نویسنده یا مترجم بازگشت اقتصادی یا معنوی خاصی ندارد و با این حال کمر همت بسته که با این نرخ چاپ و کاغذ، کتاب را به مرحله نهایی و پخش برساند.
به هر حال گریزی از معرفی کتاب نیست و دستکم اگر نمیتوانید کتاب بخوانید، کتابها خوب را نشان کنید که تا از اخبار بازار کتاب آگاه باشید.
کتاب 21 گشت کوتاه در مغز انسان
Pieces of Mind: 21 Short Walks Around the Human Brain
نویسنده: مایکل کوربالیس
مترجم: ماندانا فرهادیان
انتشارات: دکسا
تعداد صفحه:92
مایکل کوربالیس هم دانشمندی برجسته بود، هم در نوشتن برای همگانفهم کردن علم دست قدرتمندی داشت. او در این کتاب، موضوعات مهمی دربارهٔ مغز و ذهن آدمی را با ما در میان میگذارد که در پنجاه سال گذشته کشف شدهاند. با این کتاب گشت کوتاهی میزنیم در نظریههای علوم اعصاب شناختی. با سوالهایی مواجه میشویم؛ از این نوع که آیا ما فقط از ده درصد از مغزمان استفاده میکنیم؟ چرا چهرهها را خوب به خاطر میسپاریم؟ زبان چگونه پدید آمد؟ چرا خندیدن مهم است؟ و دربارهٔ تکامل زبان، روی دو پا ایستادن، ساختن موسیقی میخوانیم. ما در قرن بیستویکم با انقلاب شناختی، بر اساس علوم اعصاب و روانشناسی رو در رو هستیم، که حوزهای بینرشتهای است. این کتاب را شاید بتوان درآمدی بر مطالعهٔ مغز و ذهن دانست، کتابی که کنجکاوی را تحریک میکند تا دربارهٔ این عضو شگفتانگیز بیشتر بخواهیم بدانیم و بخوانیم و چیزهایی از موزاییک علم مغز و ذهن بفهمیم.
کتاب رویای توسعه
محمدبنسلمانبنعبدالعزیز آلسعود
Mohammed Bin Salman: The Icarus of Saudi Arabia?
نویسنده: دیوید بی اتاوی
مترجم: علی اشرف افخمی
انتشارات: نیستان هنر
تعداد صفحه:332
محمد بن سلمان MBS کیست؟ پادشاهی مقتدر در آینده؟ یک مصلح اجتماعی یا فقط دیکتاتوری دیگر؟ آیا وی فردی رویایی در مسیر عظمت است که راهی برای به قدرت رساندن عربستان در سطح جهانی می جوید؟ یا کسی است که ردپای “ایکاروس” را دنبال و سقوط می کنند؟ واقعیت این است که امروزه بسیاری او را تحسین میکنند و گروهی دیگر سرزنش.
دیوید اوتاوی روزنامه نگار کهنه کار “واشنگتن پست” و یک پژوهشگر دانشگاهی با بیش از نیم قرن پژوهش و رصد گزارشات میدانی تلاش میکند تا راز این معماها را برای درک بهتر عربستان سعودی بگشاید و بویژه درباره محمد بن سلمان، یعنی کسی که آماده است برای چندین دهه زمامدار پادشاهی سعودی باشد! او تاوی معترف است که کتابش را با تکیه بر برداشتهای شخصی خودش در بازدیدهای متعددی که از کشور پادشاهی سعودی داشته و با پشتوانه پژوهشی و پیشینه دانشگاهی گردآوری و تدوین نموده است.
علی اشرف افخمی، نظریه پرداز توسعه و کارآفرین، با نیم قرن سابقه مدیریت اجرایی در طرحها و پروژههای توسعهای، بنگاهداری، بانکی، بازار مالی و سرمایه و همچنین نویسنده کتابهایی در حوزههای حکمرانی، توسعه، استراتژی و مدیریت با رویکرد “بیان نمونههای موفق در جهان” کار برگردان و نگارش این کتاب ارزشمند را در مهر 1402 به پایان برد. با این توضیح که وی با بخشهایی از یافتههای پروفسور اتاوی همنظر و موافق نیست.
کتاب چگونگی تنها بودن
How to Be Alone
نویسنده: جاناتان فرنزن
مترجم: احمد حسینی
انتشارات: رایبد
تعداد صفحه:290
مقصود من (نگارنده کتاب) از نگارش کتاب «چگونگی تنها بودن» تا حدودی ثبت تغییر نگرشم از تنهایی و انزوایی پر از خشم و هراس، به پذیرش یا حتی پاسداشت جایگاه مخاطب و نویسنده است. البته این جمله بدان معنا نیست که همهچیز خوب است و جایی برای خشم و نگرانی وجود ندارد. به هر روی، عطش ملی ما برای به چنگ آوردن نفت که باعث شکلگیری دو دولت بوش پدر و پسر و نیز جنگ زشت خلیجفارس شد، همین حالا هم ما را در معرض جنگی طولانی و بیپایان در آسیای مرکزی قرار داده است. شاید باور نکنید که امروزه مطالبات مردم آمریکا از حکومت خود حتی از سال ۱۹۹۱ و زمان جنگ خلیجفارس هم کمتر است و همهی رسانههای مهم نیز یکصدا ناقوس جنگ را نواختهاند. در چنین شرایطی، کنگرهی آمریکا به رعایت استانداردهای ساده در بهینهسازی سوخت خودروهای شاسیبلند رأی منفی میدهد و در عوض، رئیس شرکت خودروسازی فورد، در آگهی تلویزیونی و با ژستی میهنپرستانه، از خودروهای خود دفاع و با صدای بلند اعلام میکند که آمریکاییها هرگز نباید هیچ حد و مرزی را بپذیرند.
در کنار این همه خشم و نفرت که هر روز تولید میشود، من تصمیم گرفتم که مقالات این کتاب را با اصلاحات کمی منتشر کنم. «شهر اول بدون مرکز تجارت جهانی» خوانشی کمی دیگرگون خواهد داشت؛ «اتاق خواب سلطنتی» را پیش از آن نوشتم که جان اشکرافت -با آن بیاعتنایی ظاهریاش به آزادیهای فردی- به قدرت برسد. سیاهزخم به مصیبتهای پست ایالات متحده تلخی دوچندانی بخشید که در مقاله «گم شده در نامهها» به آن پرداختهام و وقتی اپرا وینفری در باشگاه کتابش نامی از من نبرد، کلمهی «نخبهگرا» که آن را در چند مقاله به کار بردهام، بهخوبی به تصویر کشیده شد. اما مهمتر از همهچیز، مسئلهی بنیادین همهی این مقالهها حفظ فردیت و پیچیدگی در فرهنگی جنجالی و پر از چیزهایی است که حواسمان را پرت میکند و اینکه ما چگونه میتوانیم در چنین فضایی همچنان تنها باشیم.
کتاب هخامنشیان در حافظه سیاسی جهان باستان
Political Memory in and After the Persian Empire
نویسنده: جیسون ام سیلورمن
مترجم: کامیاب شهریاری
انتشارات: مروارید
تعداد صفحه:576
هخامنشیان به مدت ۲۳۰ سال (از ۵۳۹ تا ۳۳۱ ق.م) حکومت کردند و شاهنشاهیای را بنیان نهادند که گسترۀ وسیعی از ترکیه و مصر امروزی در غرب تا افغانستان در شرق را در بر میگرفت. امپراتوری هخامنشی تأثیری ماندگار بر میراث و هویت فرهنگی آسیا و خاورمیانه و بهطور کلی بر جهان بر جای نهاد و بر توسعه و ساختار امپراتوریهای آینده اثر گذاشت. بهعنوان مثال، یونانیان و بعدها رومیان از بهترین ویژگیهای حکمرانی هخامنشیان برای حکومت بر یک امپراتوری بهره بردند.
در کتاب هخامنشیان در حافظۀ سیاسی جهان باستان، که حاصل یک همایش بینالمللی به همین نام در سال ۲۰۱۴ در لایدن هلند است، شماری از متخصصان تاریخ جهان باستان تأثیر و خاطره و یاد هخامنشیان را در شماری از منطقههای همجوار مانند لیدیه، نبطیه، بابل، مصر، روم، یهودیه، یونان و نیز خود مرکز امپراتوری، در روایتهایی بسیار خواندنی و پراطلاع مورد بررسی و تحلیل دقیق قرار دادهاند.
کتاب در ستایش اشتباه
Right Kind of Wrong: The Science of Failing Well
نویسنده: امی ادموندسون
مترجم: سمیه قوامی نژاد
انتشارات: نوین
امی سی. ادمونسون (Amy C. Edmondson)یک محقق آمریکایی در زمینه رهبری، تیم سازی و یادگیری سازمانی است. او در حال حاضر استاد رهبری در مدرسه بازرگانی هاروارد است.ادمونسون نویسنده هفت کتاب و بیش از 75 مقاله و مطالعه موردی است. او بیشتر به خاطر کار پیشگام خود در زمینه ایمنی روانشناختی شناخته شده است، که به ایجاد حجم وسیعی از تحقیقات دانشگاهی در مدیریت، مراقبت های بهداشتی و آموزش در 15 سال گذشته کمک کرده است. کتابهای او عبارتند از «نوع درست اشتباه، علم شکست خوب» (5 سپتامبر 2023)، «سازمان بیباک، ایجاد ایمنی روانشناختی در محیط کار برای یادگیری، نوآوری و رشد» (2018) ) و “تیمینگ: چگونه سازما ن ها یاد می گیرند، نوآوری می کنند و در اقتصاد دانش رقابت می کنند” (2012).
کتاب سیمای جنگ
The Face of War
نویسنده: مارتا گلهورن
مترجم: احسان لامع
انتشارات: نیلوفر
تعداد صفحه:312
مارتا گلهورن مارتا گلهورن (8 نوامبر 1908 – 15 فوریهٔ 1998) یک روزنامهنگار، رماننویس، و نویسنده اهل ایالات متحده آمریکا بود. از وی به عنوان یکی از بزرگترین روزنامهنگاران جنگ در قرن بیستم یاد میشود. گلهورن سومین همسر ارنست همینگوی نویسنده نامدار آمریکایی بود. گلهورن در اواخر عمر تقریباً نابینا شده بود و از سرطان تخمدان نیز رنج میبرد.
مارتا گلهورن در ۱۵ فوریه سال ۱۹۹۸، با بلعیدن قرص سیانور در لندن خودکشی کرد. در سال ۱۹۹۹ جایزهای به عنوان جایزه مارتا گلهورن برای روزنامهنگاری به یاد و خاطره وی بر پا شد.
کتاب پرده دری
Betrayal
نویسنده: لیلیلا سیگوردورداتیر
مترجم: زهرا زارعی
انتشارات: رایبد
تعداد صفحه:247
زنی از جنگهای دور و درازی بازگشته به کشورش و همچنان زخمهای خودش و همهی آنها را که به چشم دیده با خود حمل میکند. ناگهان خودش را روی صندلی و پشت میز وزارت کشوری میبیند که تا پیش از این در قبضهی مردانی بوده که هیچ خدایی را بنده نبودهاند! اورسولای پردهدری در چنین موقعیتی ایستاده و حق دارد به همه چیز و همه کس مشکوک باشد، بهخاصه اگر ماجرا نشاندن یک زن بر منصب قدرتی مردانه باشد که تا پیش از این هیچ نبوده جز کارمندی دونپایه در سرزمینی سرد و خشک و خشن که خشونت مردانه در لایهلایههای تاریخ و اساطیر آن جاری است.
لیلیلا سیگوردورداتیر رماننویس ایسلندی، شهرتش را مدیون رمانهای جنایی و سریالها و فیلمهایی است که خودش یا دیگران از آثارش ساختهاند و این بار در “پردهدری”، قهرمان زنش را به دل مناسبات قدرت حاکم برده و انبوهی ماجراجویی از قتل و آدمربایی تا کودکآزاری و … را به دل داستانش آورده و اخلاقیات حاکم بر زندگی در جهان مدرن با همهی مواهب و مصائبش را به چالش میکشد.
کتاب ام باترفلای
M. Butterfly
نویسنده: دیوید هنری هوانگ
مترجم: مهسا اکبر آبادی
انتشارات: نریمان
تعداد صفحه:123
هوانگ با نگاهی انتقادی به کلیشههای رایج درباره «زنان شرقی مطیع» و «شرقیهای مرموز»، روایتی پیچیده درباره روابط میان شرق و غرب میسازد. او در یادداشت خود اشاره کرده که ایده اصلی این نمایشنامه بر اساس یک خبر واقعی که در روزنامه چاپ شده، به ذهن او خطور کرده است. برنارد بریسکوت، دیپلمات فرانسوی که عاشق بازیگر اپرای چینی شده و وارد رابطهای عاشقانه با او میشود، اما در نهایت درمییابد که فریب خورده است. هوانگ معتقد است که این دیپلمات نه عاشق یک انسان، بلکه عاشق یک کلیشه شده است.
این اثر را میتوان اقتباسی ساختارشکنانه از اپرای «مادام باترفلای» اثر پوچینی دانست. در این اپرا، نگاه استعمارگرایانه به شرق به وضوح نمایان است، درحالیکه در «ام. باترفلای»، هوانگ این تصویر را وارونه میکند. مرد غربی خود تبدیل به «باترفلای» میشود؛ مطیع و فریب خورده.
«ام. باترفلای» مخاطب را دعوت میکند تا فراتر از کلیشهها، به روابط انسانی و تعاملات فرهنگی بیاندیشد.
این نمایشنامه میتواند برای علاقهمندان به مطالعات پسااستعماری و شرقشناسی، گزینهی بسیار مناسبی باشد.
کتاب جهانهای چند گانه
افسانه یا واقعیت
The Allure of the Multiverse
نویسنده: پل هالپرن
مترجم: آزاده محمدی اروجه
انتشارات: فارابی
تعداد صفحه:340
این کتاب تاریخچهای غنی و ارزشمند درباره مهمترین ایده های دنیای فیزیک و ستارهشناسی است و به این موضوع میپردازد که جهانی که ما میشناسیم، تنها جهان موجود نیست. در این کتاب پل هالپرن، فیزیکدان برجسته آمریکایی و نویسنده کتاب پرفروش تاس اینشتین و گربه شرودینگر، ما را دعوت میکند تا درباره وسعت جهان خود و امکان وجود جهانهای دیگر بیندیشیم. آیا آنچه درباره جهانهای موازی و دنیاهای دیگر، سفر به گذشته و مشاهده نسخههایی دیگر از خود و واقعیت در فیلمها و داستانهای علمی تخیلی میخوانیم و تماشا میکنیم، پایه علمی دارند؟ آیا وجود جهانهای موازی اثبات شده است؟ آیا میتوان به جهانهای موازی سفر کرد؟ آیا ما در یک جهان موازی زندگی می کنیم؟ اینها پرسش هایی تأملبرانگیزند و از نظر فیزیک کوانتوم، علمی هستند. این کتاب بنیان علمی چنین ایدهها و پرسشهایی را بررسی میکند.
کتاب مارپیچ بالارونده
The Upward Spiral
نویسنده: الکس کرب
مترجم: رزا حسینی سارانی
انتشارات: میلکان
تعداد صفحه:231
آیا احساس می کنید در چرخه ی بی امان منفی نگری خستگی و ناامیدی گرفتار شده اید و نمی توانید از آن خلاص شوید؟ آیا از مبارزه ی بی امان و طاقت فرسا با ذهن خود خسته شده اید؟ افسردگی میتواند مانند مارپیچ رو به پایین بی پایانی باشد که افکار منفی ایجاد می کند و همین افکار دوباره افکار منفی دیگری را به دنبال می آورد و شما را پایین و پایین تر می کشد. شما تنها نیستید بسیاری از افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند، معتقدند که برای بهتر شدن به تغییری اساسی و پیشرفتی بزرگ احتیاج دارند؛ اما اگر راز معکوس کردن افسردگی در گام های کوچک و دست یافتنی نهفته باشد، چه؟
الکس گرب با استناد به یافته های علم عصب شناسی نشان میدهد که افسردگی ناشی از ترشح نامتعادل انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین است و بی نظمی در بخش های مختلف مغز از جمله قشر پیش پیشانی، دستگاه لیمبیک و سیستم پاداش او با موشکافی تعاملات پیچیده ی ساختارهای مغز، تاثیر مثبت تغییرات کوچک عمدی را روی شیمی مغز بررسی کرده است. خبر خوش این که با درک سازوکار مغز و ایجاد حلقه ی بازخورد مثبت می توانیم خلق و خوی خود را تنظیم کنیم و از افسردگی رهایی یابیم.
«کتاب مارپیچ بالارونده با زبانی ساده به بررسی علوم اعصاب افسردگی می پردازد و راهکارهایی عملی برای خروج از این وضعیت ارائه می دهد. کرب با توضیحات روشن پیوند میان نقص های مغزی و علائم افسردگی را آشکار می کند. او با اشاره به تجربیات شخصی خود روایت کتاب را تأثیرگذارتر کرده است. این کتاب منبعی ارزشمند برای افراد مبتلا به افسردگی و درمان گرانی است که به دنبال درک بیشتر علوم اعصاب و راه های درمان آن هستند.»
این نوشتهها را هم بخوانید
source