
کسب اطلاعات درباره ارزش غذایی نان باعث میشود تا یک رژیم غذایی اصولی و سالم برای خود طراحی کنید. اگر میخواهید اندامی ایده آل و سالم داشته باشید، توصیه میکنیم قبل از خوردن هر ماده غذایی، به ارزش غذایی آن توجه ویژهای داشته باشید.
نان یکی از اصلیترین مواد غذایی در رژیم ما ایرانیها محسوب میشود. تنوع موجود در میان مدلهای مختلف نان باعث شده تا نیاز به کسب اطلاعات دقیقتری درباره ارزش غذایی مدلهای مختلف آن داشته باشیم.
در بخشهای بعدی با ما همراه شوید تا توضیحات بیشتری درباره این موضوع و همچنین خواص نان و بهترین زمان مصرف آن ارائه دهیم.
جدول ارزش غذایی نان
امروزه مدلهای مختلفی از نان با آردهای متنوع تولید میشوند که هرکدام از آنها ویژگیها و ارزش غذایی مخصوص به خود را دارند. از این رو شما باید قبل از انتخاب نان مناسب برای وعدههای غذایی خود، درباره ارزش غذایی هر کدام از آنها اطلاعات کافی در اختیار داشته باشید.
در این بخش با ما همراه شوید تا به صورت کلی ارزش غذایی نان را شرح داده و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما قرار دهیم:
انواع نان |
انرژی |
چربی کل |
کلسترول |
کربوهیدرات کل |
قند |
فیبر |
پروتئین |
نان گندم سفید |
264 کیلوکالری |
3.2 گرم |
0 گرم |
49 گرم |
5 گرم |
9 گرم |
|
نان تست |
293 کیلوکالری |
4 گرم |
1 میلیگرم |
4.54 گرم |
75.4 گرم |
5.2 گرم |
9 گرم |
نان باگت |
289 کیلوکالری |
3 گرم |
0 میلیگرم |
52 گرم |
24.0 گرم |
3 گرم |
8.8 گرم |
نان سنگک |
200 کیلوکالری |
2 گرم |
10 میلیگرم |
17 گرم |
9 گرم |
||
نان لواش |
288 کیلوکالری |
51 گرم |
0 میلیگرم |
0.62 گرم |
0.0 گرم |
0.0 گرم |
91.8 گرم |
خواص نان
برای اینکه بدانیم نان چقدر کالری دارد و آیا مصرف آن برای بدن خوب است، باید به بررسی خواص مختلف نان بپردازیم. به صورت کلی نان با هر آردی که تهیه شده و به هر مدلی که پخته شده باشد، خواص ویژهای برای بدن داشته و میتواند برخی از نیازهای آن را تامین کند.
در این بخش چند نمونه از اصلیترین خواص نان برای بدن را مورد بررسی قرار میدهیم تا شما بتوانید از آن به بهترین نحو ممکن در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید:
تامین انرژی مورد نیاز بدن
در ترکیبات نان به صورت کلی حدود 50 درصد نشاسته وجود دارد. از این رو گلو سیدهایی را در خود جای داده که توانایی تأمین انرژی بدن را دارند. این مواد در کبد، عضلات و سایر بافتها به صورت گلیکوژن ذخیره میشوند.
همین موضوع باعث شده تا ورزشکاران حرفهای و افرادی که فعالیتهای سنگین دارند، نیاز به مصرف نان داشته باشند.
کنترل وزن
در صورتی که از نان سبوسدار در رژیم غذایی خود استفاده کنید، مقدار مناسبی از فیبر و گلوسیدهای پیچیده را دریافت خواهید کرد. این مواد میتوانند برای طولانی مدت معده شما را پر نگه داشته و جلوی اشتهای اضافی شما را بگیرند.
از این رو دیگری به سراغ خوراکیهای بدون خاصیت و میان وعدههای معده پر کن نخواهید رفت. پس اگر در یک رژیم غذایی مخصوص برای لاغری قرار دارید و یا از ورزشهای سنگین با هدف کاهش وزن استفاده میکنید، نان را در سبد غذایی خود قرار دهید. میزان قند موجود در مدلهای مختلف نان بسیار کم است، پس به هیچ عنوان نگران اثرات معکوس آن نباشید.
دفع بهتر
بر اساس تحقیقات انجام شده برای درمان و جلوگیری از بروز ابتلا به یبوست، باید مقدار مناسبی فیبر در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید. با بررسی ترکیبات موجود و همچنین ارزش غذایی نان، میتوانیم بگوییم که یک منبع غنی از فیبر است. از این رو مصرف نان در مقدار مناسب، میتواند باعث بهبود عملکرد رودهها شود.
همچنین خوردن نان بر روی تنظیم قند خون هم اثرگذاری مثبتی دارد. اگر میخواهید فیبر بیشتری به بدن خود برسانید، توصیه میکنیم نان کامل را جایگزین نان سفید کنید.
ارتقای عملکرد مغز
مغز ما مقدار انرژی محدودی ر در خود جای میدهد. به همین دلیل بعد از چند ساعت غذا نخوردن، نیاز به تقویت انرژی دارد. این موضوع باعث شده تا اکثر افراد نان را در صبحانه و بعد از بیدار شدن از خواب استفاده کنند.
این کار میتواند باعث بهبود عملکرد مغز شده و انرژی مورد نیاز را در اختیار آن قرار دهد. توصیه میکنیم به هیچ عنوان کیک، بیسکوییت و مواردی از این قبیل را جایگزین نان برای صبحانه نکنید.
بهترین زمان مصرف نان
یکی از راهکارهایی که میتواند باعث افزایش خواص و اثرگذاری مصرف نان شود، مصرف آن در بهترین زمان ممکن است. انتخاب نان برای وعده صبحانه میتواند گزینه خوبی باشد. این کار انرژی از دست رفته مغز را به آن بازمیگرداند و باعث میشود تا شروع روز خوبی داشته باشید.
یکی دیگر از موقعیتهایی که خوردن نان در آن توصیه میشود، پایان وعده غذایی است. با این کار سطح قند خون شما تا مدتی به صورت متعادل باقی میماند.
از این رو تمایل به پرخوری و همچنین خوردن هلههولههایی که خواصی برای بدن ندارند کمتر میشود. پس برای کاهش وزن و تنظیم قند خون، نان را به جای ابتدای وعده غذایی، در انتهای آن میل کنید تا اثرگذاری بهتری داشته باشد.
عوارض مصرف بیش از حد نان
بعد از بررسی اینکه نان چقدر کالری دارد و همچنین خواص مختلف آن، باید درباره عوارض مصرف بیش از حد نان هم اطلاعات کافی به دست آوریم. با وجود ارزش غذایی نان که در محدوده خوبی قرار داشته و خواص فوقالعاده آن برای سلامت بدن، به هیچعنوان نباید در مصرف نان زیادهروی کنید.
مصرف بیش از حد نان میتواند عوارض خاصی را به همراه داشته باشد که در این بخش چند نمونه از آنها را معرفی میکنیم:
- افزایش سطح کلسترول خون
- احساس خوابآلودگی زیاد بعد از غذا
- ایجاد چین و چروک و مشکلات پوستی
- افزایش فشار خون
- بیثباتی روحی
- احساس گرسنگی مداوم
سخن پایانی
نان یکی از مادههای غذایی محبوب برای ما ایرانیان بوده که در کنار غذاهای مختلف خورده میشود. محبوبیت نان باعث شده تا مدلهای مختلفی از آن پخته شده و مورد استفاده قرار بگیرند.
هر کدام از مدلهای مختلف نان دارای ارزش غذایی و خواص ویژهای هستند که در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی آنها پرداختیم. همچنین خواص نان و بهترین زمان مصرف آن را هم توضیح دادیم تا شما بتوانید از آنها بهرهمند شوید.
توجه داشته باشید که به دلیل ارزش غذایی نان، نباید در مصرف آن زیادهروی کنید. چند نمونه از عارضههای زیادهروی در مصرف نان را هم معرفی کردیم تا شما آگاهی بیشتری در این زمینه داشته باشید.