به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر فرشید رضایی، مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با تأکید بر اهمیت خودمراقبتی، آن را یکی از ارکان اصلی طبابت در دنیای امروز معرفی کرد و گفت: پزشکان دیگر فقط تجویزکننده دارو نیستند، بلکه با توانمندسازی بیماران برای مراقبت از خود، به‌نوعی معمار سلامت آن‌ها محسوب می‌شوند.

رضایی با اشاره به برگزاری اولین دوره مهارت‌افزایی پزشکان در راستای افزایش سواد سلامت عمومی و بهبود اجرای طرح پزشکی خانواده، افزود: یکی از چالش‌های پیش روی پزشکان، دریافت اطلاعات ناقص یا نادرست از بیماران است. به همین دلیل، مهارت در پرسشگری هدفمند برای شناسایی نیازهای واقعی سلامت بیمار ضروری است.

وی گفت: بیمارانی که آموزش کافی در زمینه مصرف دارو یا پیگیری علائم از پزشک خود دریافت نمی‌کنند، تا ۴۰ درصد بیشتر در معرض سهل‌انگاری در مراقبت از خود هستند. این موضوع می‌تواند روند تشخیص و درمان را به تأخیر بیندازد.

خودمراقبتی؛ مهارتی حیاتی برای هر فرد

رضایی با بیان اینکه خودمراقبتی، نوعی مهارت اکتسابی است که باید آگاهانه، مسئولانه و هدفمند انجام شود، اظهار کرد: هدف این آموزش‌ها، تقویت دانش و مهارت افراد برای حفظ و ارتقای سلامت خود، خانواده و جامعه‌شان است.

در همین راستا، اولین کارگاه توانمندسازی خانواده‌ها برای خودمراقبتی، ویژه کارکنان سلامت، در ۲۲ اردیبهشت برگزار شد. همچنین، دوره‌های ۳ روزه آموزش مهارت‌های رفتاری و اجتماعی پزشکان نیز کلید خورده است

پزشک، راهبر رفتارهای بهداشتی

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: اغلب مراقبت‌هایی که یک فرد در زندگی تجربه می‌کند، توسط خودش انجام می‌شود. پزشکان باید نقش مشاور و راهنمای بیماران را نیز ایفا کنند. آموزش خودمراقبتی نه تنها مکمل درمان‌های دارویی است، بلکه در بهبود نتایج درمان و پیشگیری از عوارض ثانویه بیماری‌ها نیز بسیار مؤثر خواهد بود.

او اضافه کرد: افزایش مهارت پزشکان در آموزش بهداشت، شناخت عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، و تجویز نسخه‌های رفتاری – اجتماعی، از اولویت‌های جدید نظام سلامت است.

بیماری‌های مزمن، نیازمند مراقبت مستمر

دکتر رضایی با اشاره به پیچیدگی بیماری‌های مزمن مانند دیابت، ام‌اس، فشار خون و سکته مغزی گفت: این بیماری‌ها تنها با یک نسخه قابل درمان نیستند. روند درمان آن‌ها مستلزم مراقبت مداوم، پیگیری رفتاری و همچنین حمایت روانی و اجتماعی از بیمار است.

وی خاطرنشان کرد: در درمان بیماری‌های مزمن، باید به آثار روانی، انزوای اجتماعی و فشارهای ثانویه ناشی از بیماری نیز توجه کرد تا درمانی کامل و مؤثر حاصل شود.

اقتصاد سلامت؛ خودمراقبتی راه نجات

بحران‌های اقتصادی، کشورهای مختلف را با چالش‌های جدی در تأمین سلامت روبه‌رو کرده‌اند. رضایی معتقد است، سرمایه‌گذاری در آموزش کارکنان سلامت برای ترویج خودمراقبتی، یکی از راه‌های کاهش هزینه‌های درمان و ارتقای کیفیت سلامت عمومی است.

او افزود: توانمندسازی بیماران، افزایش نقش خانواده‌ها در مراقبت، و تقویت ارتباط شفابخش میان پزشک و بیمار، از اهداف اصلی این دوره‌های آموزشی است. نتیجه نهایی نیز رضایت بیشتر بیماران و عملکرد بهتر نظام سلامت خواهد بود.

source

توسط salamathyper.ir