به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری،حضور افغانستانیها در ایران که بعد از تغییر حاکمیت در کشور همسایه شرقی پررنگ شده، با موجی از نگرانی، ابهام و پرسش و حتی در برخی موارد تنش در فضای عمومی جامعه روبهرو شده است؛ چالشی که پای آن به فضای مجازی هم باز شد و عدهای این حضور پرجمعیت اتباع افغانستانی را در اکثر شهرهای کشور خطرناک عنوان کردند. بهمن سال گذشته، نادر یاراحمدی، مشاور وزیر کشور و رئیس مرکز امور اتباع و مهاجران خارجی از حضور 6میلیون تبعه خارجی در کشور خبر داد و گفت که تا اردیبهشت باید اتباع غیرمجاز از کشور خارج شوند.
نوزدهم اسفند هم هشدار جدی به اتباع غیرمجاز که بیشتر افغانستانیها هستند، داده شد و مرکز اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۴ هرگونه خدمات به اتباع خارجی از قبیل آموزش، بهداشت، خدمات بانکی، سیمکارت، امکان اجاره منزل و… صرفاً به دارندگان مدارک اقامت قانونی (گذرنامه با روادید/اقامت و کارت آمایش) ارائه خواهد شد. حالا تقریبا 3ماه از این هشدار و برنامه مرکز اتباع و مهاجران خارجی برای خروج غیرمجازها و ندادن خدمات عمومی به آنها میگذرد اما شهروندان و نمایندگان مجلس معتقدند که این روند با سرعت بسیار کم در کل کشور دنبال میشود و این تعلل و تأخیر انداختن وزارت کشور، ممکن است باعث تنش مردم با اتباع در سطح کشور شود.
دولت برخورد نکند، مردم وارد میشوند
حجتالاسلام محمد تقی نقدعلی، نایبرئیس اول کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس: در برخی از محلهها غلبه جمعیتی ایرانی به اتباع، 20به80 و این یک چالش جدی است. اتباع افغانستانی به محلههای قدیمی رسوخ و بر بافت جمعیتی قدیمی و اصیل محل غلبه میکنند و آن را از بین میبرند. برخی چهرههای معتمد محلی در اصفهان نزد من میآمدند و میگفتند که اگر دولت با حضور اتباع غیرمجاز برخورد نکند، ما خودمان شخصا در این زمینه وارد میشویم که این خطرناک است و دولت باید زودتر در این زمینه کاری کند.
نمیدانیم چقدر مهاجر نیاز داریم
تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس: «مردم چه گناهی کردهاند که باید هزینه همه اتباع را بدهند؟ ما این همه جمعیت اتباع در کشور داریم اما متخصصان اتباع در ایران کجا هستند؟ ما هیچوقت بحث جدی درباره هویت و ملیت ایرانیها نکردهایم. گویی ایران کاروانسراست. ما اصلا نمیدانیم چقدر مهاجر نیاز داریم و چقدر مهاجر را باید از کشور خارج کنیم.»
پراکندگی تصمیمات؛ باعث ماندگاری اتباع غیرمجاز
علیاصغر نخعیراد، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امور داخلی: پراکندگی تصمیمات میان نهادهای مختلف مانند وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و قوهقضاییه باعث اخلال در روند مقابله با ورود غیرقانونی اتباع شده است. اتباع غیرقانونی که حضورشان برای کشور ضروری نیست، باید بیدرنگ ایران را ترک کنند. به علاوه، نوع مشاغل آنها، محل سکونتشان و محدوده فعالیت قانونی برای آنها به دقت بررسی و تعیین خواهد شد.
50درصد اتباع غیرمجاز در تهران هستند
مرکز امور اتباع و مهاجران خارجی آمار جدیدی از خروج اتباع غیرمجاز در طول 2ماه ابتدایی سال 1404ارائه نکرده است اما استاندار تهران یکی از اولویتهای اصلی خود را ساماندهی اتباع غیرمجاز اعلام کرد و با اشاره به حضور حدود ۵۰ درصد از اتباع غیرقانونی کشور در تهران، گفت: این افراد باید طبق قانون شناسایی و با احترام به کشورهای خود بازگردانده شوند.