آیا تاکنون به این فکر کرده اید که بهترین و سریعترین درمان زخم بستر بی آنکه نیاز به متضرر شدن مالی و زمان بیش از حد شویم چقدر است؟ آیا می دانستید که درمان زخم بستر در منزل امروزه به واسطه مراکز تخصصی درمانی (مراکز درمان در منزل و کلینیک های زخم) به راحتی و حتی پرداخت هزینه های به مراتب کمتر قابل انجام و ارائه است؟ همانطور که می دانید زخم بستر (زخم فشاری یا زخم دکوبیتوس) به زخمی می گویند که آسیب بافتی ناشی از فشار طولانی مدت روی پوست و بافت های زیرین ایجاد شده باشد که معمولاً در نواحی برجسته استخوانی مانند کمر، نشیمنگاه، پاشنه و آرنج بیشترین آسیب های وارد شده را متحمل می گردند، راهکارهای درمانی مختلفی برای درمان سریع زخم وجود که دانستن آن می تواند به خانواده هایی که با زخم بستر های متنوع مواجه هستند کمک کند تا به آسانی بتوانند سریعا درمان های لازم را برای بیمار خود شروع کنند، از وبسایت خبری حرف تازه با شماییم تا در رابطه با بهترین و سریعترین درمان زخم بستر به شیوه علمی راهنمایی های لازم را برای شما ارائه نماییم.
افراد مستعد ابتلا به زخم بستر به طور معمول چه کسانی هستند؟
معمولا وجود زخم فشاری همانطور که از اسم آن مشخص است برای افرادی به وجود می آید که دچار عدم تحرک و یا تحرک محدود می باشند، فشارمداوم بر نواحی تحت فشار می تواند در آسیب به اپیدرم، درم و حتی فاشیا موثر باشند که معمولا برای افرادی که دچار اختلال در حرکت هستند بیشتر رخ می دهد، از مهم ترین افرادی که بیشتر مستعد به زخم بستر هستند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- افراد دارای محدودیت حرکتی: بیماران بستری طولانی مدت، افراد فلج یا مبتلا به بیماری های حرکتی.
- افراد مسن: افراد مسن بهدلیل کاهش ضخامت پوست و گردش خون ضعیف، تورگور و کاهش هیدراته بودن پوست بیشتر دچار زخم های فشاری می شوند.
- بیماران با بی اختیاری ادرار یا مدفوع: وجود آلودگی های ادراری و مدفوع به همراه وجود آب در نواحی مستعد زخم بستر می تواند در ایجاد انواع زخم های فشاری موثر باشند.
- افراد مبتلا به دیابت یا بیماری های عروقی: افراد دیابتی و بیماران دارای اختلالات عروقی به دلیل کاهش جریان خون به اندام ها به خصوص اندام های تحتانی در صورت زخم شدن پوست روند درمان بسیار پایین تری به نسبت سایر افراد خواهند داشت.
- افراد دچار سوء تغذیه: کمبود پروتئین و ویتامین ها روند بهبود زخم را کند می کند.
آیا درمان قطعی برای زخم بستر وجود دارد؟
بیایید رک با هم صحبت کنیم! به طورکلی درمان قطعی زخم بستر به شدت زخم بستگی دارد، در مراحل اولیه (مرحله ۱ و ۲)؛ معمولاً با مراقبت های مناسب، تغییر وضعیت مکرر، بهداشت دقیق و تغذیه مناسب می توان زخم را بهبود بخشید، اما در مراحل پیشرفته (مرحله ۳ و ۴)، ممکن است نیاز به استفاده از وکیوم تراپی، دبریدمان نواحی نکروزه، جراحی وسیع و حتی فلاپ برداری و جراحی پلاستیک پوست نیز وجود خواهد داشت، به نقل از رسانه علمی-پزشکی دکترتو:
درمان قطعی زخم بستر جراحی است. هدف از جراحی تمیزکردن زخم، درمان و یا جلوگیری از عفونت، کاهش از دستدادن مایعات، و کاهش خطر عوارض بیشتر است. پیوند عضله، پوست و یا بافت از بدن خود بیمار برای پوششدادن زخم و پوششدادن استخوان آسیبدیده، استفادهمیشود.
به طورکلی انواع زخم بستر به چند دسته تقسیم می گردند؟
زخم بستر یا بهتر است بگوییم زخم بسترهای فشاری معمولا به ۴ دسته اصلی و ۶ دسته اصلی و فرعی تقسیم می شوند، ۴ دسته اصلی را به علت آسیب به زخم و پوست تقسیم بندی می کنیم که به شرح زیر می باشد:
زخم بستـر درجه ۱
این مرحله فقط معطوف به قرمزی یا تیرگی پوست بدون آسیبدیدگی می باشد که پوست کندگی در آن مشاهده نمی گردد، به نقل از وبسایت پزشکی درمان نو در رابطه زخم بستر درجه ۱:
زخم بستر درجه ۱ به ابتدایی ترین استیج یا رتبه بندی زخم بستر می گویند که در آن زخم دچار التهاب، تورم، قرمزی، درد و گرمای زیاد تر نسبت به نقاط اطراف خود می شود، در این حالت زخم بسیار مستعد انتقال به استیج ۲ یا زخم بستر درجه ۲ می باشد
زخم بستـر درجه ۲
به این نوع از زخم؛ زخم سطحی یا تاول می گویند که اپیدرم و درم (سطح پوست و خود پوست) از روی پوست برداشته شده است و زیرپوست قابل مشاهده است، اسین زخم بهترین حالت ممکن برای درمان است و اگر دیر اقدام به درمان شود می تواند با عوارض حاددتری مشاهده گردد.
زخم بستـر درجه ۳
زخم بستر درجه ۳ به زخم عمیق تر با درگیری بافت چربی زیرپوستی و در برخی موارد با درگیری عضله می گویند که می تواند همراه با ترشحات بیشتر نظیر اسلاف یا بافت نکروزه نیز باشد، این زخم بسیار مستعد به تخریب و آسیب و است و باید سریعا درمان های لازم برای ترمیم آن انجام گردد.
زخم بستـر درجه ۴
زخم بستر درجه ۴ با آسیب عمیق تا عضلات، تاندون ها یا استخوان ها شناخته می شود، این نوع زخم بستر می تواند علاوه بر آسیب های پوستی، تاندونی و استخوانی سبب ایجاد عفونت های خونی نیز گردد.
(۹) بهترین و سریعترین درمان زخم بستـر از نگاه علمی
شناخت راه های درمان سریع زخم می تواند در کنترل و عوارض حاد زخم های فشاری تاثیر مثبت بگذارد و روند درمان آن را با سرعت بیشتری اجرایی کند، ما در این قسمت بهترین و سریعترین درمان زخم بستر را از نگاه علمی برای شما لیست کرده ایم:
درمان زخم بستر در مراحل اولیه
برای درمان زخم بستر در مراحل اولیه بهترین روش ها شامل موارد زیر می گردد:
- تغییر پوزیشن
- استفاده از تشک ضد زخم بستر
- مراقبت از پوست
- بهبود تغذیه
- رطوبت رسانی به پوست
درمان زخم بستر در مراحل پیشرفته
در شرایطی که زخم بسـتر در مراحل حاد و پیشرفته باشد استفاده از روش های مداخله ای نیز می تواند در ترمیم زخم کمک کننده باشد، از مهم ترین این روش ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- درمان های پزشکی: استفاده از آنتیبیوتیک ها، پانسمان های تخصصی، دبریدمان (برداشتن بافت مرده).
- درمان جراحی: پیوند پوست یا بستن زخم.
- درمان های مکمل: اوزون تراپی، لیزر درمانی و استفاده از زالو.
- تعیین روند مراقبت از زخم در منزل: استفاده از نظرات و حضور کارشناس و دکتر زخم در منزل با استفاده از خدماتی نظیر درمان زخم بستر در منزل که از سوی مراکز تخصصی درمان در منزل همانند مرکز درمان تو انجام می گردد.
راه های پیشگیری از زخم بستر به چند دسته تقسیم می شود؟
به طور مشخص استفاده از روش های پیشگیری از زخم بستر می تواند به افرادی که دچار ناتوانی در حرکت هستند کمک کند تا با استفاده از آموزش های لازم برای پیشگیری از زخم بستر بروز و ابتلا به زخم های فشاری را به حداقل ممکن کاهش دهند، از مهم ترین روش های پیشگیری برای درمان زخم بستر می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تغییر وضعیت مرتب Change of status: که بهتر است حداقل هر ۲ ساعت یک بار انجام گردد تا خونرسانی و اکسیژن رسانی به ناحیه زخم به بالاترین حد ممکن ارتقا یابد.
- استفاده از تجهیزات مناسب: مانند استفاده از تشک های مواج، بالش های کمکی و رینگ های نشیمنگاهی.
- مراقبت از پوست: که شامل تمیز و خشک نگه داشتن به همراه استفاده از مرطوبکننده ها می باشد.
- تغذیه مناسب: همانند مصرف پروتئین ها، ویتامین C، زینک و هیدراتاسیون کافی می باشد.
- کنترل بیماری های زمینه ای: دیابت و بیماری های عروقی که بیشترین تاثیر مستقیم را در بروز انواع زخم های فشاری در بردارند.
تغذیه مناسب برای درمان زخم بستـر در منزل
برای درمان زخم بستر همه گکارشناسان زخم اعلام می کنند که هرچقدر خدمات اجرایی و درمان ما تخصصی باشد به همان نسبت مراقبت هایی که از سوی بیماران نیز ارائه می گردد باید تخصصی و اصولی باشد، منظور کارشناسان زخم از مراقبت های زخم توسط خانواده بیماران داشتن یک برنامه غذایی اصولی و منظم و علمی است که از سوی خانواده ها باید آماده سازی و اجرایی گردد، اما سوالی که پیش می آید این است که بهترین تغذیه برای درمان زخم بستر با سرعت بیشتر و سریعتر چه میتواند باشد؟ از مهم ترین رژیم غذایی برای افزایش سرعت و اثرپذیری درمان زخم بستر می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ردیف | رژیم غذایی | نام مشتقات |
۱ | پروتئینها | تخم مرغ، ماهی، مرغ، گوشت قرمز. |
۲ | ویتامین C | مرکبات، کیوی، سبزیجات برگ سبز. |
۳ | زینک | گوشت، مغزها، حبوبات. |
۴ | آب کافی | حفظ هیدراتاسیون بدن برای بهبود گردش خون. |
۵ | چربی های سالم | روغن زیتون، آووکادو. |
۶ | آرژینین و گلوتامین | در مکمل های پروتئینی موجود است و به بهبود زخم کمک می کند. |
جمعبندی و نتیجه گیری
در جمع بندی باید خدمتتان بگوییم که زخم بستر یک مشکل جدی است که عمدتاً به دلیل فشار طولانی مدت بر روی بافت ها ایجاد می شود، با پیشگیری از ایجاد زخم از طریق تغییر وضعیت، مراقبت های پوستی و تغذیه مناسب، می توان از بروز آن جلوگیری کرد، در صورت بروز زخم، درمان زودهنگام در مراحل اولیه می تواند از پیشرفت زخم جلوگیری کند، در مراحل پیشرفته، درمان های تخصصی و جراحی ممکن است ضروری باشد، بهبود کامل زخم بستر به مراقبت های مداوم، مدیریت بیماری های زمینهای و توجه به تغذیه وابسته است.
رپورتاژ / ۴۶۲۵۴۰
source