بر اساس گزارش آژانس محیط زیست اروپا (EEA)، آلودگی هوا یا آلودگی ذرات ریز سال 2021 باعث مرگ بیش از 250 هزار نفر در اتحادیه اروپا شده است.
ذرات ریز کوچکتر از 2.5 میکرون یا PM2.5 که معمولاً از طریق دود خودروها یا نیروگاههای زغالسنگ ایجاد میشوند، عامل اصلی آلودگی هوا هستند. در واقع این ذرات بهدلیل ریزبودن به اعماق دستگاه تنفسی انسانها میرسند و خطر ابتلا به بیماریهایی از جمله برونشیت، آسم و بیماریهای ریوی را تشدید میکنند. حالا طبق بیانیه EEA، حداقل 253 هزار نفر در سال 2021 بهدلیل قرار گرفتن در معرض آلودگی ذرات ریز جان خود را از دست دادهاند.
آژانس محیط زیست اروپا در بیانیه خود توضیح میدهد که اگر غلظت این ذرات توصیههای سازمان بهداشت جهانی را برآورده میکرد، امکان جلوگیری از این مرگومیرها وجود داشت.
در سال 2020، آلودگی هوا باعث مرگ زودرس 238 هزار نفر شده بود که حالا این گزارش از افزایش این تعداد در سال 2021 خبر میدهد. البته در بلندمدت شرایط کمی بهتر است و بین سالهای 2005 تا 2021، تعداد مرگومیرهای ناشی از آلودگی ذرات ریز 41 واحد کاهش یافته است.
«لینا یلا-مونونن»، مدیرعامل EEA در این بیانیه میگوید:
«علیرغم گامهای بزرگی که در سالهای گذشته برداشتهایم، تأثیر آلودگی هوا بر سلامت ما همچنان بسیار زیاد است و منجر به مرگومیر و بیماریهایی میشود که میتوان آنها را به آلودگی هوا نسبت داد.»
آلودگی سایر ذرات موجود در هوا
میزان مرگومیرهای ناشی از قرار گرفتن در معرض دیاکسید نیتروژن (NO2) نیز نسبت به سال 2020 افزایش جزئی داشته و تعداد این افراد در سال 2021 به 52 هزار نفر رسیده است. در همین حال، مرگومیر ناشی از قرار گرفتن در معرض مولکولهای ازون (O3) که عمدتاً توسط ترافیک جادهای و فعالیتهای صنعتی تولید میشود نیز مسئول مرگ 22 هزار نفر بوده که در مقایسه با سال 2020 اندکی کاهش یافته است.
source