مهشید مشیری، مترجم، نویسنده و فرهنگ نویس برجسته ایرانی، متولد ۲۹ اسفند ۱۳۳۰ در تهران بود. او شامگاه چهارم تیر ۱۴۰۴ بر اثر ایست قلبی در فرانسه درگذشت.
بیوگرافی مهشید مشیری
مهشید مشیری، نویسنده، مترجم و زبان شناس برجسته ایرانی، در ۲۹ اسفند ۱۳۳۰ در تهران دیده به جهان گشود. او یکی از چهره های تأثیرگذار در عرصه فرهنگ نویسی و زبان شناسی فارسی به شمار می رفت و با آثار علمی و ادبی خود نقش مهمی در گسترش دانش زبان فارسی ایفا کرد. مشیری از پیشگامان تدوین «فرهنگ الفبایی–قیاسی زبان فارسی» بود؛ اثری که پایه گذار شیوه ای نو در تحلیل ساختاری واژگان فارسی به شمار می آید.
آثار و دستاوردها
از جمله آثار مهم مهشید مشیری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرهنگ الفبایی–قیاسی زبان فارسی
- فرهنگ فشرده زبان فارسی
- فرهنگ همگانی فارسی
- فرهنگ آوایی–املایی زبان فارسی
- فرهنگ افعال فرانسه
- فرهنگ پنج جلدی اطلس
- فرهنگ شاعران فارسی زبان
- ترجمه کتاب «از حرف تا عمل: نظریه جامعه شناختی زبان در ترجمه»
- برنامه ریزی زبانی و نظریه واج شناسی هنجارش خط
- و مجموعه هایی چون: یاد جاران، چهل سال شاعری، زمزمه داوود، آلما و آتشی هست…
این آثار نه تنها در ایران، بلکه در محافل علمی و دانشگاهی خارج از کشور نیز مورد توجه قرار گرفتند و نقش مهمی در تحلیل های نوین زبان فارسی و ترجمه ایفا کردند.
درگذشت
متأسفانه مهشید مشیری در شامگاه چهارشنبه، چهارم تیرماه ۱۴۰۴ در کشور فرانسه بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت. مراسم تدفین او قرار است روز سه شنبه دهم تیر در پاریس برگزار شود. همچنین خانه هنرمندان ایران در تهران برنامه ای برای بزرگداشت این چهره فرهنگی ترتیب داده است.
درگذشت مهشید مشیری ضایعه ای بزرگ برای جامعه ادبی و علمی ایران به شمار می رود. او با بیش از چهار دهه فعالیت مستمر در حوزه زبان فارسی، آثار ارزشمندی از خود بر جای گذاشت که بی شک الهام بخش نسل های آینده پژوهشگران زبان و ادبیات خواهد بود.
source